Sko til herre: Høstens fem beste kjøp

herresko

Lave tøysko og luksuriøse skinnsåler har én ting til felles: De liker ikke vanndammer. Her er skoene norske menn bør vurdere når høsten setter inn for fullt.

Sverre Norberg-Schulz Hagen
Publisert:
herresko

Foto: Produsenten

herresko

Foto: Produsenten

Det spiller ingen rolle om du bor i Bergen eller Oslo, Trondheim, Tromsø eller Kristiansand. Den norske høsten er ofte regntung og våt, og når løvet faller blir gatene en deilig salsa av istykkertråkket løvverk, regnvann og annen skitt – småskoenes verste fiende.

Du trenger et par skikkelige sko, som kan holde deg både tørr og varm på beina, i tillegg til å se bra ut med alt fra dress til joggebukser. Her er fem av sesongens beste modeller, i tillegg til et par tips til hvordan du kan gjøre dem særegne for akkurat deg.

1. Den tidløse klassikeren – nå i svart

Boots fra Timberland hos Timberland.com, 1180 kroner. Foto: Produsenten

Den klassiske, seks tommer høye støvelen fra Timberland har lenge vært en favoritt hos mange nordmenn – først og fremst i den klassiske fargekombinasjonen lysegul og brun. Den helsvarte modellen gir imidlertid ethvert antrekk en røffere preg, og passer perfekt dersom man er en tilhenger av en enkel, ensfarget stil. Disse blir fort en publikumsfavoritt, så om du er på utkikk etter noe særegent kan du vurdere å bytte ut lissene til en sprekere farge – for eksempel lyseblå. Til en drøy tusenlapp får du mye sko for pengene. Med riktig behandling kan disse skoene bære deg i ti år – minst.

2. Gi dressen din et støvelspark!

Chelseaboots i skinn fra H&M, 799 kroner. Foto: Produsenten

Chelseaboots er de enkleste skoene å få av og på seg, til og med enklere enn sko med borrelås, og de går til så godt som alt. En brun skinnvariant som denne kan fint brukes til både dress og jeans, og de tåler litt juling. Du kan selvfølgelig legge flere lapper på bordet for å få en variant med håndsydd såle og bedre kvalitet, men modellene fra billigkjedene er såpass gode at de holder i to sesonger, og designet er nærmest ikke til å skille fra modeller til langt flere tusenlapper.

3. Ungdommelig og enkel

Chukka Boot fra APC hos FreudianKicks.com, 1498 kroner. Foto: Produsenten

Franske APC lager noen av de mest populære kolleksjonene for «streetwear»-fanatikere verden over, og skoene deres er intet unntak. En favoritt hos blant annet Kanye West, som har designet flere kolleksjoner for motehuset, er de enkle, lave «chukka»-støvlene. Disse passer perfekt til en smal jeans, og om du er modig nok kan du også bruke dem til en blådress med korte buksebein. Dropp skjorte og slips til fordel for en enkel t-skjorte, og du har et avslappet og pent antrekk til kveldene med sesongens siste utepils.

4. Superkvalitet til superpris

Skinnsko med mønster hos JackErwin.com, 1370 kroner. Foto: Produsenten

Dersom du er på utkikk etter et par klassiske skinnboots i god kvalitet er Jack Erwin en sikker vinner. Skoprodusenten er kjent for sin gode kvalitet til relativt rimelige priser. Disse brogue-mønstrede skinnstøvlene i burgunder er omtrent så klassiske som det går an å få det, og passer perfekt under en grå dressbukse i et kraftig stoff som tweed eller ull.

5. Fjellstøvelen

Fjellstøvler fra Hermés, 9.900 kroner. Foto: Produsenten

Klær beregnet på ekstreme forhold som fjellklatring og polvandring har hatt en voldsom oppsving i motebildet de siste årene – se bare hvor populære parkasene fra merker som Canada Goose og Parajumper har blitt. Blant de ypperste skoene som er sydd over lest de siste årene finner vi disse fra det franske luksusvarehuset Hermés. Det relativt nøytrale designet sitter perfekt under en bukse i rådenim, en rutete flanellskjorte og en tynn boblevest. La oss kalle det «urban tømmerhogger», perfekt de dagene det akkurat er kaldt nok til at du puster frostrøyk om morgenen, men sola steker etter lunsj. Disse er riktignok i en prisklasse de færreste har råd til, men det finnes langt billigere, og lignende, modeller fra andre merker.

Obs! Husk at det prisene fra utenlandske nettsteder ikke inkluderer eventuelle fraktkostnader og toll.

Lurer du på noe i forbindelse med denne artikkelen? Bruk kommentarfeltet, så skal jeg svare så godt jeg kan!

Publisert:

Finn mer innhold om: