Vesten gjør et comeback

TRENDY: Vesten er tilbake, både dressvest-varianten, men også mer avslappet i denim.

Dressvesten er trendplagget du mest sannsynlig har liggende fra før.

Penny Wayne Claire Kembba
Publisert:

Enda et plagg fra «The Noughties» og Y2K har sneket seg inn i motebildet igjen, nemlig vesten.

Vi er allerede blitt godt vant til den avslappede og lune strikkevesten som har gjort tidenes comeback, men nå er det den mer stivpyntede dressvesten eller «waist coaten» vi snakker om.

Det har ligget i luften en liten stund. Flere av de store motehusene har sendt sin versjon av dressvesten ned catwalken. Under moteuken i Milan i fjor viste Chanel fram sin fargerike versjon i tweed, mens Fendi gikk for en minimalistisk og skreddersydd model i helhvit.

FENDI: Under SS22-visningen til Fendi fikk vi et glimt av denne strukturerte vesten med dyp V-hals.
CHANEL: Det franske motehuset visste frem flere versjoner av vesten i det klassiske tweed stoffet de er kjent for.

It- jentene har omfavnet den

Blant andre Kendall Jenner, Chrissy Rutherford, Bella og Gigi Hadid har allerede blitt spottet i vester den siste tiden.

AVSLAPPET STIL: Kendall Jenner er blant dem som har tatt vesten inn i varmen igjen.

Zara Larsson gikk ned den røde løperen i et helhvitt antrekk under «The Fashion Awards», og her fikk vi se vesten i skjønn harmoni med både blazer og bukse.

Gledelig gjensyn

Det er som sagt ikke første gang vi har sett vesten på kjendiser. Mellom 2005–2007 så vi stadig vekk Victoria Beckham, Rihanna og Mischa Barton i vester på den røde løperen.

Men det var Kate Moss som var dronningen av dressvesten og boho-chic-æraen. Det finnes utallige bilder av henne fra denne perioden der hun har kombinert vesten med støvler på festival, og med matchende bukse på fest. Og det er der sjarmen ligger med dette plagget – det kan brukes til alle anledninger.

BOHO-CHIC: Kate Moss kombinerte ofte dressvesten med korte shorts og støvler når hun dra på festivaler som Glastonbury og Wireless.

– Et skikkelig undervurdert plagg

Stylist, model og designer Haddy Ceesay tenker umiddelbart på faren sin når hører ordet vest, og har minner av å bla i moren sine motemagasiner med bilder av damer i dressvester.

– Den fortjener 100 prosent en plass i garderoben.

Ceesay tyr selv raskere til boblevesten enn dressvesten, men er helt tydelig på at dette kan være et godt alternativ til de mer formelle anledningene der man ellers ville hatt på seg kjole eller dress.

– Hva tenker du om at vesten kommer tilbake?

– Jeg digger det faktisk. Det er ett skikkelig undervurdert plagg, og det er en fin ting å slenge over en skjorte, til en bukse eller kjole. Det er endeløse alternativer.

STYLIST: Haddy Ceesay synes vesten er et undervurdert plagg som kan brukes til alle anledninger.

Slik styler du den

Når MinMote spør stylisten om råd er hun ikke vond å be. Ceesay forteller at dette er et plagg som kan gå fra jobb til fest med et enkelt grep.

Rett og slett ved å ta av seg overdelen under for en sexy, men sofistikert look. Til hverdags er hun for et mer påkledd og klassisk antrekk, eller som hun beskriver det; litt preppy.

– Til hverdags kan man kombinere det med en oversized skjorte og baggy jeans, eller eventuelt dressbukse.

– Hvordan ville du stylet den til fest?

– Med et skjørt eller en low waist-bukse, enten en baggy, flare eller skinny model.

Skal man i et bryllup eller julebord og vil sikre seg et unikt antrekk ingen andre dukker opp i, så er en tredelt klassisk dress veien å gå. Den androgyne og stramme looken er et ordentlig blikkfang.

Mulighet for gjenbruk

Det kan hende du har en vest fra tidlig 2000-tallet liggende i kjellerboden du kan hente opp til neste fest. Om ikke så spør om du kan låne en vest fra mennene i ditt liv eller ta en tur på det lokale loppemarkedet.

Du kan lett finne en vest i gode og bærekraftige materialer som ull til en rimelig pris på loppis, Fretex eller UFF.

Publisert: