Slik renser du dressen hjemme

RENS: Det er uvisst om Leonardo DiCaprio og Brad Pitt renser dressen hjemme, men med noen enkle triks kan du få det til selv.

Glemt å sende dressen på rens før 17. mai? Frykt ikke – du kan nemlig få den ren og pen helt selv.

Sverre Norberg-Schulz Hagen
Publisert:

Mange finner det trygt å overlate rens av finstasen til profesjonelle – ofte med god grunn. Skjøre materialer som ull og silke kan ikke alltid slenges i vaskemaskinen, men krever mer ømfintlig håndtering.

KLÆR

Slik får du bort flekkene fra bunadskjorten

Med mindre dressen er tvers igjennom skitten kan man imidlertid hanskes med både flekker og krøllete buksebein selv – om man har riktig håndlag og utstyr.

Det grunnleggende

Vask

Vaskepose. Foto: Produsenten

90,-
Gå til butikk
Vask

Ullvask. Foto: Produsenten

200,-
Gå til butikk

Begynn med å lese vaskelappen i plagget du vil rense. De fleste dresser lages i ull, bomull eller en blanding av disse, og hva de tåler vil variere.

Begynn alltid med å forbehandle synlige flekker. Bruk en liten dråpe vaskemiddel beregnet på ømfintlige materialer, og dytt det forsiktig inn i stoffet der flekken er med en fuktig, ren klut. Om dressen utelukkende består av ull, bør du ikke forsøke deg på noe mer enn dette hjemme – bruk bare lunkent vann til å rense bort såperestene.

Om dressen er laget i et stoff som tåler en mild maskinvask, kan du legge den i en vaskepose og kjøre et skånsomt program. Gjerne bare en skyllesyklus med kaldt vann. Sørg for å henge opp dressen så fort som mulig. Samtidig som du henger opp dressen, kan du stappe ermene og skuldrene med et tørkepapir som ikke loer, slik at jakken beholder formen.

Mot krøllene

Steam

Håndsteamer fra Steamery. Foto: Produsenten

1299,-
Gå til butikk
Steam

Sprayflaske. Foto: Produsenten

40,-
Gå til butikk

Når dressen begynner å nærme seg tør vil du se at tyngdekraften kun tar de verste krøllene. En håndholdt damper er et kjekt hjelpemiddel for å få bort resten. Følg bruksanvisningen for maskinen, og gå over jakken til du ikke ser flere synlige bretter og krøller.

Om du trenger litt ekstra tyngde for å rette ut en brett kan du bruke en sprayflaske med rent vann for å fukte stoffet. Sprayflasken er også kjekk å ha når du skal presse buksen – eller stryke et par skjorter.

MANN

Fem kriseråd for gamle og slitte skinnsko

Stram press

Stryk

Strykejern Phillips. Foto: Produsenten

899,-
Gå til butikk
Stryk

Strykebrett fra IKEA.

299,-
Gå til butikk

Et strykebrett og -jern har du sannsynligvis allerede på plass, og det er disse som står for den stramme bretten i buksebeina. Skru av dampfunksjonen på strykebrettet, og bruk heller sprayflasken til å kontrollere områdene du jobber med.

Begynn med å finne sømmen på hver side av det ene buksebeinet, og sørg for at disse ligger jevnt over hverandre. Press så hardt ned både i forkant og bakkant oppe og nede, slik at du har et utgangspunkt for hvor pressen skal gå. Ikke skyv strykejernet over buksen, men løft det og press det ned hver gang du jobber deg videre. Om du skyver strykejernet vil du glatte ut fibrene i buksen, og på sikt skape en skinnende, nærmest plastaktig overflate. Gjenta så med det andre buksebeinet. Vreng buksens lommer ut, og stryk dem flate før de puttes tilbake på plass og buksen henges opp.

Du kan også bruke strykejernet til å glatte ut vanskelige bretter på ermene eller ryggpartiet på dressjakken. Husk imidlertid at dressjakker ofte er foret med silke, som smelter ved for høy varme. Prøv deg forsiktig frem, og forsøk å gjøre så mye som mulig med den håndholdte damperen.

Publisert:

Finn mer innhold om: