Uforglemmelige moteøyeblikk fra 2022

Nydelige kjoler, gjenbruk og store overraskelser har preget moteåret som gikk.

Når vi i MinMote-redaksjonen ser tilbake på året som har gått, kan vi naturlig nok ikke unngå å mimre tilbake til de beste moteøyeblikkene.

Slik vil vi huske moteåret 2022:

Prinsessen av gjenbruk

2022 har uten tvil vært et stort moteår for de kongelige. Det hele ble sparket i gang da selveste prinsesse Ingrid Alexandra fylte 18 år. Prinsessen tok et skikkelig standpunkt til den store feiringen, og valgte flere gjenbruksantrekk – både til selve festen og de offisielle bildene.

I MAMMAS KJOLE: Her er Ingrid Alexandra på et av de offisielle bildene.
ORIGINALEN: Her er Mette-Marit på Nobelkonsert i Oslo Spektrum i 2004.

På selve gallamiddagen på Slottet var prinsesse Ingrid Alexandra iført mamma kronprinsesse Mette-Marits Alberta Ferretti-kjole fra 2005.

GJENBRUK: Kjolen Ingrid Alexandra har på seg i kveld ble brukt av hennes mor i 2005.

Kim Kardashian i Marilyn Monroes kjole

Det ble stor ståhei da Kim Kardashian dukket opp på Met-gallaen iført kjolen til selveste Marilyn Monroe. Dette er verdens dyreste – og kanskje mest ikoniske – kjole. Det var denne kjolen Marilyn Monroe brukte da hun sang bursdagssangen til president John F. Kennedy i 1962.

Kardashian fikk bare ha på seg kjolen i ti minutter – og det skal ha kostet (les mer i denne saken).

Men etter hva Kardashian selv har sagt i realityprogrammet sitt, skal da ha vært verdt det for henne.

KVELDENS SNAKKIS: Kim Kardashian fikk masse oppmerksomhet for Marilyn Monroe-kjolen hun bar på Met-gallaen.

Mette-Marits design

I forbindelse med åpningen av det nye Nasjonalmuseet dukket kronprinsesse Mette-Marit opp i en kjole helt utenom det vanlige. Den var nemlig designet i samarbeid med Peter Dundas og Aurora verksted i Bærum, ifølge Kongehuset. Kjolen ble senere gitt i gave til museet.

EGEN IDE: Mette-Marit skal ha fått ideen til kjolen da hun selv satt foran veven.

Kates prinsesseøyeblikk

I november var det duket for statsbankett i Buckingham Palace, og for et øyeblikk det ble. Dette var Kates første bankett som ekte prinsesse, og hun bokstavelig talt glitret.

Den hvite kappekjolen er fra den britiske designeren Jenny Packham. Kjolen er faktisk en del av designerens brudekolleksjon fra 2021 – med en prislapp på over 50.000 kroner.

GLITRET: Prinsesse Kate på statsbankett i Buckingham Palace.
WOW-ØYEBLIKK: Prinsesse Kate i et bokstavelig talt glitrende antrekk da det var duket for statsbankett.

Spraymalt kjole

Moteukene byr ofte på den ene spesielle opplevelsen etter den andre, men i år tok det italienske merket Coperni det hele ett steg videre. Under merkets visning i Paris, kom supermodellen Bella Hadid ut på catwalken kun kledd i en liten truse. Så poserte hun kunstnerisk, før to personer begynte å spraymale henne.

MOTEØYEBLIKK: Bella Hadid fikk spraymalt på en kjole under Copernis visning.

Den spesielle malingen som ble sprayet på stivnet kjapt, og ble drapert på modellens kropp, før hun struttet ned catwalken som om ingenting stort hadde skjedd.

Men på Instagram har den spesielle visningen tatt av, og blitt hyllet som et genialt grep i motepresse verden over.

– Snakk om Eureka-øyeblikk, skriver The Cut.

– Det var et virkelig magisk øyeblikk, som skriver seg rett inn i motehistorien, skriver Hypebeast.

Knallrosa

Er det en motefarge som virkelig har definert 2022, er det den knallrosa. Valentino sendte må-ha-begjær gjennom motebransjen da de viste sin helrosa kolleksjon, og etter det har det bare ballet på seg.

Blant annet har «Barbie-core» seilt opp som en heftig sommertrend, og vi har sett det ene lekre rosa antrekket etter det andre på den røde løperen.

KNÆSJ PINK: Valentinos visning for høsten gjorde at motebransjen fikk dilla på rosa.

Årets mest omtalte skjørt

I år bestemte det italienske motehuset Miu Miu at det var på tide å hente miniskjørtet tilbake. Men det var ikke bare slik at lengden skulle være ekstremt kort, skjørtet skulle i tillegg være ordentlig lavt i livet.

Under moteukene i både Paris og Milano denne våren gikk det nesten ikke en visning forbi uten at noen hadde på seg miniskjørtet. Også kjendisene kastet seg over årets mest omtalte skjørt.

Sesongens moteuker fikk også en pangstart med dette Vanity Fair-coveret (se bilde over). Selveste Nicole Kidman ble kledd opp i det mye omtalte Miu Miu-settet av stjernestylisten Katie Eleanor Grand.

Men akkurat som med skjørtet, har også coveret fått gjennomgå. Noen mener stjernen kler alt, men andre reagerer på at det er nettopp dette stylisten har valgt å kle henne i.

Mote- og skjønnhetsansvarlig i KK, Ida Elise Eide Einarsdottir, kalte det hele «en perfekt snakkis».

– Selv om Vanity Fair-coveret kanskje ikke var helt innertier, så er skjørtet det plagget som kanskje har fått aller mest oppmerksomhet denne sesongen. Ikke så galt at det ikke er godt for noe på vei vis. En perfekt snakkis.

Norsk motestjerne

Endeliiig en ekte norsk motestjerne på de store, kjendistette røde løperne! Skuespiller Renate Reinsve har virkelig befestet sin posisjon som motebransjen, og ikke minst Louis Vuitton, sin nye favoritt.

Vi kommer ikke over den nydelige spesiallagde kremfargede kjolen fra det franske motehuset.

Rihannas gravidmote

Er det noen som virkelig har tatt stilen til et nytt nivå dette året, er det Rihanna. Hun har nærmest redefinert gravidmoten, og vist at den virkelig kan være spennende og nyskapende. Og hvor episk er ikke bildene hvor hun avslørte graviditeten i vintage Chanel?

Siden de første bildene ble sluppet, har «RiRi» vist oss noen av de villeste gravid-antrekkene vi noen gang har sett.

Dette førte også til at den struttende gravidmagen ble en av de store gatemotetrendene under moteuken i København.

STILSIKKER: Rihanna tok gravidstilen til et nytt nivå.

Harry Styles’ år

At Harry Styles (og teamet rundt ham) legger mye innsats i antrekkene er ingen overraskelse, vi snakker tross alt om mannen som har klærne sine under overvåkning.

Og i 2022 kan vi virkelig si det har vært hans år. Filmen «Don’t Worry Darling» har bydd på en rekke premierer, og ditto premiereantrekk. Vi har stadig latt oss både imponere og inspirere av Styles’ maksimalistiske 70-tallsstil.

De nye motestjernene

Hva er vel et nytt år uten nye impulser? En av er spent på å se mer til i 2023 er «Wednesday»-skuespiller Jenna Ortega (20). Vi ser heller ikke bort ifra at den mørke Netflix-komedien sørger for at vi får se flere goth-inspirerte antrekk fremover.

Vi er i hvert fall mer enn klare for å følge henne på den røde løperen fremover.

BANDASJE-KJOLE: Jenna Ortega har tatt med seg den mørke Addams-family stilen til den røde løperen.

Det samme gjelder Florence Pugh (26)! Til tross for sin unge alder har hun allerede vært med i store filmer, deriblant «Little Women» og «Don’t Worry Darling», og hun har i tillegg skapt et navn for seg selv på den røde løperen.

STJAL SHOWET: Florence Pugh dukket opp på British Independent Film Awards iført en slående kreasjon fra Rodarte.
Publisert:

Finn mer innhold om: