Ut på tur: Vinterens varmeste langrennsutstyr

Blåswixføre og kvikklunsj i sekken betyr lite om du begynner å fryse. Slik holder du deg varm i skiløypa.

langredd sverre

KLASSIKER: Sort og blått slår ikke feil i løypa. Se merke og pris i saken. Foto: Produsenten

langredd sverre

ET MUST: Er du ikke varm innerst inne, skal det mye til å ikke fryse. Se merke og pris i saken. Foto: Produsenten

For mange nordmenn er skitur en bedagelig affære. Det finnes de som holder varmen oppe med intens kondisjonstrening og fart i sporet, men for den jevne turgåer kan timene i sporet bli kalde om man ikke vet å kle seg.

Store boblejakker og tykke bukser kan imidlertid være til bry når man forsøker å få opp dampen – trikset er å bygge lag på lag. Vi har valgt ut et komplett antrekk, som holder deg varm i nypreparerte trikkeskinner. Vi starter innerst:

Undertøy fra Brynje. Foto: Produsenten

Undertøy fra Brynje. Foto: Produsenten

Undertøy fra Brynje. Foto: Produsenten

Undertøy fra Brynje. Foto: Produsenten

Helsetrøyen i netting forbindes ofte med ølvom, ketsjup-flekker og sofasitting. Nettingtrøyen er imidlertid blant det varmeste undertøyet som finnes på markedet. De små luftlommene bygger et varmt lag inn mot kroppen, og transporterer fukt bedre enn noe annet.

Bukse fra Swix. Foto: Produsenten

Jakke fra Swix. Foto: Produsenten

Bukse fra Swix. Foto: Produsenten

Bukse fra Swix. Foto: Produsenten

Langrennsjakker- og bukser kommer i mange stoffer, og er stort sett både vind- og vanntette. En jakke beregnet på de raskeste i løypa har imidlertid lite foring, og er stort sett ment å holde regn og vind ute. Se etter en jakke med et ekstra lag foring. Den ekstra tyngden kommer til å være vel verdt det når du slår deg ned for en rast.

Hals fra Buff. Foto: Produsenten

Hansker fra Bjørn Dæhlie. Foto: Produsenten

Hals fra Buff. Foto: Produsenten

Hals fra Buff. Foto: Produsenten

Som med ytterjakken, er hansker beregnet for «racere» ofte tynne og lette. Dette er vel og bra om trening er målet, men det skal ikke mer enn en hånd i bakken til før stoffet er gjennomvått. Se etter modeller beregnet på turgåing, med vanntett utside og innvendig foring. Vårt beste tips er å pakke et ekstra par hansker i sekken. Gleden ved å tre på seg noe tørt kan være motivasjonen som får deg gjennom de siste kilometerne.

Les også: DE BESTE VINTERJAKKENE

Dropp skjerfet: Et blafrende tøystykke foran ansiktet i kvasse utforkjøringer er det siste du vil ha. En «hals» i tykk fleece holder deg varm, og er ikke i veien. Er det ekstra kaldt kan du gå for en klassisk Buff, der den tynne delen av plagget kan trekkes opp rundt hodet som en balaclava.

Lurer du på noe i forbindelse med denne artikkelen? Bruk kommentarfeltet, eller finn med på Twitter som @sverrehagen!

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?