Tips for bedre barbering: Slik bør menn fjerne ansiktshår

UNNGÅ DETTE: Mange menn vil fjerne nestehår - men å nappe dem ut er ikke den beste løsningen. Sjekk tipsene lenger ned i saken! Foto: Getty Images
UNNGÅ DETTE: Mange menn vil fjerne nestehår - men å nappe dem ut er ikke den beste løsningen. Sjekk tipsene lenger ned i saken! Foto: Getty Images

Barberer du deg med høvel er det mye du kan gjøre for bokstavelig talt å få hverdagen til å gli lettere. Her er fem gode råd til fjerning av uønsket ansiktshår.

Menn har barbert seg så lenge vi kan huske, og forandringene siden den gang vi satte en sylskarp kniv mot strupen og lot det stå til er mindre enn mange kanskje tror. Selv de nyeste femblads barberhøvler med vibreringsfunksjon og løfter om glatt barbering kan etterlate deg sår og rødprikkede – om du slurver med for- og etterarbeidet.

En god barbering består av mye mer enn selve dragene som skjærer håret av huden. Her er fem tips som gjør den hverdagslige rutinen bedre, og behageligere:

1. Ta en varm dusj

Barberer du deg før du går i dusjen? I så fall kaster du bort et verdifullt hjelpemiddel! En rykende varm dusj åpner porene, og gjør håret i ansiktet mykere, og lettere å fjerne. Hjelp til ved å massere huden i ansiktet, og bruk gjerne en eksfolierende ansiktssåpe. Igjen: Dette mykner opp hårene, og du slår to fluer i en smekk da eksfolieringen fjerner døde hudceller og annet smuss som har bygget seg opp i skjegget ditt de siste dagene.

2. Kost på deg en kost

barbering 1

Barberkost fra Mühle hos Barbershop.no, 429 kroner. Foto: Produsenten

barbering 1

Barberingskrem fra Kiehl's hos Kicks.no, 135 kroner. Foto: Produsenten

Uavhengig av om du bruker en barbersåpe du børster opp selv, eller om du bruker skum fra en sprayboks, er en god barberingskost et nyttig hjelpemiddel. Bruk kosten til å påføre barberskum eller -såpe i sirkulære bevegelser. Da løftes hårene, slik at barberbladene får bedre «tak», og du får en jevnere barbering. Skal du kjøpe din første kost er det et godt råd å se etter en av grevlinghår – dette er ofte et tegn på kvalitet.

3. Unngå korte drag

Når ansiktet er vasket og skummet er påført, kan du gå i gang med selve barberingen. Start med de store flatene, slik at barberskummet – som ofte har ingredienser som mykner opp hårene – får virke ekstra lenge på vanskelige områder under nesen og leppene.

Unngå korte drag, og spesielt flere drag på samme sted. Dette sliter ofte på huden, og etterlater deg rød og sår. Forsøk å få med så mye som mulig i et langt drag, og husk å holde huden stram når du barberer under haken og nedover halsen.

4. Kjøl deg ned

Når du skal skylle bort de siste restene av såpe og barberskum, bruk iskaldt vann. På den måten lukker du små kutt og rifter som eventuelt har kommet som en følge av barberingen, og huden føles strammere og glattere. Dersom du har tid kan du legge et håndkle i iskaldt vann, før du legger deg på rygg med håndkleet over ansiktet i fem minutter.

barbering 3

Ansiktskrem med solfaktor fra Clinique hos Amazon.com, 239 kroner. Foto: Produsenten

barbering 3

Aftershave fra L'Occitan, 229 kroner. Foto: Produsenten

Uansett hvor glatt og smertefri en barbering er vil huden som regel føles tørr i etterkant, så en god ansiktskrem er viktig. Se etter naturlige ingredienser som eukalyptus eller grønn te – dette er ingredienser som bidrar til å dempe irritasjon, og å hindre rødhet. Her lønner det seg fort å legge noen ekstra kroner på bordet for en ordentlig krem. Det trengs ikke mye om gangen, så her investerer du for et par-tre måneder fram i tid.

5. Trim «kantene»

Klikk på bildene for å se pris og produsent!

barbering 2

Nesehårstrimmer fra Braun hos Komplett.no, 149 kroner. Foto: Produsenten

barbering 2

Trimmesaks fra Zwilling hos Mensdirect.com, 265 kroner. Foto: Produsenten

Okei, dette har kanskje ikke noe med selve barberingen å gjøre, men: Etter hvert som man blir eldre kan man merke at øyebrynene, nese- og ørehår blir irriterende lange. Øyebrynene kan man enkelt fikse med en pinsett: Se etter hår som vokser for seg selv, utenfor øyebrynene, og napp dem bort. Om du vil tynne selve øyebrynene er det smart å starte nedefra, og nappe de hårene som gror lengst ned mot øynene.

Når det kommer til nese- og ørehår bør du imidlertid la pinsetten ligge i fred. Napper du disse hårene kan det fort oppstår infeksjoner. Husk: Nesehårene er der for å beskytte slimhinnene dine mot rusk og rask. Gå heller til anskaffelse av en elektrisk nesehårtrimmer, eller en avrundet barberingssaks. Disse kan du bruke både i nesen og i øret, og du risikerer ikke å endre med sviende infeksjoner.

Er du ekstra tøff kan du gjøre som de gamle barbererne: Dypp en bomullsdott i sprit, sett fyr på den, og slå den lett og forsiktig på hårene du vil fjerne. Det lukter kanskje svidd hår, men det får jobben gjort.

Lurer du på noe relatert til denne artikkelen? Bruk kommentarfeltet, så skal jeg svare så godt jeg kan!

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?