Haaland-looken: – Ser utenomjordisk ut

SVEISEN TYPE: Braut Haaland i aksjon på banen.
SVEISEN TYPE: Braut Haaland i aksjon på banen. ANDREW BOYERS / Reuters

Erling Braut Haaland (22) får ros for å bruke stil og sveis til å bygge stjerneimage.

Det er mer enn bare Erling Braut Haalands (22) ville talent med ballen som får oppmerksomhet.

Han skaper også overskrifter for sin helt unike stil og look. Måltyven oser av nye penger – og viser det gjerne frem med flashy antrekk på Instagram – kombinert med delvis lange, blonde lokker.

På spørsmål om han kan klippe seg, fra en fan på Twitter, er Braut Haalands svar enkelt:

– Nei.

Men hva er greia med fotballspillere og spesielle sveiser?

HÅR-LAND: Erling Braut Haaland har en særegen frisyre.
HÅR-LAND: Erling Braut Haaland har en særegen frisyre. CRAIG BROUGH / Reuters

Mangeårig motejournalist Anders Kemp er nå produkteier i Dagens Næringsliv-magasinet D2, hvor han blant annet skriver spalten «Stilkoden».

Kemp mener at looken nå er en av Braut Haalands signaturer – både på og utenfor banen.

– Det bidrar til tegneseriefigur-imaget hans. Jeg syns han ser utenomjordisk ut, som en lysblond-ninja, sier Kemp.

MARCELO DEL POZO / Reuters

«Gamsten»: – Viktig at han føler seg vel på banen

At fotballspilleres sveis blir samtaletema, er langt fra noe nytt. Vi har vel alle tatt en ekstra kikk på Ronaldos lokker, eller latt tankene streife innom Beckhams manke.

En fotballspiller som tidligere har fått mye oppmerksomhet for sveisen, er Morten Gamst Pedersen. Han har blant annet vært hårvoksmerket Renati sin faste modell, og vakte stadig oppsikt med sine blekede tupper.

– Det ble en snakkis, kan du si, sier «Gamsten» til MinMote og ler.

I GLANSDAGENE: Gamsten fikk mye oppmerksomhet for sveisen.
I GLANSDAGENE: Gamsten fikk mye oppmerksomhet for sveisen. Fredrik Solstad / VG

Gamst Pedersen trekker frem at det ikke er unaturlig at det snakkes om stil og sveis både på og utenfor banen i det som er verdens viktigste sport.

– Når du kommer opp på Haalands nivå, er det som et slags teater. Når du spiller kamp kommer titusenvis for å se på. Da handler det om image, og det er klart det er kjekt å se bra ut på kamp.

– Hva syns du om Haaland-sveisen?

– Han er et vanvittig forbilde og en rockestjerne, og da passer det bra. Han skiller seg ut, og det viktigste er at han selv føler seg vel på banen, sier Gamst Pedersen og legger til:

– Han ser ut som en norsk viking med blondt, langt hår. Gi ham en hammer, og han ville sklidd rett inn i «Vikings».

Her kan du se flere fiffige fotballsveiser:

Karakteristisk

Frisør Cecilie Krogh har stylet en lang rekke kjendiser, og driver i dag sin egen salong i Oslo. Hun sier til MinMote at hun nylig gjorde en hårstyling på fotballstjernen.

– Det var gøy å gjøre den bunen, sier hun og legger til:

– Sveisen til Haaland, den har blitt Haaland. Det er så tydelig hvordan hår påvirker et image.

Hun sier at det var et opplagt valg å sette opp håret på den karakteristiske måten.

– For min del, som fagperson, vil jeg ha bunen til å se 10/10 ut. Når man sitter i en setting hvor man kan bruke andre alternativer, er det ikke aktuelt.

FRISØR: Cecilie Krogh.
FRISØR: Cecilie Krogh. Annemor Larsen / VG

Stilen reflekteres

Anders Kemp har fulgt Haaland gjennom mange år, og på den måten også sett hvordan klesstilen har utviklet seg i takt med spillestilen.

– Det er mange som er opptatt av at han er en maskin, men jeg ser den mest lekne og unevrotiske toppfotballspilleren på år og dag – og det reflekteres veldig i den veldig frie og barnlige stilen hans utenfor banen. Han kler liksom like godt å loffe rundt i en designerpysj og flipflops på Mykonos som å ninjasparke en ball rett i «gållen».

– Jeg syns det er kult at han ikke holder tilbake.

Anders Kemp sammen med fotballspiller Zlatan Ibrahimovic.
Anders Kemp sammen med fotballspiller Zlatan Ibrahimovic. Privat

Krevende

Anders Kemp tror det kommer til å være folk som vil ha Haaland-sveisen, og at det vil gi avtrykk i kulturen.

– Det er vel mest Braut Haaland selv som kler Braut Haaland-sveisen. Den har blitt en del av hans veldig tegneserieaktige larger than life-persona, på samme måte som det ble det for Zlatan for noen år siden. Men en sånn sveis er litt krevende, det hjelper å være over 190 og bygd som et kjøleskap.

Braut Haaland har gått fra klassisk kortklipt med fade, til karakteristisk langt på toppen med manbun i nakken og fade på siden.

– Men er sveisen kopier-bar nok for norske 10-åringer? Barn kan ikke sette seg i stolen hos frisøren og be om en Braut – da må de ha spart lenge, og jeg vet ikke om det ville vært en god idé heller.

NINJA: Moteskribent Anders Kemp sammenligner Haalands sveis med en ninja.
NINJA: Moteskribent Anders Kemp sammenligner Haalands sveis med en ninja. CARL RECINE / Reuters

– Hinsides kommersiell verdi

Kjendisfrisør Jan Thomas blir entusiastisk på snakk om den norske fotballstjernen. Han trekker linjer til stjerner som Ronaldo og Beckham, og mener Braut Haaland er et godt eksempel på et moderne stilforbilde.

– Erling er en rockestjernefotballspiller. Alle snakker om ham, som et internasjonalt fenomen, og det handler også om looken hans. Det gir ham en hinsides kommersiell verdi.

RETTER LITT PÅ LUGGEN: Haaland i aksjon for Manchester City.
RETTER LITT PÅ LUGGEN: Haaland i aksjon for Manchester City. CARL RECINE / Reuters

Cecilie Krogh påpeker at Braut Haaland-sveisen ikke nødvendigvis er noe for mannen i gaten.

– Det er ikke alle som burde la seg inspirere hårmessig. Jeg er fan av Haaland, og digger håret. Er du fotballstjerne og leverer på det nivået, så mener jeg at han kan bære alt. Han ser råbra ut på banen.

Krogh sier at mange fotballstjerner har en tendens til å være ekstra kreative på hårfronten, og at mange lar seg inspirere.

– Fortsetter han i samme bane, vil folk uten tvil kopiere sveisen. Blir det noen hattricker til, kommer manbunen tilbake, sier hun og ler.

I FARTA: Jan Thomas mener frisyren kan være praktisk på fotballbanen.
I FARTA: Jan Thomas mener frisyren kan være praktisk på fotballbanen. Frank Augstein / AP

– Han har det gøy

Stjernestylist Jan Thomas mener at Braut Haaland kler sin manbun-frisyre godt, samtidig som den er praktisk på banen.

– Han har optimalisert utgangspunktet. Det kunne fort ha blitt traust, men han ser råsexy ut. En fotballspiller kan nesten gjøre hva de vil, og er kule uansett.

Jan Thomas sier at han opplever at kunder i salongen nå ber om frisyren. Han berømmer fotballspilleren for å kjøre sin egen stil, både når det gjelder hår og klær.

– Han har en utømmelig lommebok. Det er Rolexer, dyre merkeklær og bling-bling. Han har det gøy, og det reflekteres i stilen.

– Jeg blir ikke overrasket om vi ser ham på catwalken i fremtiden.

KJENDISSTYLIST: Jan Thomas.
KJENDISSTYLIST: Jan Thomas. Janne Møller-Hansen / VG

Million-ukelønn, luksushus i Marbella, silkepysjamas og bøttehatt fra Louis Vuitton. Er det rart det blir litt ståhei her på berget?

– Det er fremdeles litt jantelov i Norge. Vi har en kultur der imaget er å ikke flashe penger for mye. Så han bryter med det. Det kan åpenbart provosere noen, sier Anders Kemp.

– Jeg syns han gjør det med en selvtillit, mer enn jeg har sett forrige generasjons stjerner gjøre. Haaland er vokst opp med hiphop-kultur og gatemote, selv om det ser litt corny ut, gjør han det med fuck it-attitude.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?