Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

På MinMote finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter MinMote skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener MinMote penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på MinMote, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Her kjøper du det fineste retro badetøyet

POLKA DOT: Moteikonet Marilyn Monroe holdt selvsagt stilen på stranda også - og lignende bikinier får du fortsatt tak i. Foto: Getty Images
POLKA DOT: Moteikonet Marilyn Monroe holdt selvsagt stilen på stranda også - og lignende bikinier får du fortsatt tak i. Foto: Getty Images

Om du vil skille deg ut på stranda i år kan det være lurt å se bakover i tid for inspirasjon.

Noe av det de jo var best på i gamledager var å gjøre enhver anledning litt ekstra morsom ved å pynte seg når de hadde mulighet. Og tiden på stranda var intet unntak.

Les også:Her er bikiniens historie

Lav skjæring

Den første oppblomstringen av bademote kom på 1930-tallet. Et slankt atletisk kroppsideal var på moten, og som en konsekvens av dette utvidet klesprodusentene sortimentene for kvinners utendørsaktiviteter.

IKONISK: Betty Grable var en av 40- og 50-tallets store film- og sangstjerner. Foto: Getty Images
IKONISK: Betty Grable var en av 40- og 50-tallets store film- og sangstjerner. Foto: Getty ImagesKeystone

Badetøyet ble også mer vovet og fikk blant annet lavere skjæring i ryggen sånn at man kunne sole seg der - og selvsagt vise fram den solbrune ryggen i de like lavt skårede kjolene på kvelden.

Pin up badetøy

På 40-tallet gjenspeilet badetøyet datidens ønske om glamour. Badedraktene var inspirert av pin up-damer fra Hollywood, som Betty Grable, og var ofte laget i gull eller sølv i materialet lastex. Lastex var garn laget av gummi, og disse draktene ble derfor mer elastisk enn draktene laget av bomull.

Stoffet i badedraktene ble også ofte drapert på samme måte som de mer glamorøse kjolene fra samme tid ble, for å på best mulig måte fremheve formene til hun som hadde den på seg.

Den største revolusjonen innen badetøy skjedde litt senere samme tiår da designeren Lois Réard presenterte den aller første bikinien den 5. Juli 1946.

Lyst på noe mer moderne?Her er åtte hotte badedrakter

DEN FØRSTE: Designer Louis Réard er kjent for å ha laget den første bikinien - slik så den ut. Foto: Getty Images
DEN FØRSTE: Designer Louis Réard er kjent for å ha laget den første bikinien - slik så den ut. Foto: Getty Images

Hvor du kan lete

Selv om det finnes mye vintage badetøy å få tak i, er utfordringen med å kjøpe badeklær fra svunnen tid at de i gamledager ble laget i materialer vi ikke forbinder med svømming og strandliv i dag.

Ofte er badetøyet sydd i bomull og crepe og med stive innebygde innlegg i bysten - materialer som både blir tunge og føles stive å gå med for vår lycraglade generasjon.

Men, det finnes en løsning: En rekke badetøysprodusenter har nemlig spesialisert seg på badetøy med et retro snitt. Og det beste med badetøyet derfra er at de ikke går av moten - for det har de gjort for lengst! Investerer du i badetøy med disse snittene i litt god kvalitet kan du ha det i flere år fram i tid. Bra for både lommebok og miljø.

Trykk på bildet for å se merke og pris.

bikinis retro 2015

Bikini med prikker fra Pinupgirlclothing.com. Foto: Produsenten

bikinis retro 2015

Rosa bikini fra Asos.com. Foto: Produsenten

bikinis retro 2015

Badedrakt med kirsebærtrykk fra Modcloth.com. Foto: Produsenten

Her er de tre beste nettbutikkene for kjøp av retro badetøy til denne sesongens strandliv.

Modcloth:

Nettbutikken modcloth.com har spesialisert seg på retro klær fra ulike klesprodusenter. Her finner du alt fra kjoler til sko, ytterklær og hatter, nyprodusert men i gammeldagse snitt. De har også et fantastisk utvalg av nyprodusert retro badetøy. Her finner du alle typer bikinier og badedrakter til alle størrelser, inspirert av de fleste tiår.

Pinupgirl clothing:

På Pinupgirl clothing finner du badetøy i skikkelig pinup-stil. Her preges bademoten av store polkadotter, halterneck knyting i halsen og sterke farger. De har også godt utvalg i størrelser. I tillegg til de klassiske pinup-modellene har de også flere bikinier inspirert av for eksempel Wonder woman, da superhelt-estetikken også sto sterkt på 50-tallet. http://www.pinupgirlclothing.com/swimwear.html

Asos.com:

På nettbutikken Asos finner du også retroinspirert badetøy i ulike modeller. Søk på ”highwaisted bikini” eller ”retro swimwear” for å se utvalget. Asos har dessuten kort leveringstid og gode returordninger om du skulle kjøpe noe du angrer på. ( http://www.asos.com/search/high-waisted-bikini?hrd=1&q=high+waisted+bikini&SearchSuggestUsed=true)

Hvordan var din opplevelse i dag?