Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

MinMotes guide til ditt første dresskjøp

Med et budsjett på ti tusen kan du få kvalitet som vil vare livet ut. Her er MinMotes tips til hvordan du velger riktig dress.

Sverre Norberg-Schulz Hagen
Publisert:

Å gå i dress betyr ikke det samme som det det engang gjorde. Tidligere forventet man kanskje at dresskledde menn skulle være stramme og formelle, men i dag er det knapt noen som hever et øyenbryn om du dropper skjorte og skinnsko til fordel for en T-skjorte og joggesko.

Dressen har i det hele tatt blitt et veldig anvendelig plagg. Den rette dressjakken kan gjøre dobbel nytte som et lett ytterplagg i de varme månedene, og buksene kan brukes som et par chinos – gjerne i kombinasjon med en tynn ullgenser.

Noen ganger ønsker man seg imidlertid en mer klassisk stil. Det kan eksempelvis være fordi man jobber i et yrke der det er forventet at man følger normen, eller fordi en arrangementsinvitasjon spesifiserer en kleskode. Vi har satt sammen en dresspakke som gir deg det du trenger til de fleste anledninger – samtidig som den gir deg rom til å leke med tilbehør og forskjellige kombinasjoner.

Den klassiske blådressen

Den klassiske blådressen

En klassisk dress med smal passform og to knapper, laget i hundre prosent ull fra italienske Reda.

3499,-hos SuitSupply
Gå til butikk

Først av alt trenger du naturlig nok en dress, og om du bare skal eie én er blått et trygt fargevalg. Dressen over er et eksempel på en klassisk blå dress der jakken og buksene gjerne kan brukes hver for seg. Det viktigste du bør tenke på er om jakken sitter riktig over skuldrene, siden dette er det vanskeligste for en skredder å tilpasse i etterkant. Styr unna dresser i syntetiske materialer. Naturlige materialer som ull er mer behagelige å gå i, og tilpasser seg formen på kroppen din bedre.

Frakken som passer til altMer bærekraftig

Frakken som passer til alt

En mørk frakk i klassisk passform, laget av resirkulert ull.

1950,-hos COS
Gå til butikk

Selv om dressen over er sydd i ull, er materialet for tynt til å gi noen særlig varme – spesielt i møte med den norske vinteren. En tykk, blå frakk er et klassisk valg av ytterplagg, og denne er romslig nok til at du ikke krøller til dressen din. Den enkle passformen gjør også at denne kan brukes til langt mindre formelle kombinasjoner, for eksempel over en hettegenser og et par jeans.

Elegante kvalitetssko

Elegante kvalitetssko

Sorte skinnsko fra Loake, med gummisåle som gir godt grep på snø og is.

3400,-hos Volt
Gå til butikk

Et vanlig spørsmål om dress er hvilken farge skoene skal ha. Her finnes det ingen fasit, men man trår aldri feil med sort – som er regnet som det mest formelle. Skoene over er laget i ekte skinn, som kan pusses og vedlikeholdes slik at de vil vare deg nærmest livet ut. På undersiden finner du en gummisåle fra Dainite, med et mønster som gir godt fotfeste i norsk vintervær.

Slips til hverdag og fest

Slips til hverdag og fest

Et klassisk burgunderrødt slips fra Amanda Christensen, laget i silke. Slipset er også tilgjengelig i andre farger til samme pris.

549,-hos Care of Carl
Gå til butikk

Slipset er en god mulighet til å sette et personlig preg på antrekket, så her blir valg av farge og mønster en smakssak. Et godt tips er at slipset på det bredeste bør ha omtrent samme bredde som slagene på jakken. Materialer som ull og silke er trygge valg – syntetiske materialer har en tendens til å bli veldig glinsende, kan være vanskeligere å knyte, og er vanskeligere å behandle med strykejernet.

Rimelig penskjorte

Rimelig penskjorte

En anvendelig hvit skjorte i Fairtrade-sertifisert bomull, med klassisk krage og knapper i samme farge som stoffet.

399,-hos Dressmann
Gå til butikk

Man kan bruke mange penger på skjorter, men vi ser ikke helt poenget med det. Skjorter er et sliteplagg, og må som regel byttes ut med årene. Vi foretrekker skjorter med en smal passform og klassisk spredning på kragen. Det vil si at «spissene» på kragen skal peke omtrent mot armhulene dine – dette ser som regel best ut til de fleste slipsknuter.

Vi liker å tenke at skjorten ikke skal ta for mye oppmerksomhet, så i de fleste tilfeller ville vi styrt unna prangende mønstre eller knapper i kontrastfarger. Når det kommer til farge er både hvitt og lyseblått trygge valg, som går godt til både blå og grå dresser.

Tynne ullsokker

Tynne ullsokker

Marineblå, mellomhøye sokker i tynn ull fra norske Safa.

119,-hos Bogerud
Gå til butikk

Sokker kan virke som en uviktig detalj, men det rette valget kan få antrekket til å skinne. Som en tommelfingerregel liker vi å si at sokkene skal ha samme farge som buksene. Velg gjerne et par sokker i ull, siden de puster bedre enn syntetiske materialer. Det kan bidra til at du svetter mindre på føttene, som igjen gjør at skoene dine varer lenger.

Med dette utgangspunktet kan du ta antrekket ditt i den retningen du vil. En dress som den vi har inkludert kan fint brukes til en hvit T-skjorte og et par minimalistiske joggesko, og frakken passer som nevnt til mange antrekk. Skjorten kan også brukes under en tynn ullgenser, kombinert med et par bukser i kordfløyel for en avslappet og pen stil. Det er med dress som med alt annet i livet, når man har det grunnleggende på plass er det lettere å improvisere og variere.

Publisert:

Finn mer innhold om: