Denne buksetrenden tar av blant norske gutter

FLORERENDE TREND: Oppbrettede bukser i alle slags stiler preger motebildet akkurat nå. Foto: Getty Images
FLORERENDE TREND: Oppbrettede bukser i alle slags stiler preger motebildet akkurat nå. Foto: Getty Images

«Brette»-trenden, høyvannsbukser, piratbukser, «cuffed» jeans eller «mankies» - kall det hva du vil. Én ting er hvertfall sikkert: Oppbrettede bukseben på menn er overalt om dagen.

Når du leser dette må du se rundt deg. Scan kaféen, trikken, bussen eller gatebildet. Se etter trendy gutter med kule sneakers og sesongens kuleste solbriller. Det er ofte de som tar i bruk trender først. Vi sikter ikke til hovedstadens trendsveis, men: Du kan telle minst fem menn i umiddelbar nærhet med oppbrettede bukseben til anklene, ja? Nettopp.

KUL: Kjendisstylist Line Langmo synes buksetrenden er kul, men ikke på alle. Foto: Privat
KUL: Kjendisstylist Line Langmo synes buksetrenden er kul, men ikke på alle. Foto: Privat

Kjendisstylist og moteblogger Line Langmo bekrefter scenarioet ovenfor.

- «Brette»-trenden ser man mye om dagen. Grunnen til at det er på populært er nok fordi det er et enkelt grep som alle får til. Som gutt er det lett at trendelementer fort blir krampaktig, men akkurat dette er en kul detalj hvis det gjøres riktig, sier Langmo til MinMote og fortsetter:

- Men det at du bretter opp buksebena til anklene gjør deg ikke automatisk trendy, det må være en rød tråd gjennom hele antrekket og henge sammen med et kult antrekk.

Husker du disse skoene fra 90-tallet? Nå er de tilbake

- Trenden er overalt

Moteekspert og Vixen-redaktør, Ida Einarsdottìr, påpeker at trenden ikke er ny, men at den har spredd seg blant norske gutter i det siste.

IKKE NY: Moteekspert Ida Einarsdóttir påpeker at trenden ikke er ny, men er overalt om dagen. Foto: Privat
IKKE NY: Moteekspert Ida Einarsdóttir påpeker at trenden ikke er ny, men er overalt om dagen. Foto: Privat

- Jentene har gjort det lenge, og nå skal også gutta rulle opp jeansen. Med det sagt er trenden langt fra ny: Allerede i 2009 omtalte internasjonale motemagasiner såkalte «cuffed» jeans, som først startet som en trend blant kjendiser før den spredte seg til motebloggere, streetstylere og fashionistas som alle rullet opp jeansen. For gutta har det kanskje vært mer en litt sær hipstergreie, men nå er «cuffed» jeans overalt - fra første rad på de internasjonale moteukene til motebloggene, trendsettere og streetstylere. For ikke å snakke om mannen i gata - og ikke bare han som bor på Grünerløkka, sier moteredaktøren.

Programleder og moteblogger Noman Mubashir mener dette er en trend som ikke kommer til å forsvinne med det første.

- De siste årene har det vært fokus på detaljer for menn, slik som dette. Jeg liker å bruke «statement»-sokker i ulike sterke farger og mønstre som en kontrast når jeg bretter opp buksebena. Gjerne khakibukser med metallblå sokker, for eksempel. Det gir antrekket et personlig preg og dessuten signaliserer du en mer leken og guttete stil.

Sjekk de fineste solbrillene for menn denne sesongen!

Selv om brette-trenden ikke er helst fersk, florerte det av kule menn med oppbrettede bukser under moteukene i London, Milano og Madrid tidligere i år:

Oppbrettede bukser

MADRID: Moteinteressert med med individuell stil og opobrett på buksebena var også å se på Madrid Fashion Week. Foto: Getty Images

Oppbrettede bukser

MILANO: Med hvite oppbrettede bukser får antrekket et mer nedtonet og avslappet preg. Legg merke til de kule Adidas-skoene. Foto: Getty Images

Oppbrettede bukser

LONDON: Moteredaktør i magasinet Individualism, John Jarret, har stylet oppbrettede bukser på en avslappet og kul måte med jeans. Foto: Getty Images

Oppbrettede bukser

LONDON: Det er ikke bare jeans og sneakers brettetrenden passer til. Her har en kul fyr brettet opp dressbuksene sine og stylet dem med pensko. Foto: Getty Images

Trenger du mer inspirasjon?Her er ti menn du bør følge på Instagram

Huskereglene

1. Stylist Langmo mener «brette»-trenden er kul, men innebærer at du må ta hensyn til et par regler om du vil hive deg på.

- Skal du brette opp buksen er det viktig å kombinere det med riktige sko og klær. Det aller kuleste er å ha sneakers og chinos eller jeans til. Pass også på at bretten ikke er for bred slik at det sklir over til høyvannsbukser eller 90-tallets piratbukser, sier Langmo.

TIPSER: Programleder Noman Mubashir mener du skal brette opp buksebena to-fire brett, alt ettersom du ønsker at sokkene skal synes eller ikke. Foto: Privat
TIPSER: Programleder Noman Mubashir mener du skal brette opp buksebena to-fire brett, alt ettersom du ønsker at sokkene skal synes eller ikke. Foto: Privat

2. Redaktør Einarsdottìr, har også et par huskeregler opp i ermet, men presiserer at det er viktig at bretten ser noenlunde tilfeldig ut.

- Å få den rette oppbretten er vanskeligere enn det kan se ut til. En god huskeregel er at en stram «rullebrett» passer best til skinny jeans, mens en bred brett er fint på bukser med løsere passform og gir en kulere og røffere look. Husk at det ikke trenger å være helt perfekt - oppbretten skal se litt tilfeldig ut, sier Einarsdottìr.

3. Mubashir har klare retningslinjer for hvordan han styler oppbrettede bukser.

- Jeg pleier å brette opp buksebena to ganger om jeg ikke har iøynefallende sokker, og tre ganger hvis jeg har det. Chinos med oppbrett passer best med pensko og mokasiner, mens joggesko og seilersko passer best med jeans, tipser han og legger til:

- Så kjør på med «mankles»-stilen med eller uten sokker denne våren!

Les også:Første kjønnsopererte modell i Vogue

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?