Shopping på nett: Her gjør du kupp på vintageklær

Vintage-tips med Mina

Sjekk hvordan du skaffer deg vakre vintagekjoler, unike smykker og spennende plagg gjennom nettbutikker.

Mina Martine Lystad
Publisert:
Vintage-tips med Mina

VINTAGE-ELSKER: Mina Lystad har shoppet vintage-klær i en årrekke, og deler sine beste tips for hvordan du kan gjøre kupp. Foto: Mina Lystad / Privat

Vintage-tips med Mina

Vintage 70-talls kjole med blonde og gjennomsiktige partier fra American Archive hos Etsy.com, 717,76 kr. Foto: Produsenten

Vintage-tips med Mina

Vintage hvit prærie-inspirert kjole fra Lotus Vintage NY hos Etsy.com, 498.78 kr. Foto: Produsenten

Til tross for sjarmen som hører med ved å stupe inn i en overfyllt vintagebutikk, er det å kjøpe vintage på nett mer effektivt, spesielt om du er ute etter noe spesifikt. Istedenfor å pløye deg gjennom metervis med gammelt tøy i butikker verden over kan du gjennom eksempelvis nettportalen etsy.com få tilgang til klær fra hundrevis av vintagebutikker verden over ved hjelp av ett enkelt søk.

Man trenger heller ikke ha en retro stil for å kjøpe vintageklær. Da de fleste moderne kolleksjoner henter inspirasjon fra tidligere tiår er det vel så bra å finne gamle klær som er trendy, og som du i tillegg vil være helt alene om å ha.

Hvordan begynner du?

Det er først og fremst to ting du bør du være oppmerksom på når du handler vintage på nett:

1. Bruk mål, ikke størrelse.

Størrelsen på klær fra svunnen tid er villedende i forhold til dagens målestokk. Ta mål av byste, midje og hofter. Konverter målene fra centimeter til inches.

2. Vær oppmerksom på klesmaterialet.

En kjole i for eksempel sateng, chiffon eller acetate er mindre fleksibel enn en kjole i bomull. Det gjør at kjolen oppleves som trangere og gir mindre spillerom for pust og midje. Handler du sateng bør man derfor gå opp en inch eller to i størrelsen. I og med at tøyet er gammelt og brukt, må du også huske på at stoffene gjerne tåler mindre belastning enn vanlige klær. Dette gjelder sateng og chiffon spesielt. Det er tryggest og mest behagelig å bruke klær i bomull.

Hvor skal du handle?

For noen år siden byttet jeg fra å handle klær fra selgere på ebay.com, til å utelukkende handle via vintageportalen Etsy.com. I motsetning til eBay er det ingen budrunder i Etsys butikker, men faste priser. Dette gjør at du ikke risikerer å miste drømmekjolen eller drømmejakka når budrundene blir avgjort på om natten norsk tid, som de ofte gjør på ebay.

vintage kjøp

Rød kjole fra Shesabettiehos Etsy.com, 1970.80 kr. Foto: Produsenten

vintage kjøp

Sjal fra Badchollavintage hos Etsy.com, 121,65 kr. Foto: Produisenten

vintage kjøp

Sjal fra Elsa Schiaparelli hos Etsy.com, 182,42 kr. Foto: Produsenten

vintage kjøp

Kjole fra LotusvintageNY hos Etsy.com, 498,78 kr. Foto: Produsenten

vintage kjøp

Vintage 70-talls kjole med blonde og gjennomsiktige partier fra American Archive hos Etsy.com, 717,76 kr. Foto: Produsenten

Mine tre favorittbutikker på Etsy er:

Croatiavintage:

Her finner jeg de beste hverdagskjolene fra 50- og 60-tallet til en rimelig penge. Her er de kjolene man kan søle vin på, sitte i gresset med og danse med hele natta og som man ikke trenger å være så redd for. Veldig praktisk om man ønsker å bruke vintagetøy på daglig basis. Om du er spesielt glad i disse tiårene er nettportalene definitivt best å handle fra, da det er vanskelig å finne klær fra denne perioden i butikk i Norge.

Shop Exile:

Her har de mer variert vintage fra ulike tiår, som billige minikjoler fra 60-tallet, utvaskede t-skjorter fra 90-tallet og hekletopper fra 70-tallet. Dessuten har butikken et fornuftig prisnivå.

Breanne Faouzi:

Her bugner det av mer eksklusive festkjoler og gamle brudekjoler. Sistnevnte er perfekt for de som skal gifte seg i nærmeste fremtid.

Husk! Er det noe du lurer på, kommuniser med selger.

Alle selgere plikter å informere om feil og mangler et plagg måtte ha. Som regel legger de ved egne bilder av feilene det gjelder. Om du skulle ønske flere bilder av plagget er de fleste behjelpelige med det. Etsy har også en egen meldingsfunksjon som gjør det raskt og effektivt å kommunisere med selgerne hvis du lurer på noe.

Bugner av tilbehør

Siden Etsy også er en portal for små forhandlere av hjemmelagde klær og tilbehør, kan man finne en hel haug med håndlagde smykker, i tillegg til de flotte smykkesettene fra gamledager.

Selv bruker jeg lite smykker og har mest handlet brosjer, men er man flittig bruker av smykker kan man finne alt fra rimelige til mer eksklusive smykkesett fra alle årtier. Det aller beste er kanskje kjolesmykkene fra 30- og 40-tallet. De er som store klyper og er fine å feste på klær og i håret. Ikke er de spesielt dyre heller. Søk på «dress clip art deco» og klikk en hjem.

Hår og brosjer Mina Lystad

Brosje fra Thejewelseeker hos Etsy.com, 699,51 kr. Foto: Produsenten

Hår og brosjer Mina Lystad

Brosje fra Found in the ground hos Etsy.com, 154,80 kr. Foto: Produsenten

Hår og brosjer Mina Lystad

HÅRPYNT: Vintage-Mina viser hvordan du kan pynte opp en håroppsetning ved hjelp av hårbrosjer. Foto: Mina Lystad

Å finne fram i mylderet

Å lære seg å søke med riktige søkeord er også en kunst. Trikset er å merke seg hvilke begrep plaggene er merket med når du finner noe du liker. De fleste klassiske mønstre og klesmodeller har navn som gjør at det vil være lettere å finne om du ønsker å finne tilsvarende plagg igjen.

En klassisk timeglasskjole for dagtid finner du lettest ved å søke på betegnelsen «shift dress», plagg med de karakteristiske 50-tallsrutene kan du finne hvis du søker på ordet «gingham» og betegnelsen «nipped waist» hjelper deg å finne de kjolene som har ekstra markerte midjer.

En annen god idé er å søke opp navnet på mindre kjente designere fra de ulike tiårene, for eksempel kjoledesigner Jonathan Logan, som var stor på de klassiske 50-talls modellene.

For å få oversikt over hva ulike kjolemodeller eller buksesnitt heter kan det også være en god ide å lese seg raskt opp på de ulike tiårene i foreksempel denne enkle oversikten.

Mine favorittsøkeord for øyeblikket er disse:

- For klassiske 50-talls-kjoler med markert midje:

50s day dress, 50s dress nipped waist, 50s day dress kombinert med fargen på kjolen du er ute etter.

- For bohemske sommerkjoler perfekte for sommer og festivalliv:

boho maxi dress, 70s gunne sax eller 70s dress maxi.

- For dekorative tørklær og silkeskjerf å bruke i hår eller som belter:

50s chiffon scarf, 60s silk scarf, Elsa schiaparelli scarf

Publisert:

Finn mer innhold om: