Nigerias VM-drakter er uomtvistelig mesterskapets mest omtalte, men det skal godt gjøres å få tak i en.
Sammenlignet med Englands relativt ordinære, helhvite drakter, er Nigerias uniform bokstavelig talt en grønn oase. Designerne hos Nike har lekt seg med blomstermønstrede overtrekksdresser, bøttehatter og limegrønne trøyer, og med det skapt VMs mest populære kolleksjon. Allerede før plaggene kom i salg første juni hevdet Nigerias fotballforbund at over tre millioner drakter var forhåndsbestilt. Dette tallet har imidlertid aldri blitt bekreftet av Nike, og skeptikere tviler, ettersom tre millioner ville vært omtrent det samme som Manchester United og Barcelona selger til sammen hvert år.
Uavhengig av hva det totale antallet er, er det liten tvil om at Nigerias drakter rives ut av butikkhyllene raskere enn du får sagt «offside». Samme dag som de kom i salg, meldte nettstedet Quartz at draktene var utsolgt både på nett og i butikk. På Nikes amerikanske nettsted står plaggene oppført under «kommer snart», mens den norske nettbutikken kun tilbyr skoene. Noen offisiell uttalelse om å lage flere trøyer har uteblitt, og mye tyder på at de er solgt ut for godt.
Friere tøyler
Nigerias trøyer ble lansert sammen med blant annet Englands helhvite drakter. Bilder av drakten begynte raskt å spre seg i sosiale medier, og ble blant annet avbildet på den britiske artisten Skepta – flere måneder før den kom i salg.
– Det er ikke så mye press på ikke å rote med uttrykket som med drakten til England. Ingen forventer at Nigeria skal gjøre det bra, men samtidig er det en selvtillit i laget som vi ble tiltrukket av, sier Nikes designdirektør Pete Hoppins til The Fader.
– Vi ønsket å se hvor langt vi kunne tøye strikken, helt til vi hadde en drakt som så helt rå ut. Til syvende og sist var det den Nigerianske fotballpresidenten som måtte godkjenne designet, så vi hadde en mer tradisjonell variant i bakhånd.
Originalt kostet draktene 730 kroner, det samme som andre lands trøyer nå selges for. På grunn av den høye etterspørselen har imidlertid fotballdraktene funnet veien til nettsteder som Grailed, et nettsted som vanligvis er forbundet med etterspurte plagg fra merker som Supreme og Yeezy. Et enkelt søk på Nigeria viser at de limegrønne hjemmedraktene der selges for rundt 200 dollar, eller omtrent 1600 norske kroner.
– Ofte er det den eldre generasjonen som skal godkjenne disse draktene, og de går ikke alltid for nye ideer, selv om du vet at det er dét de unge liker. Nigeria skal ha kreditt for å ha latt oss gjennomføre det, og resultatene er jo fantastiske, sier Hoppins i Nike.
Inspirerer designere
Det er imidlertid ikke første gang plagg fra fotballverden tar motebildet med storm. I kjølvannet av trender som «normcore» og «athleisure» fikk blant annet fotballskjerf nytt liv utenfor stadion for et par år siden, med designere som russiske Gosha Rubchinskiy og norske Anders Lindholm i spissen.
– Det jeg personlig liker med skjerfene er at det finnes nesten ingen grenser for hva man kan utrykke, hylle eller vise tilhørighet til, sa Lindholm til motenettstedet Melk og Honning den gangen.
På samme tid la den da høyaktuelle rapperen Drake ut et bilde av seg selv på Instagram, iført det italienske fotballaget Juvnetus' rosa bortedrakt. Salget av drakten skjøt i været, og ble over natten en favoritt blant moteinteresserte. I det siste har også Virgil Abloh, designer for blant annet Louis Vuitton, sydd sammen en fotballinspirert kolleksjon for Nike.
– Det fine med fotballens vokabular og historie er at den har sin egen estetiske stil, sier Abloh om å hente inspirasjon fra fotballbanen.
– I tillegg har jeg alltid vært inspirert av hvordan europeiske lag har sponsorlogoer trykket på brystet, fortsetter designeren, som selv har gjort karriere på å bruke distinkt typografi og store logoer i sine egne kolleksjoner.
Kanskje er denne pågående «fotballboomen» en del av grunnen til at Nigerias kolleksjon resonnerer så godt med moteinteresserte verden over. Nigerias drakter er for det første et godt eksempel på den typen design man finner verden over i dag, med kraftige mønster og signalfarger. I tillegg har fotball i seg selv blitt stuerent som en inspirasjonskilde for verdens fremste designere. Legger man til at draktene kom sent i salg, etter en lang periode med omtale på nettet, er det kanskje ikke så rart at de fløy ut av butikkhyllene. Det som gjenstår å se, er hvor høyt Nigerias ørner kan fly under VM i Russland.