Nå skal du dusje i jeansen

JEANS-TRIKS: Et gammelt tips har fått nytt liv. Nå legger nemlig flere ut video av seg selv at de dusjer i jeansen sin for å få den til å passe bedre.
JEANS-TRIKS: Et gammelt tips har fått nytt liv. Nå legger nemlig flere ut video av seg selv at de dusjer i jeansen sin for å få den til å passe bedre.Rakop Tanyakam / EyeEm

Har TikTok løsningen, eller blir olabuksen ødelagt av å dusje med den?

Det å finne et par jeans som sitter perfekt er i utgangspunktet vanskelig. Men man kan også bli både irritert og fortvilet når favorittjeansen ikke passer.

Du har kanskje selv et par jeans som enten sitter akkurat litt for stramt, eller som mangler bitte litt for å få knappen til å kneppes komfortabel igjen?

Da kan det hende løsningen på problemet har kommet din vei.

Akkurat nå er det nemlig en rekke videoer på TikTok som viser et artig triks. Noen har fått tips fra bestemoren sin om å hoppe i dusjen – med jeansen på! Det høres jo ganske spesielt ut, men det skal ha funket for en rekke TikTok-brukere!

– Årets bærekraft-hack, sier TikTok-brukeren Bug318_ i sin video, som har fått over 4,6 millioner visninger.

– Det er ikke tilfeldig at denne TikTok-trenden ble startet med et tips fra en bestemor, forteller Ole Eivind Siggerud, produktsjef i Livid, som blant annet spesialiserer seg på jeans.

– Dette er noe folk har gjort i generasjoner – med både hell og langt mindre vellykket resultat, sier Siggerud.

Ole Eivind Siggerud, produktsjef i Livid
Ole Eivind Siggerud, produktsjef i Livid

Han forteller at det å dusje med jeans strekker seg helt tilbake til jeansens opprinnelse. Ifølge Siggrud kjøpte man nemlig jeans i to størrelser for store før. Det var fordi de passet sånn cirka etter at buksen ble for liten etter vask.

– Dette førte til at mange krympet dem til kroppen i et varmt bad for å forhindre at den krympet for mye. Det var først i 1967 at Levis lanserte sine første forhåndskrympede, eller sanforiserte, 501-jeans. Også såkalte «shrink-to-fit» var vanlig å få tak i frem til 90-tallet.

Men tilbake til det å dusje i jeans for å gjøre dem større. Dette er heller ikke nytt, ifølge Siggerud. Likevel er det ikke noe han anbefaler.

– Personlig vil jeg fraråde fra å gjøre dette – spesielt om buksen sitter sånn noenlunde i utgangspunktet. Det bør ses på som en siste utvei dersom buksen absolutt er for liten og ikke kan brukes. Det kan fungere for noen, og man får i så fall noen morsomme historier å fortelle om jeansen, sier Siggerud og fortsetter:

– Det er viktig å være forberedt på en potensielt svært ubehagelig prosess. OM buksen sitter som et ubehagelig pølseskinn i utgangspunktet, kan du bare tenke deg hvor kjipt det er å gå i, eller forsøke å få av seg, et vått pølseskinn. Jeg har hørt historier om folk som må klippes ut av buksene sine.

Hovedårsaken til at han vil fraråde folk fra å strekke ut jeans på denne måte, er fordi du får en lite målrettet prosess.

– Det vil også strekke ut deler av jeansen som du ikke ønsker å forme. Den blir kanskje litt løsere i linningen og den ser strammere ut på hofte og lår, men du har også en stor sjanse for posete knær og hengerumpe. Det er også fare for at jeansen rakner i sømmene dersom man utøver for mye gymnastikk når den er stram og våt.

Men hva er det egentlig vann gjør med jeans? Malin Skaar, leder i Orklas forbrukerservice, har svaret.

– Jeans er laget av bomullsfiber. Når bomullsfiber blir vått, tåler det mer strekking enn det gjør i tørr tilstand. Ved å ha vann på områdene som er stramme og deretter tørke buksen på vanlig måte, har bomullsfibrene blitt strukket mer enn det man hadde fått til når de er tørre.

Ifølge Siggerud hos Livid Jeans er det mange fibre og materialer som lar seg forme når de er våte.

– Ullstrikk og løsvevd lin er gode eksempler på materialer du kan strekke til ønsket passform når de er nyvasket. Denim er mye strammere vev, men som alle har opplevd vil også kraftige jeans forme seg til kroppen ved bruk, og ved å tøye seg i varierende grad der det sitter stramt.

Også Malin Skaar hos Orkla mener man bør passe på å ikke overstrekke jeansen for mye.

– På denne måten kan den bli for stor, men man kan også strekke dem ut av fasong. Det hadde nok fungert å ta en bøtte med varmt vann og lagt den delen av jeansen du vil strekke ut oppi en stund, for så å strekke dem.

Joos Mind / Getty Images

Produktsjefen i Livid mener også det er triks som fungerer like godt – hvis ikke bedre – enn dusjtrikset.

– Dersom det først og fremst er linningen i buksen som har blitt for stram, og ikke hele benet, er det langt bedre å kun strekke linningen.

Slik anbefaler han deg å gå frem:

  1. Knepp igjen buksen
  2. Sett håndleddet i en side av linningen og albuen i den andre
  3. Strekk i vei med jevnt press

– Om du skal tøye den mye, kan du gjøre det når buksen er nyvasket, eller bare dyppe selve linningen i en balje med vann. Da kan du lett få et par ekstra centimeter å gå på i linningen – uten å ødelegge resten av fasongen.

Interessert i flere artige TikTok-trender? Vår skjønnhetsekspert Therese Aanonli har testet en svært populær trend her:

Therese Aanonli er tilknyttet Max Social, som er et heleid profilbyrå i VGTV AS. VGs redaksjonelle vurderinger gjøres uavhengig av dette. Redaksjonen står fritt. Oversikt over bindinger for profiler som gjør oppdrag for VG ligger her.

Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?