MinStil: Turab Awan

FOKUS PÅ BÆREKRAFT: Turab Awan ønsker at vi skal få et bedre forhold til brukttøy.
FOKUS PÅ BÆREKRAFT: Turab Awan ønsker at vi skal få et bedre forhold til brukttøy.Peder Emanuel Clark-Utvik, Samir Madad

– Jeg synes det er trist at noen bryr seg så mye om hva folk har på seg. Man trenger ikke å falle innenfor en seksualitet eller et kjønn bare fordi man går med crop tops eller skaut.

I spalten MinStil snakker MinMote med velkledde og inspirerende folk om klær og stil. Vi har allerede tatt en prat med blant andre Masoom Mohammad Maham, Helene Arnesen, Ada Martini Strøm, Fredrik Josefsson og Farhad Latif.

– Intervjuet med Farhad Latif tente en «gnist» i meg, og jeg følte meg plutselig ikke alene lenger om å være sær og gjøre det man brenner for, forteller Turab Awan til MinMote.

Han er artist, låtskriver, produsent og sosionom, og også neste mann ut i MinStil-spalten.

– Jeg føler personlig at det er lite positiv oppmerksomhet rundt flerkulturelle sammenlignet med alt det negative og vonde som er i mediene. Vi er flinke, men ikke flinke nok til å representere mangfoldet. Det er derfor inspirerende, og ikke minst motiverende, å se flere saker som handler om kunst, musikk, humor, skuespill og mote der norskpakistanere er mer i fokus.

– Kledde meg ofte for å passe inn

24 år gamle Turab Awan fra Manglerud i Oslo jobber i hovedsak med musikk, men er glad i å utfordre kunstneren i seg og prøve ut forskjellige ting.

– Jeg ga nylig ut et debutalbum som betyr utrolig mye for meg, og som lenge har vært en drøm å gi ut. Jeg bruker mye tid om dagen til å få folk til å lytte til albumet fordi det tar opp flere viktige temaer som jeg vet betyr mye for mange mennesker.

Turab bruker også mote og stil til å uttrykke seg selv.

– Jeg streber etter å skille meg ut i måten jeg uttrykker meg på, både med musikken og hva jeg har på meg. Jeg kledde meg ofte for å passe inn da jeg var yngre, men de siste årene har jeg blitt kjent med mange kule folk som har inspirert stilen min en god del.

Peder Emanuel Clark-Utvik, Samir Madad

Interessen hans for klær og mote har inspirert ham til å lære mer om bransjen. Han har begynt å utvikle seg som modell, samt lært mer om design.

– På et tidspunkt ønsker jeg å starte mitt eget klesmerke. Forholdet mitt til mote og klær er mindre pretensiøst nå og mer ærlig og personlig. Og med et større fokus på bærekraft, samt at jeg utforsker nye stiler og kombinasjoner med gamle klær. Klær burde ikke nødvendigvis være noe som definerer en person. Og dersom samfunnet ikke hadde kalt noe for gutte- eller jenteklær, tror jeg flere hadde hatt en annen holdning og tilnærming til hvordan man kler seg.

Peder Emanuel Clark-Utvik, Samir Madad

– Idiotisk tankegang

Nylig var Turab å se i en artikkel på NRK. Her kommer det frem at han har opplevd hat fordi han har kledd seg annerledes, og at han har blitt kalt «gay» fordi han bruker skaut.

– Jeg synes det er trist at noen bryr seg så mye om hva folk har på seg og tror at det definerer hvem man er som person. Man trenger ikke å være businessperson for å gå med formelle klær, heller ikke en rapper for å gå med tracksuits, og man trenger ikke å falle innenfor en seksualitet eller et kjønn bare fordi man går med crop tops eller skaut.

– Det er en veldig absurd og – sorry – idiotisk tankegang. Mitt ønske er å minske gapet mellom ulike kulturer, og det at man identifiserer seg med kulturen bak plagget, behøver ikke å ha noe med kjønn og seksualitet å gjøre og betyr heller ikke at jeg bare representerer den kulturen. Jeg identifiserer meg selv med mange forskjellige kulturer, og prøver å gå foran som et eksempel på det å være multikulturell.

Peder Emanuel Clark-Utvik, Samir Madad

– Hva betyr mote for deg?

– Mote for meg, akkurat som med musikk og annen kunst, betyr frihet. Friheten til å uttrykke seg akkurat som man vil. Det betyr å skille seg ut – noe som krever mot – samtidig som det booster selvtilliten til å rocke noe man føler seg komfortabel i, uansett hva alle andre mener.

– Jeg drømmer om å være en bro mellom det etniske og det flerkulturelle.

– Hvordan vil du beskrive stilen din?

– Jeg vil beskrive stilen min som sær og nyskapende, der jeg prøver å kombinere high-end, street og formelle klær med hverandre. En kunstnerisk stil som har sine røtter i de forskjellige kulturene jeg er oppvokst med. Et eksempel på det kan være å kombinere en dressjakke og slengbukse med en taske, pluss Yeezys på føttene. Det vil jeg si også beskriver meg godt som person og min bakgrunn. Det å kombinere stiler fra ulike årstall og kulturer er noe jeg streber etter. Her kommer for eksempel skautet inn som prikken over i-en og som jeg elsker mye!

– Hva er «typisk Turab» i garderoben?

– He he, det er definitivt skaut, vintagesolbriller, Yeezys og sneakers generelt. Er altfor svak for sneakers. Noe som også er typisk Turab er ullsokker og superundertøy! Det er alltid lett tilgjengelig siden jeg alltid er kald, lol.

Einar Fuglem, Samir Madad

– Hva er ditt forhold til brukttøy?

– MER. AV. DET! Det er noen grusomme bilder som florerer på sosiale medier nå fra en ørken der det har blitt dumpet masse klær på grunn av fast-fashion-industrien. Det er så tragisk. Nå har det kommet enda en ny greie som heter «ultra-fast fashion» der selskapet Shein legger ut 6000 (!) nye varer hver eneste dag, samt at klesarbeiderne der jobber opptil 75 timer i uken ... No good!

– Jeg tror ikke mange vet hvor mye vann det krever kun for å lage én bukse. Så hvis du ikke har planer om å bruke den buksen i mange år, eller selge den videre, kjøp den fra vintage- eller secondhandbutikk. Pluss at brukte klær er så mye kulere og har mye mer sjel i seg enn klær fra større aktører innen klesbransjen.

– Hvilke bærekraftige valg tar du i garderoben?

– Jeg har én regel: Dersom jeg kjøper klær må jeg gi vekk minst like mange, eller flere, plagg til veldedighet eller til noen som trenger dem mer enn meg. Jeg har nesten bare limited, second hand eller vintage i garderoben min, og jeg er veldig bevisst på hvilke klesmerker jeg handler fra. Jeg unngår å kjøpe klær som masseproduseres fordi det er veldig lite bærekraftig.

– Jeg mener også at klær bør være tilgjengelig for alle, spesielt om vinteren når det blir så kaldt i mange deler av verden, bør man ta en kikk i garderoben sin. Man finner alltid noe å gi bort til noen som har mer bruk for det enn at det ligger og samler støv i skapet.

– Hva er ditt beste second hand- eller vintagekjøp?

– Det må være dressjakkene mine. Og en ullgenser jeg koser meg masse med på hytteturer. Ja, pakistanere drar på hytteturer, mange av oss er fjellfolk. Og selvfølgelig: skautene mine!

– Hvordan får du mest mulig ut av den garderoben din uten å kjøpe noe nytt?

– Jeg prøver å finne nye kombinasjoner hele tiden, og ofte så passer buksene mine til det meste. Må sies at jeg stjeler en del klær fra pappa, han hadde så bra stil da han var ung, og det er en ære å kunne arve klærne hans og bruke det til å forme min egen stil.

– Hva står øverst på ønskelisten din akkurat nå?

– Vintage crewnecks og noen freshe boots!

– Hvem eller hva inspirerer deg?

– Mennesker som er ekstremt dyktige i det de driver med, og folk som står på 100 prosent – uansett hva det gjelder. Men er det en spesiell person som inspirerer meg, er det mamma, mest av alle. Da pappa ble syk holdt hun fortet og alle følelsene intakt uten noe hjelp. Mamma har lært meg at man får ekstremt mye glede av å passe på de man elsker, og alt hun gjør, gjør hun ut av ren kjærlighet.

– Hvilke trender har du troen på?

– Jeg har troen på at second hand og vintage blir veldig populært, og at det blir mer fokus på bærekraft og å redde planeten vår. Det er det jeg håper på i hvert fall!

– Hva er din motesvakhet, som du alltid er på jakt etter?

– Jeg er alltid på jakt etter ull – både gensere, dressjakker og hele dresser. Og slengbukser, det er jeg altfor svak for.

– Hva ser vi deg aldri i, og hvorfor?

– MinMote kan få se meg i hva som helst.

– Men fra spøk til alvor, dere ser meg aldri i lue som går over ørene fordi da ser jeg bare helt dust ut, he he.

– Ditt aller beste motetips?

– Gå med klær du føler deg bra i og ikke hør på andres meninger om hva du burde ha på deg.

Presisering: VG i samråd med intervjuobjektet valgt å justere på deler av et sitat i saken, siden sitatet kunne bli oppfattet på en annen måte enn det som var intensjonen. Feilen ble rettet opp fredag 17. desember kl. 17.26.

Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?