Vintage-ekspert sammenligner omsøm med hærverk

FRA DUK TIL BLUSE: Her har sy-influencer Ingrid Vik Lysne sydd en bluse av en gammel håndbrodert duk. Foto: Ingrid Vik Lysne.
FRA DUK TIL BLUSE: Her har sy-influencer Ingrid Vik Lysne sydd en bluse av en gammel håndbrodert duk. Foto: Ingrid Vik Lysne.

Vintage-ekspert Camilla Harbu Bielecki kalte omsøm av håndbroderte duker for hærverk. – Bedre at de blir brukt enn at de støver ned, sier sy-influencer.

Under coronapandemien har sy om-trenden blusset opp igjen for fullt. Med foregangsfigurer som Jenny Skavlan, Ingrid Bergtun, Ingrid Vik Lysne og Mari Nordén i syfellesskapet Fæbrik har mange tatt symaskinen fatt – og gamle håndbroderte duker er blant tingene som har blitt sydd om.

Det har ikke falt i god jord hos alle:
Camilla Harbu Bielecki, eier av vintagebutikken «Tidstypisk» på Sinsen i Oslo, gikk nylig hardt ut mot omsøm-trenden på sin Instagramkonto. Her har hun over 10.000 følgere.
– Denne fantastiske håndbroderte duken får bo her, jeg orker ikke tanken på at den ev. blir solgt og sydd om til kjole som fort blir utrendy og liggende i skapet om et par år. Det er hærverk i mine øyne, akkurat som å sy om vakre gamle vintagekjoler til litt halvveis, sesongbaserte plagg, skrev hun på sin Instagram story ifølge magasinet KK.

TIDKREVENDE: Den siste tiden har flere ønsket å sy om gammelt håndarbeid. Foto: Ingrid Vik Lysne.
TIDKREVENDE: Den siste tiden har flere ønsket å sy om gammelt håndarbeid. Foto: Ingrid Vik Lysne.

På Instagram-kontoen legger Bielecki ut bilder av ting og plagg «som tåler tidens tann». I intervjuet gjort med KK sier hun videre at hun syns det er synd at mange originale kvalitetsplagg blir borte fordi man skal lage noe nytt og moteriktig av dem.

– Håndarbeid må tas vare på, og slike vakre gamle duker har mye lengre levetid enn en sommerkjole. Ja til gjenbruk – men nei til ødelegging, skrev hun videre på Instagram.

Bielecki påpeker til MinMote at hun ikke er i mot redesign eller å tilpasse eksempelvis størrelsen på en vintage kjole.

– Jeg er lidenskapelig opptatt av gjenbruk. Det som er viktig for meg er å fremheve er at vi må ta vare på de unike, gamle håndsydde plaggene og tekstilene, sier hun og legger til:
– Trender kommer og går, men fin vintage består. Det finnes mengder av second hand-tekstiler og masseproduserte second hand-plagg som fint kan sys om.

Bruk bestemors topp til duk om du vil

Ingrid Vik Lysne er en del av sy-fellesskapet Fæbrik og er en av Norges største sy-influencere. Hun har også nylig gitt ut sybok sammen med kollega Ingrid Bergtun. Både i boken, på kurs og i sosiale medier oppfordrer Vik Lysne til omsøm av gamle tekstiler – også håndbroderte duker.
– Jeg er ikke uenig i at de har stor verdi, men det er å dra det langt å kalle det hærverk. Jeg tenker at det er bedre at de blir brukt enn at de blir liggende.

KLIPP, KLIPP: Her har en håndbrodert duk blitt klippet opp før den skal sys sammen. Foto: Ingrid Vik Lysne.
KLIPP, KLIPP: Her har en håndbrodert duk blitt klippet opp før den skal sys sammen. Foto: Ingrid Vik Lysne.

Vik Lysne har selv sydd flere plagg av broderte duker.

– Jeg har kjøpt broderte duker i hopetall som ingen andre vil ha, og da syns jeg det er bedre at de blir brukt enn at de støver ned. Det er et fantastisk håndverk og tradisjon.

Selv prøver hun å utnytte hele stoffet når hun syr av håndbroderte duker, slik at så mye som mulig av tekstilet får bli med i plagget.

DUK BLIR BLUSE: Her er Vik Lysne i gang med å sy bluse av en håndbrodert duk. Foto: Ingrid Vik Lysne.
DUK BLIR BLUSE: Her er Vik Lysne i gang med å sy bluse av en håndbrodert duk. Foto: Ingrid Vik Lysne.

Vik Lysne påpeker også at dette handler om tekstiler folk har i sitt private eie.
– Jeg pleier å ha en tommelfingerregel, desto mer affeksjonsverdi desto sikrere bør man være. Men har man lyst til å bruke bestemors duk til en topp, syns jeg man skal gjøre det.

– Jeg kjenner på følelsen av at det gjør litt vondt noen ganger, men jeg tenker at det da er desto viktigere at man har en god plan. Jeg tenker at plaggene jeg syr også kan brukes videre av andre.

FERDIG: Slik ble den gamle duken til en trendy bluse. Foto: Ingrid Vik Lysne.
FERDIG: Slik ble den gamle duken til en trendy bluse. Foto: Ingrid Vik Lysne.

Økt etterspørsel

Kristin Hareide, kjedesjef for Fretex-butikkene, sier til MinMote at de har opplevd økt etterspørsel etter stoff og duker i sine butikker, og at mange nå er på leting etter tekstiler til nettopp omsøm.

– Slik jeg har forstått det er det på jakt etter det meste, med alt fra pledd, gardiner og duker. Folk er ganske kreative, og bruker det de finner, sier Hareide.
Hun mener at det å sy om gammelt håndarbeid ikke nødvendigvis er å ødelegge det.

– Det viktigste er at tekstilene brukes igjen. Man kan gjøre det om til et plagg sette pris på håndverket.

Rettelse: VG skrev først formuleringen Bielecki påpeker til MinMote at hun ikke er i mot redesign eller at de som erfarne med symaskinen går løs på omsøm av ting som gamle duker eller fine vintagekjoler. Siste del av setningen stemmer ikke, og ble endret til: Bielecki påpeker til MinMote at hun ikke er i mot redesign eller å tilpasse eksempelvis størrelsen på en vintage kjole. Endringene ble gjort 03.09.2020 klokken 07:24.

Hvordan var din opplevelse i dag?