Denimdilemma: Vasker du olabuksene dine for ofte?

OMDISKUTERT: Det finnes mange meninger om hvorvidt man skal vaske olabukser eller ei. Det er imidlertid sikkert at mange gjør det altfor ofte. Illustrasjonsfoto: Getty Images

Denimgiganten Levi's oppfordrer oss til å kaste skitne bukser i fryseren for å spare vann. Det er beundringsverdig – men nytteløst, skal vi tro forskerne.

Sverre Norberg-Schulz Hagen
Publisert:

Tilhengere av mørke jeans verden over har sannsynligvis opplevd å rive seg i håret i frustrasjon etter å ha plukket sine favorittbukser ut av vaskemaskinen, bare for å finne ut at fargen har bleknet med vannet.

– Slutt å vaske buksene deres, er rådet fra direktøren i amerikanske Levi's Strauss & Company, Chip Bergh.

Bergh skapte nylig overskrifter da han stilte på en konferanse om bærekraftig mote i California forrige uke – i et par bukser han fortalte ikke hadde vært i vaskemaskinen på et helt år.

MOTE

Derfor finnes den lille lommen over hovedlommen på buksen din

Kast buksen i fryseren

Utsagnet står i stil med klesgigantens oppfordringer de siste årene. Flere modeller fra den tradisjonelle denimprodusenten kommer med advarsel mot vaskemaskiner – et ledd i Levi's forsøk på å redusere vannforbruk forbundet med deres produkter. Alternativt oppfordrer selskapet sine kunder til å kaste olabuksene i fryseren, for å ta knekken på bakterier og vond lukt.

Flere forskere har imidlertid forklart at denne metoden ikke er noen fullgod løsning. Mange av bakteriene som lever i olabuksene dine overlever svært lave temperaturer, og livnærer seg i stor grad av døde hudceller og annen skitt som holder til på dine buksebein – noe som ikke fjernes av et opphold i tjue blå.

MinMote.no - Norges største moteside

Rens dem første gang

Franske A.P.C, et klesmerke elsket av moteinteresserte verden over blant annet for sine bukser i rå denim, anbefaler å bruke renseri første gang du føler det er nødvendig å vaske olabuksene dine, for så bare å bløtlegge dem i kaldt vann med skånsomt vaskemiddel de neste gangene de behøver en vask.

Purister, ekte dongerifanatikere, vil ofte fortelle deg at å vaske buksene dine ødelegger det individuelle utseendet hver bukse får ved langvarig bruk – slitemerkene og fargeforandringene som er unike for akkurat ditt par. De fleste av oss synes nok imidlertid at det å aldri vaske buksene sine blir en smule uhygienisk.Det er også slik at olabukser har sin livssyklus, og man kan ikke forvente at den dypblåe indigofargen skal holde livet ut. Dersom du ikke vasker buksene dine oftere enn et par ganger i halvåret vil de imidlertid beholde fargen lenge.

Så hvordan holder du buksene dine både mørke, rene og luktfrie så lenge som mulig?

  • For det første bør du prøve å ikke søle på dem. Du kan holde et par dongeribukser rene nærmest så lenge du vil ved å fjerne flekker med en fuktig klut.
  • Dersom du frykter at buksene dine skal begynne å lukte kan du vrenge dem, og henge dem til lufting natten over. Dersom du har plass i klesskapet kan du vurdere å gjøre det til vane å henge opp olabukser på samme måte som man henger opp dressbukser.
  • Dersom du må fjerne en større flekk, eller annet søl, kan du legge buksene i bløt. Vreng buksene, og legg dem i kaldt vann – enten i en balje eller i badekaret. Vær veldig forsiktig med vaskemiddel, og bruk gjerne en mild variant tilpasset ull eller silke. Det anbefales ofte å droppe tøymykner, da dette kan slite på fibrene i stoffet.
  • Dersom du føler at buksene trenger en ordentlig vask kan du gjøre som med pentøyet, og levere det til rensing. Det sliter riktignok litt på stoffet, men mye mindre enn om man kjører buksene i vaskemaskin.
Publisert:

Finn mer innhold om: