Her er en enkel sjekkliste for deg som vil gjøre klesskapet mer klimavennlig.
Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Skrevet av: Gründer og sy-influencer Kristin Vaag, som jobber for en mer bærekraftig klesindustri.
Etter FNs klimapanel kom med sin sjette hovedrapport denne uken, har det ikke vært mye oppløftende lesning i avisene. Klimaendringene er unektelig menneskeskapte, og vil ha store konsekvenser for oss mennesker og naturen i årene som kommer.
Fikk du med deg? Dramatisk beskjed i klimarapport: «Kode rød» for menneskeheten
Heldigvis er det ennå mye vi kan gjøre for å begrense og stoppe endringene vi nå ser begynnelsen av. Lurer du hvor du skal begynne? Tekstilindustrien er blant de mest forurensende industriene i verden, og her er det mye vi som privatpersoner kan ta tak i for å bli bevisst på eget klesforbruk, og gjøre forbrukervalg som er mer bærekraftige og bedre for miljøet.
Her er en liste over 9 enkle ting du kan gjøre for å skape en mer klimavennlig garderobe.
1. Bruk ting oftere
Den beste måten å redusere eget forbruk på, er å unngå å kjøpe noe. I gjennomsnitt har vi 359 klesplagg i skapet, ifølge Sifo. Så mye som ett av fem blir aldri eller sjelden brukt, ifølge en undersøkelse. Vi kan altså redusere klimaavtrykket vårt betraktelig bare ved å bruke det vi allerede eier oftere og lengre. Vær bevisst på hvor mye du bruker plaggene dine, og bli flinkere til å bruke det du har på nye måter. Vær kreativ og kombinere plaggene dine til nye og spennende antrekk, så vil du nok se at garderoben din allerede har et stort, uutnyttet potensial.
2. Ta vare på plaggene dine
Har du noen gang sluttet å bruke et plagg etter en knapp har løsnet eller en glidelås har blitt ødelagt? Grunnleggende ferdigheter når det kommer til stell og reparasjon av klær, er noe alle burde kunne. Sett deg godt inn i hvordan du skal vaske og behandle plagg for at de skal vare lengst mulig. Reparer plagg som blir ødelagt – du kommer langt med nål og tråd. Dersom du ikke har mulighet til å reparere selv, finnes det flere aktører i ditt nærmiljø som kan gjøre dette for deg.
Matilde (25) og Fam (24) vil gi plaggene dine et lengre liv
3. Leie eller låne fremfor å eie
Synes du det er kjedelig å bruke den samme selskapskjolen flere ganger på rad? Hva med å leie neste gang du skal pynte deg litt ekstra? Eller kanskje en venn eller et familiemedlem har plagget du trenger? Du sparer også mye plass i klesskapet på å leie de plaggene du bruker i perioder. Slik kan du fornye klesskapet ditt månedlig uten å kjøpe noe nytt.
4. Sy egne klær
Du kan faktisk sy klær som er like fine som de du finner i butikken helt selv. Selvsydde klær er ikke bare bærekraftig produsert, men de gir også mestringsfølelse og affeksjonsverdi. Kan du sy, har du også mulighet til å sy om og tilpasse plagg du allerede eier slik at de passer deg bedre. Kunnskap rundt å sy egne plagg gir også forståelse når det kommer til materialer og arbeidet som ligger bak det å lage et plagg. Hva hadde du sagt om du ble tilbudt 300 kr for å sy en kjole du bruker 12 timer på å lage? Sannsynligvis nei. Tenk på det neste gang du ser billige plagg i butikken.
Sy vaffelkjole: Fæbrik x MinMote
5. Kjøp brukt
Trenger du noe til garderoben? Sjekk bruktbutikker, Tise og Finn.no før du kjøper noe nytt. Det meste er mulig å få tak i brukt til en rimeligere pris enn du betaler i butikken. Bra for miljøet og bra for lommeboken. Blir du god på bruktshopping, er det også muligheter for å gjøre virkelig gode kupp i bruktbutikker og på loppemarkeder.
Disse tingene bør du kjøpe brukt
6. Velg kvalitet
Skal du først kjøpe noe nytt, så velg det du kjøper med omhu. Se etter plagg i naturmaterialer som bomull, ull, lin og silke. Du kan også se etter miljømerking på plaggene og hvor de er produsert. «Good on you» er en app som gir deg mulighet til å søke opp merkevarer du liker og se hvor bærekraftige de er.
7. Unngå fast fashion
Store kleskjeder som masseproduserer klær de selger til en billig penge, kategoriseres som fast fashion-kjeder. Plaggene er ofte av dårlig kvalitet og er ikke laget for å vare lenge. Kjeder som dette kan produsere opptil 52 kolleksjoner i året, og lever av å skape inntrykk av at du hele tiden må fornye garderoben din for å henge med i motebildet. Bruk forbrukermakten din ved å unngå å kjøpe fra disse kjedene, slik at de blir nødt til å omstille seg.
Slik kommer du i gang med å sy
8. Tenk stil fremfor mote
«Fashion changes, but style endures» – Coco Chanel.
Bli bevisst på hva som er din stil og kjøp klær som du liker, uavhengig av hva motebildet sier. Disse plaggene vil du mest sannsynlig bli mer glad i og bruke lenger. Prøv å tilpasse garderoben din slik at mesteparten av klærne du eier er tidløse plagg som reflekterer din stil og estetikk. Mote og statementplagg er alltid gøy, men disse kan eksempelvis leies eller kjøpes brukt om du er usikker på hvor lenge du vil ha glede av plagget.
9. Del klesskap
Er du lei av et plagg du har brukt mye? Sannsynligvis har du venner som føler det samme om egne plagg. Åpne klesskapene for hverandre og bytt, lån eller arv klær. Hva med å arrangere byttekveld med vin og godt selskap? Det er en sikker vinner!