Mote

Slik tar du best vare på plaggene dine

VASK SJELDNERE: For at klær skal holde lengst mulig er det viktig at de ikke vaskes for ofte. Foto: Getty Images

Dette må du gjøre for at garderoben skal få et godt og langt liv.

Ingeborg Aspeli
Publisert:

Klesindustrien er en miljøversting. Men det er flere ting du kan gjøre for å få en mest mulig bærekraftig garderobe. I tillegg til å minimere antall plagg og handle brukt, er kanskje det aller mest miljøvennlige å ta godt vare på de plaggene som du allerede eier.

Ingun Grimstad Klepp, klesforsker på Forbrukerforskningsinstituttet SIFO på OsloMet, forteller at man ikke bør utsette klær for unødvendig slitasje. Hun mener de aller fleste vasker klær altfor ofte.

Klesvask sliter mye på klærne, derfor bør man unngå det til det er helt nødvendig.

– Svettelukt i ull fjernes mest effektivt med lufting. Og å bruke flekkfjerner istedenfor å vaske hele plagget er lurt for alle typer materialer, forteller hun.

KLÆR

Åtte tips til en mindre garderobe

Et annet triks til å fjerne lukt er å fryse plagget. Da forsvinner nemlig bakteriene. For eksempel jeans, som ikke tåler mange vask, lever lenger hvis du heller legger den i fryseren når den har behov for en oppfriskning.

Hvis du er plaget med nupper på ull- og kasjmirplagg kan man fjerne det ved hjelp av en nuppefjerner eller rett og slett en barberhøvel.

KLÆR

Slik tar du vare på ullplaggene dine

Grimstad Klepp påpeker at det ikke er noen tekstiler som utpeker seg spesielt når det kommer til holdbarhet – også farge og passform har påvirkning på hvor skittent det blir. Det aller viktigste er å velge et materiale som passer til ditt bruk.

– Du må bruke det som er mest mulig egnet, sier hun og legger til:

– For eksempel blir bomull fort skittent og trenger mye vask for å bli ren. Syntetiske stoffer får fort vond lukt, men ofte blir lett rent. Ull får flekker, men ikke vond lukt, forklarer hun.

FØLG VASKEANVISNINGEN: Hvis du ikke sorterer klærne dine kan du plutselig få en hel vaskekurv full av rosa klær. Foto: Getty Images

Hun påpeker at folk må følge vaskeanvisningen nøye. Det innebærer å sortere klesvasken etter farger og grader, samt å bruke riktig vaskemiddel. Til ull burde man for eksempel velge et vaskemiddel uten enzymer.

Men det er også lurt å være bevisst på dette når du skal kjøpe et plagg.

– Du burde unngå å kjøpe plagg som ikke tåler den vasken du vil gi. For eksempel er det upraktisk å kjøpe flere plagg som må vaskes separat. Det er bedre å kjøpe plagg som tåler livet, forteller hun.

Grimstad Klepp peker også på at man ikke må være fremmed for å finne fram nål og tråd når det trengs.

– Reparer plagget raskt, før småting rekker å bli store, sier hun.

Her er fire tips til hvordan du får klærne dine til å vare lengst mulig:

1. Vask sjeldent. Ikke vask før det er helt nødvendig, og bruk for eksempel flekkfjerner istedenfor å vaske hele plagget. Eller heng det til lufting eller i fryseren for å fjerne lukt.

2. Følg vaskeanvisningen. Når det først skal vaskes må du følge anvisningen på plagget nøye. Sorter etter farge og ikke vask på for høye grader slik at det krymper eller mister passformen.

3. Velg materiale etter bruk. Forskjellige tekstiler passer til ulike formål. Ull er for eksempel et godt materiale å ha under andre plagg, siden det sjeldent begynner å lukte, men det kan være vanskelig å fjerne flekker.

4. Reparer. Så fort du ser et lite hull eller en glidelås som ikke fungerer som den skal, finn fram nål og tråd før det blir et stort problem som er vanskeligere å fikse.

Publisert:

Les også

  1. KLÆR

    8 tips til en mindre garderobe

  2. KLÆR

    Derfor gjorde bestemortrusen supercomeback

  3. KLÆR

    Dette er moteprofilenes favorittjeans

Relaterte artikler

LIVSSTIL

Studie: Slik bør du vaske klærne dine

KLÆR

Slik tar du vare på ullplaggene dine

KLÆR

Plaggene du (kanskje) vasker feil

KLÆR

Slik tar du vare på badetøyet ditt

KLÆR

Hva betyr vaskelappen? Få en enkel forklaring

KLÆR

Norsk strikkegigant: – Maskinen spytter ut genseren ferdig med ermer

MOTE

Slik får du hvite sneakers hvite igjen