Mote

Kommentar: Hva i alle dager har du på deg, Ketil?

GULLGUTT: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) og Erlend Wiborg (Frp) ankommer den tradisjonsrike stortingsmiddagen på Slottet torsdag kveld. Foto: NTB scanpix

I krenkingens tidsalder kan det virke som at Fremskrittspartiet gjør alt for stempelet som Stortingets enfants terribles.

Sverre Norberg-Schulz Hagen
Publisert:

Om vi har lært én ting de siste ukene, er det å tenke over hvem vi krenker når vi kler på oss om morgenen. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen lot imidlertid ikke dette stå i veien (pun intended!) da han kneppet brokadevesten og snørte på seg lakkskoene før den tradisjonelle stortingsmiddagen på slottet.

NYHETER

Mette-Marit valgte norsk kjendisdesign

Side om side med en sobert antrukket Erlend Wiborg, glitret – bokstavelig talt – Solvik-Olsen i gyldne folder fra topp til tå. Det nærmer seg riktignok halloween, men når anledningen er en formell middag på slottet er dette skivebom. Vi kan ikke annet enn å anta at alt fra lånehaier i Shanghai til produsenter av damask-sengetøy nå skriver illsinte leserinnlegg om manglende respekt for undertrykte kulturer. Selv er vi godt i gang med å forfatte en lengre kronikk på vegne av mennesker som faktisk bryr seg om mote og stil.

MANN

Støre stilte med joggesko i Stortinget

Så hvordan endte vi opp her?

Et kort tilbakeblikk på Solvik-Olsens tid i regjering tilsier nemlig at statsråden kan å kle seg. Selv om jobben som samferdselsminister innebærer utstrakt bruk av vernehjelm, har Solvik-Olsen tilsynelatende god forståelse for hvordan man kler ser når invitasjonen spesifiserer formelle antrekk.

2013: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) og stortingsrepresentant Mazyar Keshvari (Frp), begge i tradisjonell snippkjole og hvitt, ankommer den tradisjonelle stortingsmiddagen på Slottet. Foto: NTB Scanpix

Som statsrådsdebutant fulgte Solvik-Olsen reglene til punkt og prikke. Til stortingsmiddagen i 2013 troppen han oppskriftsmessig opp i kjole og hvitt, i en tilnærmet godkjent passform. Da norsk offentlighet ikke er viden kjent for sitt brennende engasjement for skreddersøm, lar vi de blafrende buksene passere.

2014: Ketil Solvik-Olsen (Frp) og kona Tone Solvik-Olsen ankommer gallamiddagen for Israels president Shimon Peres i forbindelse med statsbesøket til Norge. Foto: NTB scanpix

Solvik-Olsen gjentok bragden året etter, i forbindelse med Shimon Peres' besøk i Oslo. Uansett om han hadde vært hos skredderen, eller om kameraet var plassert i en snillere vinkel, lar vi oss imponere av passformen, de blankpolerte skoene, og lengdeforholdet mellom skjorte og jakke.

2017: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen debuterer sitt nye festantrekk, i anledning kongeparets bursdagsfeiring i operaen. Foto: Frode Hansen, VG

Kanskje hadde han glemt oppstyret rundt Barack Obamas lyse dress, samferdselsministeren, da han debuterte den glinsende kreasjonen i anledning kongeparets bursdagsfeiring i mars. Selv tar vi kritikk for ikke å ha kritisert antrekket tidligere, gitt de voluminøse buksene, og de alvisk-inspirerte lembas-bladene som pryder vesten med så alt for mange knapper.

Løsningen på problemet er såre enkel: Skal du på galla, gå for kjole og hvitt. Unntaket er selvfølgelig om Anna Wintour ber deg stille i neo-teknologisk black tie, men vi tviler på at Solvik-Olsen skal på Met-gallaen med det første.

Det vi ikke tviler på er at samferdselsministeren har det som skal til. Det henger bare for langt bak i klesskapet.

Publisert:

Les også

Finn mer innhold om:

  1. Herremote

Relaterte artikler

NYHETER

Kronprinsesse Mette-Marit valgte norsk kjendisdesign

NYHETER

Se antrekkene fra stortingsmiddagen på Slottet

NYHETER

Mette-Marits beste antrekk i 2017

MANN

De beste herre-antrekkene fra Gullruten

MANN

Bør du følge smokingreglene?

MANN

Slik velger du riktig dress til 17. mai

MANN

MinMotes guide til ditt første dresskjøp