Capri-buksen er klar for comeback

PÅ CATWALKEN: Chanel har gjentatte ganger puttet capribuksen tilbake på catwalken. Her fra sommerkolleksjonen i 2019.

Elsket og hatet, er du klar for å ta Capri-buksen frem igjen?

Åsa H. Aaberge
Publisert:

Den utskjelte, omdiskuterte, i noen kretser til og med nesten kontroversielle buksen, som kuttes av midt på leggen, like over ankelen, sniker seg tilbake.

Ikke shorts, ikke helt bukse – perfekt for sommerdager som ikke er kokende, men ikke kalde heller. Akkurat slik som norske sommerdager oftest er, med andre ord.

Vi snakker ikke om pirat-bukse, den er et kapittel for seg selv.

Vi snakker om Capri-buksen.

Den kan defineres slik: tettsittende, og ikke så kort som en shorts, ikke så lang som en bukse.

I DAG: Hvem skulle vel tro at capribuksen skulle ta del i gatemoten under sesongens moteuker?
KLÆR

10 topper som topper Y2K-looken

I 2020 fylte Sonja de Lennart, kvinnen bak capribuksen 100 år. Etter første verdenskrig dro de Lennart til den italienske øyen Capri. Den gang var det fremdeles ikke helt normalisert at kvinner gikk med bukser. Men de Lennart designet, og brukte, bukser.

Historien skal ha det til at da hun ruslet langs stranden på Capri, ble buksebena våte av havet. Hun innså at buksene måtte bli kortere og trangere.

De Lennart redesignet buksen hun hadde på, og samtidig ble den klassiske capribukse-silhuetten som vi kjenner den i dag, til.

PÅ CATWALKEN: Det franske motehuset Chanel har troen på comeback for capribuksen. Her fra deres vår/sommer-kolleksjon for 2021.
KJENDIS

Delte budskap i vintage Chanel

Under andre verdenskrig jobbet Sonja de Lennart med sin første kolleksjon. Kolleksjonen ble lansert i 1945. Hun kalte den Capri, fordi som hun selv sa, øyen representerer fred, frihet og good times.

Senere kopierte flere designere capribukse-snittet hennes. På 1950-tallet ble det flere. Italienske Emilio Pucci og Sebastiano «Nello» Spinella, for eksempel. Spinella skal etter sigende ha kunnet lage capribukser på åtte minutter. Han kledde den internasjonale moteeliten på 50-tallet tiden, som Elizabeth Taylor, Jacqueline Kennedy og Brigitte Bardot.

«Capribuksen symboliserte et skifte i aksepten av bukser som et fasjonabelt plagg for kvinner,» sier motehistoriker Stephanie Kramer til 1stDibs.

Ifølge Kramer var capribuksene en viktig brikke i normaliseringen av bukser til kvinner. Og takket være profilerte kvinner ble buksen popularisert. Audrey Hepburn brukte dem i filmen «Funny Face» fra 1957, og Marilyn Monroe ble fotografert i capribukser gjentatte ganger.

AUDREY HEPBURN: Stjernen var ikke fremmed for å ta i bruk capribuksen.

Siden 1950-tallet har buksene blitt en moteklassiker, som dukker opp i kolleksjoner med jevne mellomrom. Men det er ikke sånn at designerne anno 2021 omfavner den akkurat, selv om Chanel hintet med et rødt capribukse-innslag for sommerkolleksjonen.

På slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000 derimot, var capribuksene representert hos store navn som Prada og Versace.

Har du en i liggende i en pappeske på loftet kanskje? Jeg minnes selv en turkis fra første skoledag på barneskolen og en rød i bomull med splitt på siden som jeg elsket.

JENNIFER LOPEZ: Selvfølgelig har godeste J-Lo stylet capribuksen på et tidspunkt. Mon tro om hun henter tilbake denne looken snart?

Buksene forsvant litt igjen, og ble en sånn turister-på-tur type bukse, men nå som Y2K er i full retur, titter er capribuksen tilbake. Det bekrefter dessuten motebibelen Vogue.

KLÆR

Hva er greia med Y2K?

– Jeg elsker capribuksen

Flere moteprofiler har også tattt buksen tilbake i garderoben. Moteprofil Katarina Petrovic forteller til MinMote at den mye omtalte buksen er en gjenganger i hennes garderobe, og at hun henter den frem hver eneste vår og sommer.

– Jeg elsker capribuksen, skriver Petrovic i en melding til MinMote.

– Mest sannsynlig gjør jeg det fordi den minner meg om min mor, samt at den gir meg den perfekte, italienske vibe-en. Ikke minst synes jeg den er ganske flatterende dersom man velger riktig lengde. Buksen er det perfekte go-to-plagget som lett kan styles til enhver anledning.

KALD SOMMERKVELD: Denne stylingen passer utmerket til sensommeren, samt når det blir hakket kjøligere på sommeren.

For et mer avslappet uttrykk tipser Petrovic om å bruke capribuksen med et par flate skinnsandaler. Topp det hele med en T-skjorte eller tynnstrikket genser.

– For en mer pyntet look kan man bytte ut de flate skoene med et par høye hæler og kombinere det med en hvit skjorte eller en mer delikat bluse. Eventuelt bare en dressjakke.

Ifølge moteprofilen er stylingmulighetene mange. Dersom du ønsker å ta i bruk capribuksen, har Petrovic et godt tips på lur:

– Tenk på lengden. Altså hvor buksen stopper. Kutter den midt på leggen risikerer man å skape en illusjon av at bena er kortere enn de er. I så fall bør man sørge for at anklene synes og gjerne at skoen ikke dekker hele foten. Velger man derimot en som kutter litt over ankelen er man mer fleksibel, uten å risikere å kutte på høyden.

LENGRE VARIANT: Capribuksen du ser på dette bildet er hakket lengre. Den har Petrovic stylet med noen fine sandaler med snøring.
KLÆR

Hva er greia med Y2K?

Lurer på om den tidligere litt utskjelte buksa er moden for en retur i motebildet. Er du klar?

SOMMERLIG: Capribuksen passer jo utmerket med en hvit T-skjorte og en sandstrand, eller hva?
KLASSISK: Kombinere buksen med enkle plagg og tilbehør for en ren og elegant look à la Audrey Hepburn.
Publisert:
Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge