Ute i siste liten i år, igjen? Frykt ikke, det finnes gode råd for å få bunaden fin til 17. mai.
1. Gjør skjorten klar
Bunadsskjorten skal helst være både ren og strøket før bruk.
– Det er lurt å vaske skjorten rett etter bruk, og så stryke den rett før du skal bruke den, sier bunadsbokforfatter Unni Irmelin Kvam til MinMote.
Vask skjorten slik:
Kvam forklarer at bunadsskjorter vanligvis er laget av enten bomull, lin eller silke, og at stoffet avgjør hvordan du bør vaske den. En skjorte av lin bør ikke vaskes på mer enn 40 grader, da kan fibrene gå i oppløsning, forteller hun.
Både oksegallesåpe og sitronsåpe kan fjerne flekker og gulskjær. Legg skjorten i en balje med lunket vann, gni såpe på områdene der skjorten har gulnet, før du skyller godt.
Gulskjær kan også forsvinne ved å legge skjorten i bløt i kaldt vann i flere omganger, men husk å skylle godt, da for dårlig skylling også kan bidra til at skjorten gulner etter hvert.
Om du håndvasker, unngå å bruke plastbøtter med sterke farger, da fargen på bøtten kan farge av, tipser Husfliden.
Det kan være lurt å vaske bunadsskjorter for hånd som utgangspunkt. Det er tryggest for å unngå at den krymper og eventuelt broderi blir herjet med.
Likevel, har du en nyere maskin med skånsomt program, kan både bomulls- og linskjorter med broderi vaskes gjerne på 30 grader (ikke over 40) i maskin, men vær obs og legg skjorten i tilfelle i en vaskepose.
Silkeskjorter bør på rens. Rekker du ikke det, kan du fjerne eventuelle flekker med å «tappe» lett på flekken med en fuktet klut.
Tørk skjorten slik:
Tørk skjorten hengende opp ned (f.eks. på en buksehenger), eller liggende, tipser Kvam.
Dette bidrar til at strykingen blir smidigere, fordi skjorten ikke blir så rynkete ved tørking.
Dagen før hun skal bruke bunaden tar Kvam selv frem skjorten, fukter den med en sprayflaske og lar den ligge i en plastpose over natten slik at fukten fordeler seg.
Stryk skjorten slik:
Stryk helst selve dagen skjorten skal brukes.
– Jeg bruker et dampstrykejern og stryker skjorten på vrangen, sier Kvam.
Dette for å unngå å stryke på broderiet på skjorten, hun anbefaler også å bruke et dampjern (steamer) som et alternativ til strykejern.
Vil du ha runde ermer, stryk toppen av ermet først, slik at det er flatt, deretter brett ermet dobbelt i sømmen slik at pressen kommer i sømmen.
Har du dårlig tid, kan du henge skjorten på badet, ta en varm dusj, så vil dampen fra dusjen rette ut skjorten noe.
– Det er ikke noe krise om den ikke er helt perfekt, så lenge man har gjort sitt beste, forsikrer Kvam.
Oppbevar skjorten slik:
Vask skjorten like etter bruk, for å unngå at den gulner. Ikke stryk skjorten før du henger den bort, det kan også føre til at den gulner. Stryk altså heller like før bruk.
Oppbevar skjorten i en bunads-/skjortepose av tøy.
Slik gjør du bunadskjorten klar til 17. mai
2. Puss sølv
Hvor mye jobb du må legge i sølvpussingen, avhenger litt hvordan du har oppbevart bunadssølvet siden forrige gang det var i bruk. Sølvet oppbevarer du best i tettpakket plast, fordi det kan oksidere, altså bli mørkt av å ligge ute i luft.
Bunadssølv kommer i polert og oksidert variant. Sjekk hva du har før du pusser løs. Det er nemlig forskjell på hvilken behandling ulike typer bunadssølv skal ha.
Enkelte søljer er helt blanke, noen er forgylte, mens andre, som for eksempel Telemarksølvet skal være litt oksidert, altså mørket i kriker og kroker.
– Det finnes ulike typer sølvrens, og den typen du putter sølvet nedi vil ødelegge oksideringen. Den egner seg ikke på sølv som skal være oksidert eller som er forgylt som Hardangersølvet. Det ødelegger rett og slett sølvet, forklarer Hege Andresen ved Heimen Husfliden.
– En slik sølvpuss vil derimot være utmerket for helt hvitt sølv, sier hun og oppfordrer til å sjekke hvilket sølv du har før du velger puss.
En sølvpusse-klut funker ofte fint.
Dersom du er ute i siste liten har Andresen et råd som fungerer – uansett type bunadssølv:
– Zalo, vann og salmiakk kan du bruke til alle typer. Zaloen fjerner fettet fra sølvet, som for eksempel fingermerker.
Det er viktig at du ikke legger bunadssølvet rett i vasken da metall mot metall kan forårsake riper i overflaten. Bruk en plastbolle til sølvet, da det er mest skånsomt. Fyll bollen med varmt springvann, ta en teskje Zalo og en spiseskje med salmiakk.
– Det er viktig at hele søljen er under vann, sier Andresen og legger til at sølvet fint kan ligge i vann i fem til femten minutter.
Skyll sølvet, og så er det viktig å sørge for at bunadsmykkene tørker raskt.
Andresen anbefaler å tørke med en myk klut eller et håndkle. Du kan også tørke det med en hårføner – det viktigste er at søljen blir tørr, slik at du unngår dråpeskjolder etter vannet.
Etter bruk, oppbevar sølvet i lufttett plast.
Slik pusser du bunadssølvet best mulig
3. Gjør stakken/buksa klar
Flekker på stakken eller bunadsbuksa, men for sent å sende på rens? Fukt en klut og prøv å fjern de aktuelle flekkene ved å «trykke» på flekken med kluten (unngå å gni).
Bruk en tøydamper eller strykejern til å rette ut eventuelle rynker, og om du ikke rekker å stryke/dampe hele stakken – stryk forkle.
– Rekker du ikke stryke hele stakken, kan et nystrøket forkle skjule deler du ikke rekker å stryke, tipser Kvam.
Rull over bunaden med en klesrulle, tørk av skoene med en klut og en kjapp puss om du rekker, ta flagget i hånden og du er «good to go».
Etter bruk, oppbevar bunaden hengende i en bunadspose av tøy.