Hva er greia med «Tumblr girls»?

TUMBLR GIRLS: Stilen fra 2014 gjør comeback.

Trendanalytiker mener fenomenet vil ta over for Y2K-bølgen.

Tina Ulven
Publisert:

«Tumblr girl»-estetikken fra 2014 kommer tilbake, skriver Vogue. Hva er det for noe, lurer du kanskje på? La meg male et bilde for deg.

Det er lyden av Lana Del Rey, Marina and the Diamonds, The xx, Arctic Monkeys, Lorde og Haim; det er melankoli og lengtende poesi om kjærlighet; det er nyfunnen glede i det analoge, musikk skal være på vinyl og bilder skal tas med polaroidkamera; det er eyeliner og mørk leppestift, band T-skjorter, ruter, Dr. Martens, nettingstrømper og dype farger.

– Tumblr girl anno 2014 var supermoody, kledd i mørke farger og enkle silhuetter. Hun var litt av en «loner», forklarer trendanalytiker Mandy Lee til Vogue.

En strak motsetning til trendbildet i dag hvor Y2K, glam, sterke farger og livlighet rår.

TAR OVER: Maeve Wiley, spilt av Emma Mackey i Sex Education, har denne soft grunge-looken som var stor på Tumblr i 2014, og som trendanalytikeren spår vil ta over for Y2K.

Men hvor kommer det fra og hvorfor kommer det nå? Bli med meg en liten tur ned memory lane.

Trenden «Indie Sleaze» kan spores tilbake til rundt 2004 med starten på sosiale medier, som MySpace, og som en motreaksjon på Y2K, bling og kapitalisme.

De neste årene blir trendbildet preget av grunge, nakenhet, festing og bilder med blits. Det er røft og upolert. Tenk «jeg har sovet i festivaltelt i fire netter, men jeg er fortsatt interessert i mote», og du har looken. IT-jenter som Alexa Chung, Kate Moss og Mary-Kate og Ashley Olsen var stilikoner i denne perioden.

KOMMER TILBAKE: Kate Moss er dronningen av det røffe og upolerte Indie Sleaze og Tumblr girl-estetikken. Her er det ingen som går med bikershorts og blazer på festival.
PREPPY: Stilen til Alexa Chung er i den mer preppy enden av skalaen, men likevel toneangivende for tidsperioden.

Tumblr girl-estetikken fra 2014 vokste ut av Indie Sleaze og ble en mer dempet grunge.

Du husker kanskje Kylie Jenner sitt ikoniske grønne hår fra 2014? Stjernen var selv aktiv på Tumblr, og hennes rebelske hårfarge og stil i denne perioden skilte seg fra søstrene.

GRØNT ER SKJØNT: Kylie Jenner inspirerte en hel generasjon da hun farget håret sitt grønt i 2014.

Og skal vi tro trendanalytikere og hvordan trendsyklusene fungerer, er det Tumblr girl-stilen som snart står for tur.

– På sosiale medier hvor Millennials søker tilbake til stiluttrykk fra sin ungdom og Gen Z som plukker opp og deltar i trenden, ser vi tendenser til at Tumblr girl-estetikken vil ta over etter Y2K, sier Mandy Lee på sin TikTok-profil.

Nå ser vi at stjerner som Olivia Rodrigo og Florence Pugh omfavner Tumblr girl-estetikken. Stjernene blander elementer fra soft grunge med trendy Y2K.

Hvordan den nye generasjonens fashionistaer vil bli inspirert av Tumblr girl-estetikken, er enda ikke sikkert. Men det som er sikkert er at det er snart 20 år siden Indie Sleaze gjorde opprør med tusenårsskiftes motebilde.

Hvordan dette opprøret faktisk vil komme til uttrykk vil de neste årenes motevisninger vise.

Publisert:

Finn mer innhold om: