Slik tar du vare på badetøyet ditt

BADETØY: I denne saken får du noen kjempegode tips på hvordan du tar best vare på badedrakter og bikinier.

– Vask det ferdig, skyll og heng opp. Hvis man ikke gjør dette kan fargen raskere falme og det kan fort begynne å lukte surt, sier eksperten.

Malin Gaden
Publisert:

År etter år venter vi på den dagen sommeren melder sin ankomst. Vi lengter til den dagen hvor vi kan bytte ut boots med sandaler og ullgenser mot badedrakt.

Endelig har disse dagene kommet og vi har for lengst tatt i bruk både bikini og badedrakt. Men hvert år oppstår det samme problemet: Badetøyet mister både passform og farge ganske fort. Hva er det vi gjør feil?

KLÆR

Årets fineste badetøy

Håndvask som gjelder

Det har seg nemlig slik at badetøyet bør behandles på en viss måte. Trår vi feil kan det fort resultere i blass bikini eller dvask badedrakt. Ingen av delene høres spesielt appellerende ut.

Heldigvis sitter Carina Vesterås med noen gode tips.

CARINA VESTERÅS: Badetøyseksperten står bak merket Maranga.

Hun startet det norske badetøysmerket Maranga i 2017.

– Jeg ville anbefalt å vaske badetøyet før man bruker det. Det kan være bakterier eller kjemikalier i stoffet ved kjøp av nye plagg som kan irritere huden, og siden badetøy sitter så tett på huden er det lurt å vaske det med en gang. Når jeg vasker badetøy fyller jeg opp vasken med kaldt vann og bruker et mildt, flytende vaskemiddel. Men jeg ville også sjekket hva vaskeanvisningen sier, men som regel er det håndvask som gjelder.

Når man vasker badetøyet for hånd, er det viktig at man ikke lar det ligge i vann over lengre tid. Det tipser Malin Skaar, leder i Orklas forbrukerservice, om.

– Vask det ferdig, skyll og heng opp. Hvis man ikke gjør dette kan fargen raskere falme og det kan fort begynne å lukte surt, sier Skaar.

Hun legger også til at badetøyet kan vaskes i maskin dersom anvisningen på plagget tilsier det.

– Ofte anbefales 30 eller 40 grader, samt at man benytter en vaskepose – spesielt på overdeler som har spiler i seg.

Det kan godt hende det frister å slenge det våte tøyet inn i tørketrommelen, men det mener Skaar du ikke bør gjøre.

– Det kommer av at mye badetøy er laget av et materiale som heter elastan. Elastan mister mye av elastisiteten ved høye temperaturer og derfor bør man unngå tørketrommel. Dersom vaskeanvisningen på badetøyet sier at man kan bruke tørketrommel inneholder nok ikke badetøyet elastan.

MOTE

Stor guide: Sommerens sandaler

Viktig å skylle

Selv om vi nå vet hvordan man skal vaskebadetøyet, spiller også hyppighet på vaskingen noe inn her.

– Badetøy bør ikke nødvendigvis vaske etter hver gangs bruk, men det er viktig å skylle av klor, salt og sand. Spesielt klor kan bleke fargen i badetøyet, sier Malin Skaar og fortsetter:

– Er det brukt en hel dag så bør man av hygieniske årsaker vaske spesielt underdelen. Overdelen kanskje ikke hver dag, men muligens annenhver dag på grunn av svette.

Ifølge Carina Vesterås i Maranga vil også klorvann, solkrem og solblekingen spille en rolle i badetøyets utseende.

– Om man tar en kjapp dusj før man hopper i bassenget kan det gjøre at badedrakten eller bikinien tar til seg mindre klor. En dusj etter man har badet er også fint for å skylle av den. Du burde også prøve å unngå å få solkrem på badetøyet, da dette kan gi flekker.

TILBEHØR

12 badedrakter for forfriskende bad

Når dagen du har tilbrakt på stranden eller ved bassenget er over, er det viktig å la badetøyet få ordentlig pleie. Så langt har vi lært at det skal skylles etter bruk og så står tørkingen for tur. Som vi allerede har nevnt, bør ikke dette gjøres i en tørketrommel. Hva er egentlig beste måte å tørke en badedrakt eller bikini på?

– Når man har skylt den ferdig, så klemmer du ut vannet forsiktig. Her er det viktig å ikke vri den opp som man ville gjort med en klut, men bare klemme forsiktig. Jeg pleier også å legge den på et håndkle, rulle den forsiktig inn i det og klemme litt. Da får man ut mye av vannet fort. Deretter burde man la den ligge flat når den tørker – og ikke i solen, sier Vesterås.

Når man skal oppbevare badetøyet, tipser Vesterås om at det burde det ligge i skapet og ikke være hengt opp.

– Jeg har hatt den samme badedrakten i fem år nå og den er like fin! Man kan ha en badedrakt og bikini i mange sesonger dersom en tar ordentlig vare på dem, sier Vesterås og fortsetter:

– Det er også mye bedre for miljøet og lommeboka å kjøpe noe som er av god kvalitet og som man setter pris på. Da vil man kanskje også ha litt mer tålmodighet til å gi badetøyet den pleien det trenger for å vare.

Publisert:
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om: