MinStil: Kaia Kongsli

BRED ERFARING: Kaia Kongsli fra Oslo har bred erfaring fra motebransjen i New York. Foto: Privat

Kaia Kongsli har jobbet for store navn i den internasjonale motebransjen. Nå har hun tatt med seg erfaringene hjem til mote-Norge, og deler dem gladelig.

Åsa H. Aaberge
Publisert:

I spalten MinStil snakker MinMote med velkledde og inspirerende folk om klær og stil. Vi har tidligere tatt en prat med blant andre ODA VIKTORIA KINNERØD, KRISTIANE STANDAL og SARA FLAAEN LICIUS.

Denne gangen er det Kaia Kongsli sin tur.

Kaia Kongsli (30) er Markedssjef for EGER, Steen & Strøm Department Store og Promenaden Fashion District i Oslo. Hun har jobberfaring fra både USA og Norge i blant annet en oppstartsbedrift i New York, og Totême, The Row og L’Oréal Paris. Kaia har en master i internasjonale relasjoner fra Edinburgh og en grad i Fashion Marketing fra Parsons i New York.

I dag bor hun sammen med sin forlovede og elsker å jobbe tett med mote, men også være med på å påvirke folks hverdag i hjertet av Oslo sentrum.

– Hvordan vil du beskrive stilen din?

– Stilen min er klassisk med en twist. Jeg elsker å finne klassiske plagg som har det lille ekstra. Som denne skjorten med Mikke Mus på ryggen.

– Hvilke nøkkelplagg finner vi i din garderobe?

– Jeg elsker å kombinere gode baseplagg som en T-skjorte eller singlet under en blazer. Min venninne Julie (Julie Josephine) lager de beste T-skjorter i den herligste kvalitet. Jeg kan finne frem til dem i skapet mitt med øynene lukket.

– Hva er de beste erfaringene du har gjort deg i dine år i motebransjen?

– Jeg har vært utrolig heldig og fått være borti mye noe jeg føler var viktig for å bli en god markedsfører. Jeg har holdt jobber eller internship i alt fra salg til produktutvikling før jeg nå endte opp som markedssjef.

– Som intern i The Row jobbet jeg med produktutvikling for veskene. Her jobbet jeg tett med designeren og produksjonsteamet for å sørge for at de produktene vi utviklet, faktisk egnet seg for salg. For Elin Kling skrev jeg artikler for hennes tidligere blogg, The Wall, og jobbet med PR og produksjon for Totême som da kun var noen måneder gammelt.

– Jobben jeg har lært mest var da jeg jobbet for Swipecast, en bookingplattform for motebransjen hvor du kan booke alt du trenger til en fotoshoot. Her fikk jeg virkelig utfoldet meg i alt fra markedsføring, kommunikasjon og PR, i tillegg til at jeg jobbet tett med utviklere. Vi var et lite team på bare noen par stykker da vi fikk oppmerksomheten til den internasjonale motebransjen. Det var en fantastisk opplevelse å være med fra da selskapet kun var en idé til å samle inn over $ 2.5 millioner og ansette 10 personer.

– Da visumet mitt gikk ut og jeg flyttet hjem så jeg frem til å ta del i den voksende norske motebransjen. Det er så utrolig mye spennende som rører seg her hjemme, og utrolig mange dyktige folk. I Promenaden er det gøy å få jobbe med mote, men også jobbe i et selskap som setter sitt preg på bybildet.

– Hva er dine råd til andre som drømmer om en jobb i bransjen?

– Ingen erfaring er bortkastet! Jeg har vært i mange absurde situasjoner i min tid i bransjen alt fra at Mary Kate og Ashley Olsen brukte meg som modell, til at jeg har pitchet en investment case til Harvard Business School Angels i et stort styrerom på Madison Avenue, sier hun og fortsetter:

– Man lærer så mye og får mer ansvar når man sier «ja» og bretter opp ermene selv om oppgaven kanskje ikke er helt slik du så for deg. Husk også̊ å lytte til de som har mer erfaring enn deg, da kan du lære mye og møte mennesker som kan ta deg med videre på din neste reise. Også̊ må man jo jobbe hardt, motebransjen er tøff!

– Hva er de største forskjellene på motebransjen i Norge og utlandet, mener du?

– Den opplagte forskjellen er størrelsen på bransjen. I New York er motebransjen en så integrert part av byen, mens i Norge er bransjen mindre og det virker som mange ikke tenker på mote som en business. Vi er på riktig vei med at flere og flere tørr å satse, og ikke minst forstår viktigheten av å tenke kommersielt for å overleve. Det er noe amerikanere ikke er redde for i det hele tatt, og vi nordmenn kan bli litt flinkere til. Jeg har møtt utrolig mange flinke folk i norsk motebransje og jeg gleder meg sånn til det Norge kan utrette i årene som kommer.

– Ditt beste second hand/vintage-funn?

– Jeg kom over en helt fantastisk vintage Chanel drakt på en bortgjemt butikk som virket mest som skapet til en gammel dame. Den gleder jeg meg til å bruke i mange år fremover.

– Hva står øverst på ønskelisten akkurat nå?

– Jeg skal gifte meg til neste år og merker at det jeg ønsker meg aller mest er noen fine sko jeg kan føle meg fin og elegant i, men som jeg også kan danse i hele natten. Rop ut dersom du har noen tips.

– Planlegger du antrekk i forveien? Hvorfor/hvorfor ikke?

– Hvis jeg skal på en stor fest eller begivenhet tenker jeg ofte i flere måneder på hva jeg skal ha på meg, men i hverdagen er garderoben bygget opp av plagg som lett kan settes sammen og varieres for et nytt uttrykk. Det gjør det lettere de dagene man har trykket på slumreknappen litt for mange ganger (noe som dessverre skjer litt for ofte).

– Dine beste skjønnhetstips?

– Jeg hadde en professor som sa at hun alltid så etter om folk hadde velstelte negler. Det er noe jeg selv har blitt veldig bevisst på, og du ser meg sjeldent uten neglelakk. I tillegg elsker jeg å være mye ute i naturen og føler jeg får en ekstra glød av det.

– Hva/hvem inspirerer deg?

– Jeg elsker å reise og inspireres veldig av det, folk jeg møter, venner og gamle bilder spesielt av min elegante Farmor. Selv om jeg elsker sosiale medier, føler jeg det har bidratt til å skape en litt mer uniform stil hvor de samme trendene finnes over hele verden. Selv om min egen stil er litt mer nedtonet, ser jeg til de som tørr å skille seg ut og går litt andre veier i klesveien enn alle andre. Gilda Ambrosio synes jeg er et godt eksempel på nettopp dette.

– Har du et favorittplagg i klesskapet?

– Jeg har noen plagg som alltid blir brukt på rundgang; jeans i passformen Petit New Standard fra A.P.C. er min favoritt. Noen cowboyaktige boots fra Saint Laurent som jeg bruker til alt fra kjoler og skjørt til jeans. Oversize skjorter jeg ofte stjeler fra klesskapet til min forlovede, hvis jeg ikke tar på meg en fra Julie Josephine da, og sist men ikke minst svarte kasjmirgensere – det går det mye av!

– Gjør du noen bærekraftige valg i garderoben?

– I løpet av de siste årene har jeg blitt mer bevisst på hva jeg handler. Kvalitet og varighet er to egenskaper jeg ser etter, ikke bare fordi jeg har jobbet med produksjon, men jeg vil at plaggene mine gjerne skal vare sesong etter sesong. Det har ført til at jeg planlegger hva jeg kjøper nøye og kjøper også mer vintage. Jeg tar også og rydder vekk klærne etter hver sesong. Når det blir varmere eller kaldere i været bytter jeg om, det er som å gå på shopping i eget klesskap.

– Har du noe du alltid er på jakt etter/samler på?

– Jeg elsker bokhandler og kan ofte bli «lost» der i mange timer og kjøper altfor mange bøker jeg ikke rekker å lese. Jeg håper at jeg med tiden kan bli flinkere til å lese, men i mellomtiden koser jeg meg med å finne bokskatter. Jeg elsker også kjøpe interiør når jeg er ute og reiser, ting som forteller en historie eller vekker et minne gjør hjemmet litt mer personlig og vekker gode smil når jeg titter bort på dem.

– Hva ser vi deg aldri i, og hvorfor ikke?

– Jeg har vel lært at jeg aldri skal si aldri, men Buffalo sko er nok noe som ikke kommer i mitt skap.

– Ditt aller beste motetips?

– Ikke hiv deg på trender, men tenk på hva som passer deg og din stil. Da finner du ofte plagg som passer til det du allerede har i skapet og slipper bomkjøp.

Publisert: