Mote

Sagging eller ikke? Slik skal buksen sitte

TOMMELFINGERREGEL: Visste du at det skal være ca. tre centimeter fra under rumpeballen til lommen på buksen slutter? Foto: Frode Hansen/VG

Det er nemlig klare retningslinjer for hvor langt ned du kan ha olabuksen,  hvordan dressbuksen skal sitte og hva du bør styre unna, ifølge moteekspertene.

Thea Roll Rakeng
Publisert:

Skal man ha skjorten utenfor buksen eller ikke? Når og ikke minst hvor kan man gå med bar overkropp? Og hvordan unngår du at sokkene synes over skoene?

Det finnes utallige regler og koder der ute for hva som er lov og ikke på klesfronten. Noe som ser ut til å skape permanent forvirring er hvordan bukser på menn skal sitte.

Skal den være løs eller stram, med detaljer eller ikke, er det «lov» å sagge, og hvor langt ned skal egentlig lommene sitte på rumpa?

Centimeter-regelen

Kjendisstylist og moteblogger Line Langmo mener fasongen på bukser for menn avhenger av stil, alder og kroppsfasong, men at det likevel finnes noen rettningslinjer.

FINNES REGLER: Stylist Line Langmo, mener bukselommene bør rekke ca. tre centimeter nedenfor rumpa, og at den skal sitte midt på hoftebenet. Foto: Privat

- Generelt vil jeg si at olabuksen skal sitte midt på hoftebenet, og at lommene skal rekke til ca. tre centimeter under der rumpeballen stopper, sier hun og fortsetter:

- Er man i tenårene og kjører hip hop-stilen er det lov å sagge, men kun da. Hos voksne menn er det viktigste at passformen er god. Jeansen skal ikke stramme over lårene eller leggene, og ikke vær for kort i bena.

Langmo presiserer at passformen på bukser kommer an på hva slags stiluttrykk du går for, men at det er noen regler som gjelder for alle.

- Dropp å ha lommeboken eller snusboksen i baklomma så det blir merke, og om buksen din er så slitt og utvasket at den har gulskjær, er det på tide å kjøpe ny.

Gjerne unngå at buksen har masse detaljer som nagler, mønster eller flere lommer enn fire. Let etter gode varianter hos kjedebutikkene, de har minst like godt utvalgt som de dyrere merkene, sier Langmo.

Les også:Fem par sko som aldri går av moten

MIDT PÅ HOFTEN: For å verken «sagge» eller «gæsse» bør bukselinningen sitte midt på hoftebenet. Foto: Frode Hansen/VG

Ingen aldersgrense

Vixen-redaktør og moteekspert, Ida Einarsdottìr, mener sagging er på vei inn i motebildet igjen, og peker på det sterke fokuset på avslappede streetwear-klær og ikke minst 90-tallstrenden som fortsatt herjer.

- Sagging har jo tradisjonelt hatt et dårlig rykte, kanskje ikke så rart for trenden stammer fra amerikanske fengsler før den ble en del av mainstreamkulturen med hip-hop. I USA har de enkelte steder til og med gått så langt som å forby sagging ved lov under parolen «raise your pants, raise your image», forteller moteeksperten.

- Personlig har jeg alltid synes at de kjekkeste gutta er de som sagger litt, men ikke for mye. Jeg vet ikke om jeg synes det er en aldersgrense på det en gang.

Les også: 10 menn du kan la deg inspirere av på Instagram

Gjør research

LIKER SAGGING: Vixen-redaktør Ida Einarsdottìr, mener det ikke er noen aldersgrense på sagging. Foto: Privat

Einarsdottìr råder forvirrede menn til å sette seg inn i de ulike stilene som tilbys på buksefronten.

- Hvor buksene bør sitte kommer an på flere ting; trendene, typen bukse og selvsagt individuelle preferanser. Når det kommer til jeans er stylesene uendelig mange; loose, baggy, slim, skinny, boot, straigt og så videre. For å ikke gå seg vill i jeans-jungelen kan det være smart å lære seg de forskjellige stilene, vite sine egne mål og finne sine favorittbukser, sier hun og legger til:

- Når det gjelder trendene ser vi med 70-tallet og 90-tallet i motebildet både «high waist» og «low rise» for ikke å nevne boyfriend fit eller anti fit som skal sitte løst på hoftene, sier moteeksperten.

For dressbukser gjelder andre regler.

- En tommelfingerregel som likevel kan være greit å merke seg, er nemlig at dressbuksen gjerne er lenger i området fra midjen til skrittet enn klassiske jeans noe som også tilsier at de bør sitte høyere opp på hoftene.

Publisert:

Les også

 1. MANN

  Seks vårlige gensere til menn

 2. MANN

  Fem par joggesko som aldri går av moten

 3. HÅR

  Tips fra ekspertene: Fem grunner til at du har fett hår

Finn mer innhold om:

 1. Klær
 2. Shopping
 3. Herremote

Relaterte artikler

MANN

Stilskolen: Slik skal dressen passe

KLÆR

Denne buksetrenden tar av blant norske gutter

MANN

Slik velger du riktig dress til 17. mai

MANN

De beste herre-antrekkene fra Gullruten

KLÆR

Dette er moteprofilenes favorittjeans

KLÆR

Test: Dette er den beste strømpebuksen

MANN

Ti menn du kan la deg inspirere av på Instagram