MinStil: Safari Yves Shabani

SKILLER SEG UT: Safari forteller til MinMote at han alltid har hatt en stil folk har lagt merke til.

TV-profilen Safari Yves Shabani elsker å kjøpe brukte klær. Nå starter han sin egen vintagebutikk på nett. – Vintage er blitt for dyrt, og det er også litt hvorfor jeg har startet dette.

Malin Gaden
Publisert:

– Hvor skal jeg starte?

Det er spørsmålet Safari Yves Shabani (25) svarer med når vi spør ham om å fortelle litt om seg selv.

Han kom til Norge for 10 år siden etter å ha flyktet fra Kongo til Zambia. Moren til Safari bodde allerede i Norge, men overgangen fra Zambia til dette ukjente landet langt i nord, var alt annet enn enkel.

– Jeg hadde ikke Internett hjemme, så jeg tenkte Norge var et sted hvor folk jager etter isbjørn. Jeg måtte kjøpe meg en svær, vintage vinterjakke. Da jeg landet i Norge – i august – møtte jeg mamma i den store vinterjakken min og tenkte: Hvor er isen og alle isbjørnene?

Deretter gjensto det å skulle passe inn i det nye miljøet med nye folk som sto for tur. Det ble en vanskelig tid for Safari.

– Jeg ble mobbet, men mobbingen hjalp. Hvis noen mobber meg, så tar jeg det og bruker det til å jobbe med meg selv.

Klesstilen til Safari var blant det som ble spesielt lagt merke til.

– Stilen min passet ikke inn på videregående i Mysen. Det var vanskelig å passe inn, så jeg byttet stil for å gjøre det.

Klær har alltid vært en stor interesse for Safari. Da han begynte å danse i Zambia ble han også introdusert for en look som falt i smak.

– Jeg har alltid hatt en stil som har skilt seg ut, forteller han.

Etter hvert han fant også tilbake til denne stilen på skolen.

– Jeg måtte bare gjøre greien min. Gå i det jeg ville gå med.

MANN

MinStil: Sebastian Zalo

Og det har han gjort. Safari har testet ut på det ene og det andre antrekket, og tre år etter at han kom til Norge fikk han også øynene opp for neglelakk.

– Jeg begynte å henge med jenter, testet ut neglelakk og fant ut at jeg likte det godt. Jeg likte det veldig godt! Det er blitt greia mi, og jeg har brukt det helt siden da.

Men noe så harmløst som på farger på negler kan få noen til å se svart. Det fikk Safari erfare høsten 2022. Da delte han et innlegg på Instagram hvor han fortalte om en hendelse i Oslo.

Da skal en fremmed mann ha gått bort til ham og spurt hvorfor han hadde på øredobber og neglelakk. Safari svarer at det er «swag», og før han vet ordet av det, ble han lagt i bakken.

Politiet opprettet anmeldelse i saken, og det ble kodet som en grov kroppskrenkelse.

– Det er mange som blir provosert, forteller Safari.

– Det er veldig rart. Men jeg tror jeg liker å gjøre sånne ting som kan provosere folk. Så etter det kjøpte jeg bare inn mange nye farger. Ny uke er en ny farge.

– Hvordan vil du beskrive stilen din?

– Jeg blir inspirert av alt. Tid, folkegrupper, miljøer, aktiviteter. Fisking, for eksempel.

– Du blir inspirert av fisking?

– Mange bruker cargobukser og vest i dag. Fotografer og folk som fisker har brukt det lenge. Når jeg bruker en sånn vest, ser det ut som jeg skal fiske, sier Safari og fortsetter:

– Jeg lar meg også inspirere av farger. Rosa, for eksempel.

– Hva er det med rosa som inspirerer deg?

– Det vekker et eller annet i meg.

– Hva er «typisk Safari» i garderoben?

– Det må være en safari-hatt. Det har jeg brukt helt siden jeg var liten.

– Hva er din motesvakhet, som du alltid er på jakt etter?

– Jakker. Jeg har ikke en viss stil når det kommer til det, jeg kjøper det jeg synes er fint og så bruker jeg den helt til den blir ødelagt, eller så gir jeg bort til en kompis.

En ting som også skiller ut Safaris stil fra mange andres, er at han kjøper alt brukt.

– Jeg har aldri kjøpt nye ting. Vi hadde ikke råd til å kjøpe ting som alle andre hadde da jeg var liten. Vintage var derfor den beste løsningen.

Safari fant ofte skatter på bruktmarkedet, vasket klærne, tegnet litt på dem og stylet det på sin måte. Vintage-shoppingen fortsatte da han kom til Norge.

– Vintage er blitt trendy – og dyrt.

Det har han tenkt til å gjøre noe med. Safari har nemlig startet en Instagram-konto som heter Yves Bodega.

– Hva er det?

– Yves Bodega er en vintagebutikk jeg prøver å starte, men som også skal bli et eget merke. Vintage er blitt for dyrt, og det er også litt hvorfor jeg har startet dette.

– Hva er ditt beste second hand- eller vintagekjøpt?

– Det kjøpte jeg i Zambia. Kanye West hadde et sko-samarbeid med Babe Sta da han slapp «The College Dropout»-albumet sitt. Jeg fant skoene på et vintagemarked. Der sto det en som ikke visste helt hva han solgte.

Da Safari skulle reise til Norge – et sted han trodde var en stor isklump – ble mange av klærne hans lagt igjen i Zambia. Deriblant skoene.

– Noen år senere ser jeg de samme skoene, men da kostet de 60.000 kroner.

– Oi! Og hva kjøpte du dine for?

– 100 kroner ...

– Hva står øverst på ønskelisten din akkurat nå?

– Jeg liker å ha ting ingen bruker. Det er et par sko fra en fyr som lager «remakes» av Jordans og Air Force, men han gjør det med stil. De blir utsolgt veldig fort, og jeg har ikke klart å få tak i. Tror ikke noen i Norge har dem, så de står høyt på ønskelisten.

– Er det noe vi aldri kommer til å se deg i, da?

– Skinny jeans. Jeg har vært i den fasen, men nå er jeg lei. Det er ute av hjertet mitt, liksom. Men jeg kan heller ikke si at det ser dårlig ut, for jeg var jo en av dem som brukte det.

MANN

5 tydelige trender fra moteuken

MANN

3 moteprofiler: Disse herreskoene gjelder nå

I spalten MinStil snakker MinMote med velkledde og inspirerende folk om klær og stil. Vi har allerede tatt en prat med blant andre Mari NordénAndreas KumwendaKaja Isdahl og Ramón.

Publisert:
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om: