Hevnkjolen som rystet Oscar

KONTROVERSIELL: Cher i den kontroversielle kreasjonen sammen med skuespiller Don Ameche på Oscar-utdelingen i 1986.
KONTROVERSIELL: Cher i den kontroversielle kreasjonen sammen med skuespiller Don Ameche på Oscar-utdelingen i 1986. LENNOX MCLENNDON / AP

– Selvfølgelig er det ikke mote. Det er en sprø måte å få oppmerksomhet på.

Oscar-utdelingen har som tradisjon å vise kjendisene fra sin mest glamorøse og elegante side. I gallakjoler og lekker styling stråler de foran blitsregnet, mens moteinteresserte over hele verden følger spent med på en av årets største rød løper-begivenheter.

Da poplegenden Cher i 1986 dukket opp i et lettkledd showgirl-inspirert antrekk rystet det både film- og moteverdenen, og hun var sikker på at det ville resultere i at hun aldri ville vinne en Oscar. Men hva var det egentlig som skjedde?

La oss spole tilbake.

Den 24. mars 1986 er det duket for Oscar-utdeling i Dorothy Chandler Pavilion i Los Angeles. Store navn som Jack Nicholson, Jon Voight, Meryl Streep og Oprah Winfrey er på listen over nominerte til kveldens prisutdeling.

Den store snakkisen ble likevel Cher, og antrekket hennes som var en stor langfinger til Oscar-akademiets glamorøse og seriøse kleskode.

Med en høy og prangende fjærkreasjon på hodet, bar mage, og et todelt sett med trekant-utskjæringer som ligner tenner på hver side, var dette ifølge Vanity Fair Chers måte å ta hevn.

OVER THE TOP: Cher spurte sin gode venn Bob Mackie om å designe en heftig hanekam for anledningen.
OVER THE TOP: Cher spurte sin gode venn Bob Mackie om å designe en heftig hanekam for anledningen. Jim Smeal / Ron Galella Collection via Getty

«Hevnkjole»

Antrekket, som er en slags krysning mellom showgirl og noe Halloween-inspirert, er skapt av Chers mangeårig venn Bob Mackie, som hun møtte under en opptreden med Sonny Bono på The Carol Burnett Show i 1967. Siden har duoen samarbeidet i over 50 år, og han er ifølge Harpers Bazaar mannen bak Chers mest ikoniske antrekk gjennom tidene.

Den infamøse Oscar-kjolen skapte furore i både film- og motebransjen. Den var lettkledd, skandaløs og med et hodeplagg så over-the-top at hun ble omtalt i alle landets aviser. Det var den rake motsetningen, og en skikkelig langfinger til alt Oscar-utdelingen representerer: eleganse og glamour.

Bob Mackie fortalte i ettertid at kjolen var Chers måte å ta hevn på Oscar-akademiet, etter at hun ikke ble nominert for sin innsats i filmen «Mask», ifølge Vanity Fair. Hun vant nemlig prisen for beste kvinnelig skuespiller i Cannes, og ble nominert til en Golden Globe, men fikk ingen Oscar-nominasjon.

– Hun var forbanna fordi hun ikke ble nominert for «Mask», sier Mackie til The New Yorker.

I stedet ble hun invitert til å presentere en pris.

PRISUTDELER: Cher ble bedt om å dele ut en pris på utdelingen i 1986, og gjorde litt av entré.
PRISUTDELER: Cher ble bedt om å dele ut en pris på utdelingen i 1986, og gjorde litt av entré. REED SAXON / Ap

Ingen «husmor i aftenkjole»

Hovedpersonen selv fortalte The New York Times i 1987 at hun gjorde det som et rebelsk opprør mot Oscar-akademiet hun mente ikke likte henne, og som aldri godtok henne som en skuespiller. I deres øyne var hun en ekstravagant popstjerne som ikke var seriøs i skuespilleryrket.

– Jeg hadde ikke tenkt til å gå i det hele tatt. Og så ble jeg spurt om å presentere en pris, av disse menneskene som nettopp hadde sagt «nei, du kan ikke være en av oss». Så jeg tenkte «ok, jeg kan gå med en enkel svart kjole og være akkurat som alle andre», men jeg bestemte meg heller for å minne dem på hva de ikke liker ved meg, sa hun til avisen i 1987.

Dermed ringte hun sin gode venn Bob Mackie og spurte om hjelp til å designe noe som inkluderte en vanvittig hanekam og vågal kjole. Ifølge Marie Claire var Bob usikker til å begynne med. Det var tross alt ikke sånn man skulle kle seg til en prestisjetung prisutdeling. Men Cher var sikker, og skal ha sagt hun ikke ville se ut som en «husmor i aftenkjole».

Kjolen havnet ifølge Evoke på flere verst kledd-lister, og fikk kritikk for å ikke være mote, noe også designeren var enig i.

– Selvfølgelig er det ikke mote. Det er en sprø måte å få oppmerksomhet på. Og den fikk oppmerksomhet – folk snakker om det enda, fortalte Mackie til The New Yorker.

I et intervju med Vogue forteller Cher at Oscar-antrekket er et av hennes personlige favoritter, og om øyeblikket da hun bestemte seg for å kle seg i et oppsiktsvekkende antrekk:

– Jeg fikk ideen fordi Oscar-akademiet ikke likte meg, og de hatet måten jeg kledde meg på, og jeg hadde unge kjærester. De mente jeg ikke var seriøs. Så da gikk jeg ut på scenen og sa «som dere kan se har jeg mottatt håndboken til hvordan kle seg som en seriøs skuespiller».

I dag er kjolen en av Oscar-historiens mest ikoniske øyeblikk, enten de liker det eller ei.

GAMLE VENNER: Cher og Bob Mackie har vært venner i en årrekke. Her er de på «Academy Museum of Motion Pictures galla» i Los Angeles 25. september 2021.
GAMLE VENNER: Cher og Bob Mackie har vært venner i en årrekke. Her er de på «Academy Museum of Motion Pictures galla» i Los Angeles 25. september 2021.MARIO ANZUONI / Reuters

Vant to år senere

Hun innså at å gå med et såpass vilt antrekk, kunne få konsekvenser. Ifølge Vanity Fair skal Cher ha sagt til Vogue at til tross for at hun elsket antrekket, så var en dum idé med tanke på å bli bedre likt. Likevel var hun forberedt på å leve med konsekvensene, også om det resulterte at hun aldri vant en Oscar-pris.

Men den gang ei.

Bare to år senere, i 1988 tok hun hjem prisen for sin prestasjon i «Moonstruck», og slo blant annet Meryl Streep på mållinjen.

GJORDE NOE RETT: Cher lagte litt av et oppstyr i 1986, men må ha gjort noe rett. To år senere vant hun nemlig en pris for rollen som enken i filmen «Moonstruck». Også denne gang ikledd en kjole fra Bob Mackie.
GJORDE NOE RETT: Cher lagte litt av et oppstyr i 1986, men må ha gjort noe rett. To år senere vant hun nemlig en pris for rollen som enken i filmen «Moonstruck». Også denne gang ikledd en kjole fra Bob Mackie. Lennox McLendon / Ap

Inspirasjonskilde

Chers vågale antrekk i 1986 viste virkelig effekten av et godt planlagt Oscar-antrekk. Det var tross alt flere som snakket om prisutdeler Cher, enn Don Ameche som faktisk vant prisen som ble delt ut.

I ettertid har antrekket være en inspirasjon for andre celebre personligheter på den rød løperen, og på scenen.

– Hun brøt alle reglene. Hun banet vei for dagens Beyoné, Katy Perry og Rihanna, sa Michael Kors til Billboard om superlegendens rød løper-antrekk gjennom tidene.

Brit Awards i februar ble antrekket til den britiske programlederen Maya Jama (27) sammenlignet med det ikoniske Oscar-antrekket til Cher 36 år tidligere.

Jamas antrekk besto av et langt skjørt med trekant-utskjæringer langs midjen, og sammen med overdel i tannmønster, fikk vi virkelig Oscar-flashback.

OSCAR-FLASHBACK: Kjolen til Maya Jama på Brit Awards ser ut til å ha hentet inspirasjon fra Chers ikonisk Oscar-antrekk fra 1986.
OSCAR-FLASHBACK: Kjolen til Maya Jama på Brit Awards ser ut til å ha hentet inspirasjon fra Chers ikonisk Oscar-antrekk fra 1986. Doug Peters / Pa Photos

Selv om poplegenden som ble Oscar-vinnende filmstjerne ifølge Vogue ikke har deltatt på prisutdelingen siden 2000, gleder vi oss til å se hvilke kreasjoner som viser seg på den rød løperen i år. Vi krysser fingrene for et moteøyeblikk à la Cher.

Emma Louise Fon Mathisen
Emma Louise er journalist I VG. Her jobber hun med tekst- og videosaker innen mote, interiør og skjønnhet. Hun har en lidenskap for skjønnhet og velvære, og elsker å teste nye produkter og trender.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?