Slik gjør du bunadskjorten klar til 17. mai

NATURMATERIALE: Bunadskjorter bør vaskes skånsomt og med mild såpe. Foto: Gisle Oddstad/VG
NATURMATERIALE: Bunadskjorter bør vaskes skånsomt og med mild såpe. Foto: Gisle Oddstad/VG

Regler, tips og triks til hvordan du får den perfekte bunadskjorten.

Det finnes flere råd for behandlingen av bunadskjorte, og en vanlig skjorte for den saks skyld, slik at de skal vare lengst mulig.

På nasjonaldagen skal skjortene helst være både rene og strøket før du går ut døra. Om du har bunad er det lurt å vaske skjorten rett etter bruk, og så stryke den rett før du skal bruke den, sier bunadsbokforfatter Unni Irmelin Kvam til MinMote.

Hun får støtte av Ane Marte Wold, produksjonsmedarbeider med ansvar for broderte skjorter på systua hos Heimen Husfliden.

– Skjorten kan lett bli gul om du henger den bort uten å vaske den, eller om den er strøket når du legger den bort, forklarer Wold.

Sjekk ut: Alt om Norges mest populære bunader

Håndvask som utgangspunkt

Kvam forklarer at bunadsskjorter er vanligvis laget av enten bomull, lin eller silke, og at stoffet avgjør hvordan du bør vaske den. En skjorte av lin bør ikke vaskes på mer enn 40 grader, da kan fibrene gå i oppløsning, forteller Kvam.

– Om du har barn som har kastet opp, spist is eller blødd neseblod, og det har satt spor på skjorten kan du ta bort flekkene med oksegallesåpe, tipser hun.

Enkel video – slik stryker du skjorten til dressen:

Gulskjær kan du få bort med å legge skjorten i bløt i kaldt vann, i flere omganger.

– Er du redd for at farget broderi på skjorten skal smitte av, det vil sannsynligvis ikke gjøre det, men om du skal være helt sikker bør du vaske den for hånd, anbefaler Kvam.

– Har du silkeskjorte ville jeg sendt den på rens, legger hun til.

Emilie Tømmerberg viser deg tre perfekte frisyrer til nasjonaldagen:

Wold anbefaler at man håndvasker skjortene som utgangspunkt.

– Men de nye maskinene har blitt veldig gode, og en brodert skjorte ville jeg hatt i en vaskepose og vasket på 30 grader med mildt vaskemiddel og på finvask, ullprogram eller lignende, sier hun.

Wold legger til at en vanlig bomullsskjorte vil tåle både sterkere såpe og varme.

– Likevel vil jeg ikke vasket på høyere enn 40 grader, da man kan risikere at skjorten krymper understreker hun.

Heng opp ned til tørking

Kvam anbefaler å tørke skjorten ved å henge den i en buskehenger i bolen på skjorten, og la den henge opp ned. Noen foretrekker å la skjorten tørke flatt på et tørkestativ på et håndkle, legger hun til.

Når skjorten er tørr kan du legge den bort i en lerretspose i en liten eske så møll ikke kommer til, råder Kvam.

Stryk rund erm

Først dagen før hun skal bruke bunaden tar hun frem skjorten, fukter den med en sprayflaske og lar den ligge i en plastpose over natten slik at fukten fordeler seg.

– Jeg bruker et dampstrykejern og stryker skjorten på vrangen, sier Kvam, og forklarer at hun har broderier på skjorten og derfor foretrekker å stryke på vrangen.

Ermene skal helst være runde slår Wold fast.

– Da er trikset at man først stryker toppen av ermet slik at det er flatt, deretter bretter ermen dobbelt i sømmen slik at pressen kommer i sømmen. Siden den går på undersiden gjør det ingenting at det er press i sømmen, forklarer hun.

– Ikke krise om den ikke blir perfekt

Kvam har i sitt arbeid med bøkene «Min bunad» om Nordlandsbunaden og Beltestakken fra Bø i Telemark, sett på historien til plaggene. Der fant hun at i gamle dager brukte man et mangletre, som er et treredskap med utskjæringer som man brukte til å glatte skjorten rett.

– Om jeg ikke får skjorten helt strøken, så trøster jeg meg med at før brukte de bare et mangletre, ler hun.

– Det er ikke noe krise om den ikke er helt perfekt, så lenge man har gjort sitt beste, legger hun til.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?