Er «skinny jeans»-trenden død?

EN DØENDE TREND? «Skinny jeans» er ikke like populært som det en gang var. Foto: Unsplash

Salget av tettsittende bukser går ned og vide ben er det som gjelder. Men betyr det at vi kan legge «skinny jeans» på hyllen for godt?

Sara Boquist
Publisert:

Influencer Anniken Jørgensen, aka Annijor, uttate til MinMote i vår at hun er ferdig med skinny jeans-trenden.

– Jeg tror faktisk ingen får meg i tettsittende bukser eller jeans what so ever. Haha! Når jeg sier det så kan jeg ikke huske sist jeg hadde på meg «skinny jeans»? Jeg eier ingen heller. Mareritt! sa hun i spalten MinStil.

I flere år har bukser med rette ben uten strech à la ikoniske Levi's 501 preget motebildet. Da MinMote var på bukseshopping på Weekday fikk vi opplyst at etterspørselen etter trange, tights-lignende bukser er svært liten. Det samme sier kjedebutikken Bik Bok som har sitt eget jeansmerke, Never Denim.

Markedsjef Nina Ruud i BikBok sier til MinMote at salget av «skinny jeans» har gått kraftig ned bare siden i fjor høst.

– I fjor stod «loose fit jeansen» for fem prosent av salget, men i år står den for hele 40 prosent. Vi ser en tydelig endring i både salg og etterspørsel, og at trenden beveger seg mer mot jeans med rette ben, sier Ruud.

Betyr dette at «skinny jeans»-døden er et faktum? Eller vil den tettsittende tights-lignende buksen komme tilbake og bli like populær som den en gang var?

STOR TREND: Bukser med videre passform har tatt over for «skinny jeans» både i bybildet, i butikker og blant influencerne. Foto: Bik Bok

– Dyrker vår egen stil

Sjefredaktør i Elle, Petra Middelthon, mener at de tettsittende buksene fortsatt er relevante, men at trendaspektet blir mer og mer vannet ut av fokuset på bærekraft i motebransjen.

– Alle trender har sine storhetsepoker, men i dag dyrker vi mer bærekraft. Den unge generasjonen ser hvor viktig det er å ta vare på ting og vi er flinkere til å gjenbruke klær. I tillegg er vi flinkere til å dyrke vår personlige stil og det er rom for å gå i det man ønsker uten å bli hengt ut. Vi følger ikke trender slavisk lenger, sier Middelthon.

KLÆR

Dette er moteprofilenes favorittjeans

FORTSATT GJELDENE: Petra Middelthon trekker frem motehuset Yves Saint Laurent, som er kjent for sine tettsittende bukser. Her under motevisningen i februar 2020. Foto: Anne-Christine POUJOULAT / AFP

Tror på vide bukser

Vintagebutikken Velouria Vintage i Oslo er kjent for å tilby et stort utvalg av second hand- og vintagebukser, særlig Levis' 501 og 505.

– Levis er desidert de buksene vi selger mest av, sier eier av Velouria Vintage, Åsa Formark.

Hun tror at trenden vi vil se fremover er at buksene vil bli videre og videre i bena.

– Hvis man ser i motebildet og de siste visningene til de store motehusene virker det som at buksene bare blitt videre og videre. Før skulle buksebeina stoppe ved anklene, men nå er de preget av 90-talls moten. De er videre, lavere i livet og ligger nesten oppå skoene, sier Formark.

KLÆR

Slik finner du den perfekte vintage-jeansen

POPULÆRE: Rette ben, ikke for trang og ikke for løs er jeanstrenden som fortsetter å prege motebildet. Levi's 501 er modlelen mange vil ha. Foto: MinMote

Alle kropper er unike og forskjellige, derfor er det viktig å velge en bukse man selv er komfortabel med, mener Formark.

– Det er greit nok at det finnes trender og at ting er mer populært enn andre, men jeg tror at det meste kan bli kult hvis man styler det, fortsetter hun.

Selv om Formark selv foretrekker en mer «baggy» bukse, tror hun likevel at «skinny jeans» vil komme tilbake for fullt på et eller annet tidspunkt.

– Jeg tror modellen kommer tilbake med skikkelig lav midje, det er bare snakk om tid. De som styrer moteverdenen klarer ikke finne opp noe helt nytt, derfor vil det være perioder hvor ting er inn og ut, sier hun og legger til:

– Jeg tenker «spar på skinny jeansene»! For trender vil gå i en loop hele tiden.

Trendforsker Gunn Helen Øye har også lagt merke til at bukser med rette ben preget bybildet, men mener samtidig at «skinny jeansen» fortsatt er aktuelt.

– Butikkene har jo «skinny jeans» fordi de selges. Men vi kan se at bybildet er preget av det jeg vil kalle hipster-stil. Altså jeans som er høye i livet som er vide og kjønnsløse, fortsetter Øye som understreket at olabukser, uansett form eller stil er en udødelig klassiker i moteverden.

– Før var olabuksen sett på som arbeidstøy, men i dag finnes det i enhver garderobe i den vestlige verdenen. Den har vært høyaktuell i over 50 år, og den vil nok fortsette med det.

Publisert: