Leger advarer mot skinny jeans

SKADELIG: Australske forskere advarer mot åletrange bukser. Foto: Getty Images

Australske leger fraråder damer å være i fysisk aktivitet iført åletrange jeans og hevder at det kan føre til skader på muskler og nerver.

Line Blokhus
Publisert:

Tør vi å kalle det tidenes mest brukte bukse for kvinner?

I alle fall advarer flere leger nå mot såkalte «skinny jeans» i en ny artikkel, publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, skriver australske ABC.

Les også:Kvinner verden over slår tilbake mot viralt midjetriks

Måtte klippes ut av jeansen

HYPPIG BRUKER: Stilikonet Kate Moss går stort sett bare i skinny jeans, og kombinerer det ofte med høye hæler og en stor jakke. Foto: Getty Images

Legenes skrekkeksempel er en 35 år gammel kvinne som for en stund siden mistet blodtilførselen i beina og hovnet opp slik at hun måtte klippes ut av den trange jeansen hun var iført.

Dette er årsaken: Kvinnen hadde hjulpet familiemedlemmer med å flytte. Etter å ha gjort knebøy i forbindelse med løft og pakking, hovnet leggene til kvinnen opp og hun fikk problemer med å gå.

Ifølge nevrolog Thomas Kimer ved Royal Adelaide Hospital, hadde kvinnen merket at jeansene ble mer ukomfortable i løpet av dagen, men at hun ikke hadde tenkt noe særlig over det.

Les også:Disse toppene tar av i sommer

Skadet nerver og muskler

Da kvinnen gikk en tur i parken samme kveld falt hun om.

Hun kom seg ikke på beina igjen, og ble nødt til å krype til en vei for å få tak i en taxi som kunne kjøre henne til sykehuset.

- Da hun kom til sykehuset hadde leggene hennes hovnet kraftig opp. Sykepleierne ble faktisk nødt til å klippe jeansene av henne, fordi de ikke fikk til å ta de av, uttaler Kimer.

Droppe jeansen? Her er det beste alternativet i sommer:De fineste hvite sommerkjolene

Etter at kvinnen ble klippet ut av jeansene skal hun ha hatt svake ankler og føtter i flere dager. Kvinnen måtte tilbringe flere dager på sykehuset, men skal ikke ha fått varige skader som følge av hendelsen.

Ifølge legene har kvinnen muligens hatt «compartment syndrome», en tilstand som oppstår når det kommer økt press på en begrenset del av kroppen og at nervene kommer i klem.

Vil ikke advare mot trange jeans

Lege Wasim Zahid sier til Minmote at han ikke ønsker å advare mot bruk av trange jeans, og at det gjelder å bruke sunn fornuft.

- Skader på muskler og nerver som følge av trange jeans er ytterst sjeldent, selv om det sikkert finnes ekstreme skrekkeksempler. Sår og øm hud er det vanligste, og jeg ser ingen grunn til å gå ut med en generell advarsel. Som ellers gjelder det å bruke sunn fornuft. Skal du utføre fysisk arbeid som tunge løft eller trening, er skinny jeans neppe det beste alternativet. Det er norske kvinner og menn fullt klar over, sier Zahid.

Flere sommertips?Se MinMotes sommerfavoritter her

Publisert: