Tre unge om å skille seg ut: – Mote blir tatt alt for seriøst

FØLGER IKKE STRØMMEN: MinMote har snakket med Theodor Vange (t.v.), Mario Aleksander Rojas Bøckman og Frøya Grini Hovdenak om deres unike stil. Foto: Privat.

– Jeg har aldri klart å blende inn uansett, om så jeg prøvde å gå i klærne alle andre gikk i, sier Mario Aleksander Rojas Bøckman. MinMote har snakket med tre unge om hvordan det er å ha en stil som skiller seg ut.

Sara Boquist
Publisert:

Mens noen følger trender og gjerne vil skli inn i mengden, er det andre som heller går den helt andre veien.

Mario Aleksander Rojas Bøckman (25)

Bøckman har alltid elsket mote, og har eksperimentert med ulike stiluttrykk siden han var 15 år. Det siste året har han tatt permisjon fra journalistikkstudiet, for å drive med diverse frilansprosjekter, som modell og skuespiller. Han mener mange tar mote for seriøst og at det setter begrensninger hva folk tør å gå med.

– Resultatet skal alltid være elegant, fint eller attraktiv. Det er jeg uenig i. Jeg syns ikke det trenger å være pent. Det burde være morsomt, tankevekkende, skummelt, gøy og rart.

Les også: Ina fikk trusler på grunn av kroppshår

Bøckman mener Norge ligger langt bak når det kommer til eksperimentell mote og han ønsker å se flere moteelskere leke seg med stiler og uttrykk.

– Nordmenn er veldig flinke til å være chic og elegante, men utenom det ligger vi veldig langt bak. Hvis folk liker den stilen er det helt greit! Men jeg personlig hadde ønsket å se folk tørre å leke seg mer. Du trenger ikke å være digg hver gang, eller pen eller soft. Du kan være noe helt annet kun for én dag, så gå tilbake til det «softe».

Les også: Glem skjerf, hals er sesongens beste tilbehør

Skylder på janteloven

Bøckman tror janteloven har mye av skylden i at nordmenn ikke er tør å skille seg ut, og syns det er dumt at det er slik.

– Norge er homogent på mange måter. Vi liker ikke å skille oss ut, og de som tror de skiller seg ut ser egentlig ut som alle andre. Du blir lært til å ikke gjøre så stort spetakkel ut av deg selv, og hvis du skiller deg ut så ber du om for mye oppmerksomhet. Men hvorfor skal det være sånn? Det er kjempegøy å gjøre mye ut av seg selv og skille seg ut, sier Bøckman.

untitled link

Deler skap med venner

25-åringen beskriver seg selv som en kameleon, på grunn av at han endrer seg ofte.

– Jeg kan se ut som mange forskjellige folk, og det kommer av at jeg føler meg forskjellig hver dag. Noen ganger vil jeg kødde og se ut som en tulling, noen ganger vil jeg se ut som en snekker, og noen ganger går jeg med pysj på byen.

Les også: MinStil: Anne Berit Valla Staalnacke

Bøckman deler og låner store deler av klesskapet sitt med både jente- og guttevennene sine, som gjør at skapet består av flere stiler.

– Jeg tenker ikke at det er jenteplagg og gutteplagg lenger. Jeg kan bruke så å si alt de bruker, utenom sko.

– Fuck mannemote

Bøckman opplever stadig at folk blir provosert over hva han går med.

Min stil er en «fuck you»-finger til mannemote og de begrensningene mannemoten setter for menn, sier han og legger til:
– Jeg tør å være sexy og vise kropp og gå med ting som ikke er akseptert innen mannemote. Når jeg for eksempel går med en crop top og får reaksjoner, så er det en «fuck you»-finger fordi folk blir så satt ut og noen til og med provoserte. Favorittkommentaren min når dette skjer er «hvis du skal stirre så lenge på meg, får du smile».

Les også: Mener store kleskjeder driver med grønnvasking

– Har alltid skilt meg ut

I store deler av livet har Bøckman kjent på det å ikke blende inn. Han får stadig blikk og kommentarer på grunn av stilen sin. I dag bryr han seg lite om disse kommentarene, men da han var yngre gikk det mer inn på ham.

Les også: Holzweiler satser i Oslos nye «it»-område

–Jeg er en homofil gutt som alltid har skilt seg ut og vært høylytt, så jeg har aldri hatt den muligheten til å gli inn i mengden. Jeg har aldri klart å blende inn uansett, om så jeg prøvde å gå i klærne alle andre gikk i. Når du allerede ikke er «normal» ... hvorfor skal du prøve? Da kan jeg like gjerne være enda rarere og enda merkeligere, sier 25-åringen.

Ønsker å normalisere nakenhet

På Instagramkontoen «Tinytechnobrat» deler Bøckman for det meste antrekksbilder, men også bilder der han går i lite klær og viser mye hud. Han forklarer det er to grunner til det.

– Den ene delen er meg når jeg går i lite klær, som for eksempel crop tops og cutouts. Den delen handler om hvordan jeg uttrykker meg, og hvordan jeg liker å gå og føle meg. Så er det den andre delen hvor jeg ikke går i klær. Hvor jeg viser nakenhet, fordi jeg vil være med på å avseksualisere den nakne kropp. Jeg syns det er veldig trist og ødeleggende at vi lever i et samfunn der nakenhet = sex. Det stemmer ikke.

– Er det et bevisst valg å skille seg ut?

– Det er et bevisst valg å gjøre noe annerledes enn det jeg har gjort før. Mest fordi jeg liker det. Jeg skiller meg ut ved å være meg. Da jeg studerte syns jeg det var veldig gøy å gå i noe rart, blant annet fordi jeg ofte kom sent, så jeg var faktisk fashionably late! Jeg syns det er gøy når jeg får noen ekstra blikk, sier han.

untitled link

Les også: Kaja driver klesmerke fra soverommet

Frøya Grini Hovdenak (20)

20 år gamle Frøya Grini Hovdenak jobber som frisør på «På håret» på Grünerløkka. Hun fikk fagbrevet sitt tidligere i høst, og er glad for at barndomsdrømmen har gått i oppfyllelse. Hun er også aktiv på Instagramkontoen «blk.souls», hvor hun viser frem sin fargerike stil.

20 åringen forteller at hun har prøvd seg på flere forskjellige stiler opp igjennom.

– Det begynte med at jeg hadde en «emo-stil», så gikk det over til «skate-stil» før jeg gikk over til den mer 70-tallsinspirerte stilen jeg har nå. Den har jeg hatt i snart ett år. Jeg tror jeg vil fortsette med denne stilen ganske lenge, men den kan utvikle seg til å bli enda kulere, sier Hovdenak.

INSPIRERT: Hovdenak fikk mye inspirasjon fra TV-serien «That '70s Show». Foto: Privat

Jeg er veldig glad i klær som får folk til å snu seg.

– Jeg vil beskrive stilen min som fargerik og kanskje litt utfordrende. Jeg er veldig stor fan av 70-tallet og går mye i klær fra den tiden, med ekstra mye farger. Stilen min er litt annerledes, jeg ser ikke mange som går med det samme jeg går i, sier hun.

Les også: Hva skjer med plaggene vi leverer til gjenbruk?

Et bevisst valg

Hovdenak har også opplevd å få negative kommentarer på grunn av hvordan hun har kledd seg.

– Jeg har fått høre folk si at det er unødvendig at jeg gjør så mye ut av meg, men de siste tre årene har folk blitt hyggeligere. Jeg merker og ser når folk ikke liker det jeg har på meg, men jeg bare smiler og vinker tilbake. Selv om jeg har på meg disse klærne betyr ikke det at jeg er «annerledes». Det er ofte eldre mennesker som syns stilen min er veldig rar og litt for mye, forteller 20-åringen.

– Er det et bevisst valg å skille seg ut?

– Ja, det er jo det. Da jeg var 15 år farget jeg håret mitt lilla, fordi jeg følte jeg forsvant inn i mengden og at jeg var veldig usynlig. Jeg ble ertet på barneskolen og fikk ofte høre det om jeg ikke hadde på meg «de Hollister-buksene» eller «den Abercrombie-jakken». Men det gjør en ikke gladere å gjøre det andre forventer av deg. Nå bryr jeg meg ikke om hva andre tenker om meg, slår hun fast.

Les også:Erica Kvam: – Vil unngå å si at jeg er influencer

Hovdenak ønsker å se folk utfordre stilen sin og seg selv, og håper hun kan inspirere sine over 9000 Instagram-følgere, men også andre.

– Jeg har flere venner som skulle ønske de turte å gå i mer fargerike og crazy klær, men som holder seg til det samme gamle, fordi de føler det er forventet av dem. Jeg vil at folk skal gå med det de selv er komfortable med. Ikke tenk så mye på hva andre mener om deg, man blir mye lykkeligere når man ikke gjør det. Og det er jo bare klær!

hverdagsfin
KLÆR

Plagg som kan gjøre hverdagen litt festligere

Theodor Vange (28)

Vange har mastergrad i design, og er sammen med Karine Næss grunnlegger av det Oslo-baserte klesmerket Add-to. På siden jobber Theodor på vintagebutikken Ma vintage i Oslo og med Instagramkontoen «tartinmheodor». Der deler Vange sin androgyne stil.

Han mener man ikke trenger å velge mellom maskuline og feminine uttrykk basert på biologisk kjønn. Selv kan han gå i kjoler, skjørt og høye hæler. Men også jeans, skjorter og sneakers.

Vange kler seg etter sesongen og går gjerne i det han selv kaller «uniform».

– Stilen min er komfortabel og uniform-basert. Nå om dagen er uniformen min veldig gjentagende. Det går mye i jeans, ullgensere, en varm jakke og gode sko. Det er ikke kun noe jeg tar på meg. For meg er mote et personlig språk og en viktig uttrykksform, sier Vange.

NYHETER

Står opp for en bærekraftig motebransje

– Bryr meg lite om andres meninger

For Vange har stilen hans hjulpet han med å forstå seg selv bedre. Derfor har veien til stilen han har nå kommet naturlig.

– Min stil har hjulpet meg å bli komfortabel og finne ut hvordan jeg selv ønsker å uttrykke meg. Jeg har brydd meg lite om andres meninger om hvordan jeg uttrykker meg. Hadde jeg brydd meg ville jeg kledd meg annerledes.

Vange sier han har vært heldig og kjent på lite utfordringer i forhold til stilen sin. Han har for det meste mottatt positive tilbakemeldinger, og de negative kommentarene glemmes fort.

– Sosiale medier har generelt mye negativitet underliggende, men jeg opplever sjeldent negative kommentarer, sier han.

Viktig med støtte

28-åringen har siden barndommen fått støtte og trygghet fra familie, noe han tror har hjulpet han i å bli komfortabel. Men selv for han har det tatt tid.

NYHETER

Dette er Mote-Norges mektigste 2020

– Jeg var veldig ung da jeg begynte å leke med uttrykk i form av tekstiler, og foreldrene mine lot meg alltid velge antrekk og gå i det jeg selv ønsket. Det har hjulpet meg til å føle meg komfortabel med og ikke følge normer, som for meg føles naturlig ut. Jeg syntes det viktigste og fineste er når folk klarer å være den de ønsker, føler seg komfortabel og at det de går med gir dem selvtillit.

Tro på norsk herremote

Vange forklarer at han syns herremote på verdensbasis er spennende, men at den generelt er ganske kjedelig i Norge. Han tror at norske designere åpner opp for en spennende fremtid innen mote.

– Hva norske menn går kledd i legger jeg ikke noe særlig merke til. Norge har dessverre lite kultur når det kommer til mote og det synes. Heldigvis er det flere talentfulle designere også i Oslo, og med det nye prosjekt til Elise By Olsen «International Library of fashion research» tror jeg det vil bidra til å skape større kultur for mote i Oslo, sier han.

Publisert: