MinStil: Lise «Melis» Mæland

STJERNESKUDD: Artisten Melis elsker herredresser, gjenbruk og skulderputer.
STJERNESKUDD: Artisten Melis elsker herredresser, gjenbruk og skulderputer. @froy.ostby.photo // Frøy Østby Nielsen

Artisten Melis har elsket mote hele livet, men blir kvalm av overfylte klesskap.

I spalten MinStil snakker MinMote med velkledde og inspirerende folk om klær og stil. Vi har allerede tatt en prat med blant andre Malin Molden, Sofie Vollan og Andreas Kumwenda.

Denne gangen har vi tatt en prat med artisten Melis, som for tiden er opptatt med å lage ny musikk. Snart er hun også å se i TV 2s nye program «Hemmelige duetter». Nylig slapp hun debutalbumet «I Still Write Songs About You», som er inspirert av artister hun har hørt på hele livet.

– Typ Destiny's Child, Beyoncé, Mariah Carey, Brandy, Solange Knowles, Yebba, Jhene Aiko med fler, forteller artisten hvis egentlig navn er Lise Mæland.

A post shared by Melis (@melis_musiq)

– Hvordan vil du beskrive stilen din?

– Jeg vil si jeg er i en periode nå hvor det klassiske sent 80-tallet og tidlig 90-tallet møter det røffe og stive. Men jeg føler stilen min er i stadig endring ettersom jeg endrer meg både mentalt ut ifra hva som inspirerer der og da, og rent kroppslig, sier hun og fortsetter:

– Av og til føler jeg meg stor, andre dager mindre, noen dager jeg bryr jeg meg, andre dager ikke. Med andre ord, jeg kler meg mye etter humør. Jeg elsker å pynte meg, og jeg skulle ønske jeg kunne pynte meg hver dag. Men jeg er dessverre lat, så det blir som oftest en hettegenser, jeans og sneakers.

A post shared by Melis (@melis_musiq)

– Hva er ditt forhold til klær og mote?

– Jeg elsker klær og mote. Ethvert bilde av en kjendis i avisen ble klippet ut og hengt på veggen da jeg var liten, og jeg har samlet på Vogue-magasiner siden ungdomsskolen.

Barndomsvenninnen Frøy Østby Nielsen blir også trukket frem som en nøkkelperson i oppveksten. I dag jobber Nielsen som artistens fotograf og har hjulpet med både styling og bilder i forbindelse med musikk-slipp. Som barn og unge lekte de seg ofte med klær, og på skoleballet i 9. klasse i 2004 ville de to venninnene kle seg opp i noe litt annerledes.

– Vi ville være mafiabosser, punktum. Vi brydde oss ikke om hva alle andre gjorde, en side ved meg selv som jeg føler jeg har klart å bevare og som jeg er stolt av. Når alle andre gikk og kjøpte dyre, nye kjoler, fant vi glede i noen gamle dresser og hatter, og kledde oss opp i det i stedet for. Vi følte oss som boss ladies.

MAFIA PÅ SKOLEBALL: Melis og barndomsvenninnen Frøy Østby Nielsen gikk for mafiaboss-antrekk til skoleballet i 9. klasse.
MAFIA PÅ SKOLEBALL: Melis og barndomsvenninnen Frøy Østby Nielsen gikk for mafiaboss-antrekk til skoleballet i 9. klasse.Privat

– Hva er «typisk Melis» i garderoben?

– Herredressen. Jeg er besatt av den. Min mor gikk mye med det samme da hun var ung på 80- og 90-tallet, og hun har vært en stor inspirasjon for meg i lang tid. Alt som hinter til 80-tallet blir som oftest med meg hjem. Gi meg skulderputer – jo større, jo bedre, så er jeg solgt!

POPULÆRT VALG: Herredressen er en kjent plagg for artisten.
POPULÆRT VALG: Herredressen er en kjent plagg for artisten. @froy.ostby.photo // Frøy Østby Nielsen

– Hvilke bærekraftige valg tar du i garderoben?

– Å ikke kjøpe klær er vel det beste for en bærekraftig garderobe. Så jeg forsøker virkelig å etterstrebe det fordi jeg blir oppriktig kvalm av klesindustrien og overfylte skap. Målet må være å ha det man trenger og bruker til hverdags og pent, hverken mer eller mindre. Og om jeg må ha noe nytt forsøker jeg å tenke grundig gjennom hvorfor jeg må ha det.

– Hva er ditt forhold til brukttøy?

– Jeg har alltid synes det er gøy å kunne se ut som en million for en slikk og ingenting. Så det går mye i bruktfunn. Jeg føler jeg oftere finner mer unike plagg enn om jeg kjøper på de store kjedebutikkene. Og så elsker jeg følelsen av å ha gjort et kupp når jeg finner ting jeg elsker til en billig penge. Skinnjakken jeg hadde på meg på «Lindmo» fant jeg på et bruktmarked for 150 kroner. Jeg følte meg ekstremt lur.

BRUKTKUPP: Jakken artisten hadde på seg hos NRK-talkshowet «Lindmo» ble kjøpt på et bruktmarked for 150 kroner.
BRUKTKUPP: Jakken artisten hadde på seg hos NRK-talkshowet «Lindmo» ble kjøpt på et bruktmarked for 150 kroner. @juliamarienagle // Julia Marie Naglestad

– Hva er ditt beste second hand- eller vintagekjøp?

– Jeg hadde en spillejobb hjemme i Sandefjord, hvor jeg er fra, for et par uker siden, og rakk en rask tur innom en veldig søt bruktbutikk. Jeg har hatt hell der før og jammen fant jeg ikke den nydeligste gule 80-tallsdrakten med enorme skulderputer. 150 kroner, boom! Rett i sekken. Den skal få bli med meg på scenen en gang også, tenker jeg.

KJØPT I HJEMBYEN: Den gule kjolen Melis fant på en bruktbutikk i hjembyen Sandefjord.
KJØPT I HJEMBYEN: Den gule kjolen Melis fant på en bruktbutikk i hjembyen Sandefjord. Privat

– Hvordan få mest mulig ut av garderoben din uten å kjøpe noe nytt?

– Jeg er overbevist om at hvis jeg har et ryddig og hyggelig klesskap å si hei til, så kjøper jeg automatisk mindre klær. Med oversikt vet jeg hva jeg har, og dermed slipper jeg å lure på om jeg har det og det plagget de gangene jeg er fristet til å kjøpe noe nytt.

A post shared by Melis (@melis_musiq)

For å holde orden i klesskapet passer hun på å rydde jevnlig.

– Jeg legger alt jeg har utover sengen, og går gjennom ett og ett plagg, spør meg selv om jeg trenger det og om jeg bruker det. Hvis svaret er nei på begge, og det er fine ting, så legger jeg det i boden for å potensielt kunne selge på loppemarked eller gi bort til venner som kommer innom. Det forutsetter at man husker på det man legger i boden, ellers fylles det bare opp et annet sted og da er man like langt.

HOLDER ORDEN I GARDEROBEN: Melis går gjennom klesskapet to ganger i året for holde det oversiktlig, og dermed kjøpe mindre klær.
HOLDER ORDEN I GARDEROBEN: Melis går gjennom klesskapet to ganger i året for holde det oversiktlig, og dermed kjøpe mindre klær. @jorgenbare // Jørgen Nordby

Om det er klær hun har en trang til å kvitte seg med umiddelbart, leverer hun det til UFF eller Fretex. Det er likevel noe hun prøver å unngå.

– Dette er siste utvei da jeg har lest at dette egentlig ikke er en bærekraftig måte å behandle brukte klær heller. But what are you gonna do?

– Jeg forstår ikke hva slags verden vi lever i, men det er annen sak. Igjen, vi må egentlig bare slutte å kjøpe klær. Alt burde bare sirkuleres og repareres. Men det er kanskje en utopi. Uansett, hvis jeg finner ut at jeg vil beholde plagget forsøker jeg å tenke ut nye måter å kunne style det på, og dermed gir det plagget et nytt forsøk.

Hun trekker også frem det å låne klær som et fint og bærekraftig valg.

– Ofte tror jeg det er følelsen av at vi har på oss noe nytt som vi jakter, og den følelsen føler jeg kommer ved at jeg låner klær, sier hun.

– Hva står øverst på ønskelisten din akkurat nå?

– Akkurat nå ønsker jeg meg den perfekte hvite skjorten. Jeg har planer om å lete på loppemarked de neste helgene.

PRINSESSE-INSPIRERT: Melis lot seg inspirere av prinsesse Diana i skibakken, og fant en skidrakt i riktig Diana-stil.
PRINSESSE-INSPIRERT: Melis lot seg inspirere av prinsesse Diana i skibakken, og fant en skidrakt i riktig Diana-stil. Privat

– Hvem eller hva inspirerer deg?

– Julia Roberts i «Pretty Woman», prinsesse Diana, særlig i skibakken, og derfor måtte jeg ha den skidrakten som du ser på bildet, som jeg fant i en bruktbutikk i Oslo, sier hun og fortsetter:

– «Dynastiet», «Twin Peaks», Sarah Jessica Parker i «Sex and the City», «Days of Our Lives», Brigitte Bardot og Beyoncé for å nevne noe.

INSPIRASJONEN: Prinsesse Diana i skibakken i 1986.
INSPIRASJONEN: Prinsesse Diana i skibakken i 1986. Anwar Hussein / Pa Photos

– Hvilke trender har du troen på?

– Jeg er ikke så opptatt av trender, men jeg har troen på å være seg selv og egentlig bare følge det man selv synes er fint og behagelig. Det slår aldri feil. Jeg blir alltid så glad av å se folk som går sin egen vei og som kombinerer stiler jeg aldri hadde klart å tenke ut selv.

– Hva er din motesvakhet som du alltid er på jakt etter?

– Som nevnt tidligere, dressjakker til herre. Men nå har jeg så mange at jeg har satt en stopper for meg selv.

FAVORITT: Dressjakker til herre en favoritt i artistens garderobe.
FAVORITT: Dressjakker til herre en favoritt i artistens garderobe.

– Hva ser vi deg aldri i, og hvorfor?

– Uggs. Det får meg bare til å tenke på skitt under lange negler, slaps og altfor tunge løsvipper.

– Ditt aller beste motetips?

– Finn riktig passform til din kropp, gå etter farger du blir glad av, og gå med det du enn måtte bære med rak rygg.

A post shared by Melis (@melis_musiq)
Emma Louise Fon Mathisen
Emma Louise er journalist I VG. Her jobber hun med tekst- og videosaker innen mote, interiør og skjønnhet. Hun har en lidenskap for skjønnhet og velvære, og elsker å teste nye produkter og trender.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?