Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

Det fineste friluftstøyet er også det beste

TRENDY: Hengekøye-turer har blitt en av sommerens mest populære fritidsaktiviteter, og hengekøyene rives ut av butikkhyllene. Foto: Helge Mikalsen VG

Sommerens hengekøye-boom vitner om at stadig flere trekker ut i naturen. Vi har tatt en titt på sesongens beste friluftstøy.

Sverre Norberg-Schulz Hagen
Publisert:

Det viktigste med klær som skal brukes på fjell og vidde er at de holder deg varm, tørr og komfortabel. Form bør ikke trumfe funksjon når du utfordrer moder jord, men heldigvis er det beste friluftstøyet også blant det stiligste på markedet.

MinMotes herrespaltist har tatt en titt på basisplaggene man bør ha før man legger ut i skog og mark, og valgt ut sine åtte favoritter.

tur4

Genser fra Houdini. Foto: Produsenten

1999,-
Gå til butikk
tur4

Bukse fra Fjällreven. Foto: Produsenten

2499,-
Gå til butikk

På samme måte som en lett treningstrøye transporterer svette bort fra kroppen når du løper, er en lett fleecejakke god å ha på tur. Små mikrofibre på innsiden av denne hettejakken fra Houdini transporterer fukt bort fra kroppen, selv om man for best effekt bør bruke en tynn ulltrøye som innerste lag. Stoffet kjennes mykt og godt mot huden, og er også perfekt som «kosegenser» når du sitter på hytta eller ligger i hengekøye.

MANN

Dette pakker vi i toalettmappen

Fjellräven har lang erfaring med friluftsbekledning, og vår soleklare favoritt blant turbuksene deres er klassikeren Keb. Buksen er laget i et vokset bomullsmateriale, og den nederste delen av buksebeina kan fjernes for å lage en shorts. Perfekt til fjellturer når du ikke er sikker på om det blir sol eller regn.

tur2

Caps fra Ciele. Foto: Produsenten

499,-
Gå til butikk
tur2

Solbriller fra Oakley. Foto: Produsenten

1399,-
Gå til butikk

Selv om det ikke er de viktigste «plaggene», har vi valgt å inkludere både caps og solbriller i denne artikkelen. En caps i teknisk tøy hindrer svette fra å renne ned i øynene på deg, og solbriller er et «must» om du skal ferdes på fjellet i stekende sol.

tur3

Sokker fra Smartwool. Foto: Produsenten

329,-
Gå til butikk
tur3

Bukse fra Norrøna. Foto: Produsenten

1099,-
Gå til butikk

Ullsokker er redningen for sure, svette føtter i stramme fjellsko. Paret fra Smartwool er laget i 66 prosent ull, og er såpass elastisk at den føles mer som en tennissokk enn en kløende raggsokk.

MANN

De fineste badeshortsene på budsjett

Vi har skrevet flere ganger om joggebukser med smal passform, og selv om Norrøna markedsfører denne som et mellomlag, synes vi den fungerer like god som joggebukse på hytta eller som «pysjbukse» i soveposen. Et par lommer gjør den litt mer funksjonell enn en vanlig stilongs, og innsiden i børstet fleece er behagelig mot huden. På kaldere dager er den perfekt under en tynn skallbukse som beskytter mot vann og vind.

tur1

Jakke fra Patagonia. Foto: Produsenten

2799,-
Gå til butikk
tur1

Jakke fra The North Face. Foto: Produsenten

2395,-
Gå til butikk

Fjellklatrer og bergensrappere er skjønt enige om at tynne boblejakker er veien å gå om dagen, og få lager en bedre modell enn Patagonia. Dunjakken holder deg varm om kvelden, og pakkes lett ned i sin egen lomme så den tar liten plass i sekken. Patagonia tar miljøet på alvor, og alt dun i denne jakken er sporbart, for å sikre at det stammer fra produsenter som tar dyrevelferd seriøst.

Et annet «must» er en god skalljakke, og vi har sett til fjellfavoritten The North Face, merket som har tatt logoen sin fra Yosemite-fjellet Half Dome. Jakken er laget med Gore Tex, og holder vann og vind på avstand. Selv om jakken er tilpasset en aktiv livsstil, med blant annet hjelmtilpasset hette, er denne like fin som regnjakke en høstdag i byen.

Lurer du på noe i forbindelse med denne artikkelen? Bruk kommentarfeltet, eller finn meg på Twitter som @sverrehagen!

Publisert:

Finn mer innhold om: