Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

Slik velger du riktig dress til 17. mai

NORGE I DRESS, RØDT, HVITT OG BLÅTT: Mange menn bruker dress på 17. mai. Her er tipsene til hvordan du velger riktig dress. Foto: Frode Hansen / VG.

Her er detaljene du bør tenke over før du drar bankkortet.

Sverre Norberg-Schulz Hagen
Publisert:

Dersom man ser bort fra farger og passform, er det lite som endrer seg i hvordan en dress ser ut fra år til år. Det samme gjelder både sko, skjorter og slips. En dress har et antall knapper, sko kan enten spennes eller knytes, og skjorter har en eller annen form for krage. Vi har tatt for oss noen av de viktigste forskjellene, slik at du vet hva du ser etter, når du skal kjøpe nytt pentøy.

Enkel eller dobbel?

17maiherre1

Dress fra Oscar Jacobsson. Foto: Produsenten

5698,-
Gå til butikk
17maiherre1

Dress fra SuitSupply. Foto: Produsenten

7299,-
Gå til butikk

Den største forskjellen dressjakker imellom er som regel hvordan de kneppes. Enkeltspente jakker er kjent for de fleste, og har som regel to eller tre knapper som forbinder venstre og høyre jakkeslag midt på brystet. En dobbeltspent jakke er ofte ansett som mer formell, og er inspirert av militære uniformer. Disse jakkene har som regel fire eller seks knapper, og høyre og venstre jakkeslag overlapper hverandre. Det ene er ikke mer riktig enn det andre – en dobbeltspent blazer er ikke nødvendigvis for «stivt» for en dag på kontoret – men hver har sine fordeler.

MANN

Vårens fineste fargerike dresser

En enkeltspent jakke er lettere å bruke som blazer, eksempelvis med en hvit T-skjorte og svarte jeans. Samtidig er den åpenbart enklere å åpne og lukke etter hvert som du setter og reiser deg. En dobbeltspent jakke sitter normalt strammere rundt midjen, og har ofte bredere jakkeslag – gjerne med såkalt «peak lapel». I kombinasjon medfører dette ofte at fokuset rettes mot brystkassen, og antrekket skjærer en maskulin silhuett. I tillegg medfører det overlappende stoffet at jakken er mer tilgivende dersom buksene ikke holder skjorten på plass.

Snøring eller spenner

17maiherre4

Sko fra Church's. Foto: Produsenten

5800,-
Gå til butikk
17maiherre4

Sko fra H&M. Foto: Produsenten

699,-
Gå til butikk

Flere og flere nordmenn har fått øynene opp for skinnsko med spenner. Dersom det er to spenner per sko, omtales det gjerne som «double monkstraps». Slike er noe mindre formelle enn sko med snøring, men er absolutt formelle nok for en dag som 17. mai. I tillegg lar de seg fint bruke til olabukser, og slik sett gir de kanskje høyere bruksverdi i hverdagen.

MANN

De fineste herreantrekkene fra «Gullruten»

Dersom du velger sko med snøring, er det stort sett to varianter å velge mellom. Til 17. mai er såkalte «oxfords» det riktige valget. Slike sko har «lukket» snøring, hvilket vil si at skolissen er tredd direkte gjennom overlæret, og ikke gjennom et påsydd skinnstykke. Dette medfører at hele skoen fremstår slankere, og det er oppfattet som det mest formelle skovalget. Fordelen med slike sko er at de kan brukes til enhver anledning der dress er det rette antrekket. I tillegg kan de fint brukes til smoking, fremfor lakksko, men da bør de pusses helt blanke.

Mønster eller ensfarget

17maiherre3

Slips fra Amanda Christensen. Foto: Produsenten

799,-
Gå til butikk
17maiherre3

Slips fra Zara. Foto: Produsenten

259,-
Gå til butikk

Slips kommer i alle materialer, farger og mønstre. Dersom du velger et ensfarget slips, bør det komplementere eller matche fargen på resten av antrekket. Dersom du er av typen som stapper et lommetørkle i brystlommen, ser det alltid bra ut å hente tilbake samme fargenyanser i slipset.

Ensfargede slips er kanskje det mest formelle valget, samtidig som de går godt til mønstrede dresser. Vi anbefaler at du finner et slips som svarer til bredden på jakkeslagene. Styr unna slips som er blanke og glinsende – det medfører stort sett at de er vanskeligere å knyte.

Dersom du har ensfarget dress, kan du gjerne velge et slips med mønster. Du kan også kombinere flere mønstre, eksempelvis ved å variere i dimensjonene. Har du store ruter på dressen, kan et smårutete slips være rett vei å gå.

Rett eller spredt

17maiherre2

Skjorte fra Stenströms. Foto: Produsenten

1099,-
Gå til butikk
17maiherre2

Skjorte fra Eton. Foto: Produsenten

1299,-
Gå til butikk

Når det kommer til skjorter, er det til formelle anledninger tryggest å gå for ensfargede varianter. Hvitt er det mest formelle, men lyseblått er også et godt alternativ.

Det finnes imidlertid mange forskjellige krager på markedet. Krager som kneppes på plass er forbeholdt «hverdagslige» skjorter, og regnes ikke som et formelt alternativ. Det vanligste valget er en såkalt «semi-spread»-krage, der vinkelen mellom snippene utgjør omtrent 90 grader. Denne kragen egner seg best til four-in-hånd-knuten, vår foretrukne slipsknute. En slik krage går fint til de fleste dresser, og kan også brukes under en tynn genser, til mindre formelle anledninger.

Et annet alternativ er skjorter med såkalt «cutaway»-krage, der snippene er beskåret slik at de nærmest peker bakover mot skuldrene. Slike skjorter er et godt valg dersom du liker en større slipsknute, siden de har mer plass på hver side av slipset.

Her er en enkel guide til hvordan du kan stryke skjorten best mulig:

Publisert:

Finn mer innhold om: