Mote

Hva kom først: Trusa eller boksershortsen?

TETTSITTENDE: Den klassiske trusen har vært med oss kortere enn mange tror. Vi har tatt en titt på herrenes undertøyshistore. Foto: Getty Images

Fra lendeklede til silkebokser: Vi har sett på menns undertøysmote siden tidenes morgen.

Sverre Norberg-Schulz Hagen
Publisert:

Hvor enn du går i verden i dag vil menns undertøy være relativt likt. En eller annen form for elastisk, tettsittende boksershorts har nær sagt blitt normen for menns undertøy.

Slik har det ikke alltid vært.

I begynnelsen var lendekledet: For så langt som syv tusen år tilbake i tid har menn løpt rundt med et tøystykke surret rundt livet. Det er imidlertid bare her nord at lendekledet kvalifiserer til å kalles undertøy. I varmere strøk var tøystykket som oftest det eneste man var antrukket – hvilket i realiteten gjorde det til et ytterplagg.

Les også: Grooming-guide: Redd tørr og sprukken hud med MinMotes fire favoritter

SKAMKAPSEL: En klaff, ofte formet som en pung, ble festet foran skrittet til menn, for å gjøre det enklere å gjøre sitt fornødne. Etter hvert ble dette også et motetilbehør. Foto: Getty Images

Penispynt

I middelalderen kom broken – norrønt for bukse – på banen. Underbrøkene ble ofte laget i lin, og var knyttet rundt både livet og knærne. Slike underbukser ble ofte kalt braier, men var ikke spesielt praktiske – spesielt ved dobesøk.

Det problemet løste seg da skamkapselen – codpiece på engelsk – kom på moten. Skamkapselen var ofte formet som en pung, ikke ulikt en hockeyspillers susp, og ble knyttet fast foran skrittet til mannen. Skamkapselen kunne ofte fjernes ved hjelp av knapper, og tjente etter hvert også et dekormessig formål – ofte i form av å fremheve mannens private deler.

Les mer: Her er høstens fineste jakker

Bokseren blir funnet opp

Frem til omkring midten av 30-tallet hadde menn stort sett brukt knelange, tettsittende flannell-underbukser, og det var ikke før etter andre verdenskrig at boksershortsen virkelig fikk sitt gjennombrudd.

TRUSESUKSESS: Arthur Kneibler designet det vi i dag kjenner som truser basert på bademoten på 30-tallet. Foto: Getty Images

Jacob Golomb, grunnleggeren av sportsmerket Everlast, skjønte at det å bruke et skinnbelte på shortsen man skulle bokse i ikke var spesielt praktisk, og byttet ut skinnbeltet med en elastisk linning. Det var dette som senere utviklet seg til å bli det vi i dag kjenner som boksershortsen. De første modellene minnet imidlertid mer om silkebokserne som regjerte blant norske tenåringsgutter på midten av 2000-tallet, enn de tettsittende modellene vi kjenner fra i dag.

Sistnevnte undertøy fikk også sitt opphav på 30-tallet, da Arthur Kneibler – en designer for merket Coopers – fikk en idé om å lage undertøy basert på bademoten på den tiden. Kneibler lagde det vi i dag kjenner som truser, og produktet ble en vanvittig suksess.

Artikkelen fortsetter under bildet!

BOKSERSHORTSEN: Har fått sitt navn etter sitt opphav i bokseringen. Foto: Getty Images

Marky Mark og Calvin Klein

Boksershortsen som vi kjenner den i dag begynte først og ta form på 80-tallet, da designere som Calvin Klein forsøkte å gjøre undertøy til et motetilbehør.

SEXSYMBOL: Mark Wahlbergs kampanje for Calvin Klein satte virkelig merkets undertøy på kartet. Foto: Fra Calvin Kleins kampanje

Den posete boksershortsen ble mer tettsittende i lårene, og mønstrene ble morsommere. En som virkelig kastet seg på trenden var undertøysprodusent Joe Boxer, som fikk voldsom oppmerksomhet da amerikanske Secret Service konfiskerte tusen par boksershortser med dollar-trykk, fordi de mente undertøyet kunne sees på som pengeforfalskning.

Les også: Her er høstens fineste herresko

Man kommer imidlertid ikke unna boksershortsens popularitet uten å nevne både Mark Wahlberg og David Beckham. Førstnevntes legendariske motekampanje i tospann med Kate Moss gjorde den klassiske, hvite bomullsbokseren til et «must» i enhver manns garderobe, mens David Beckham de siste årene både har modellert for, og designet, Hennes & Mauritz' sporty undertøyskolleksjon.

Lurer du på noe i forbindelse med denne artikkelen? Bruk kommentarfeltet, eller finn meg på Twitter som @sverrehagen!

Kilder: Wikipedia, Mentalfloss

Publisert:

Les også

 1. MANN

  Ti under tusen: Her er høstens budsjettvinnere

 2. MANN

  Praktisk og varmt: Høstens beste treningstøy til herre

 3. MANN

  Høstens beste herresko til fest og hverdags

 4. MANN

  Trendy og fargerike: Høstens fineste jakker

 5. MANN

  Studiestart: Syv stiloppgraderinger for deg som skal tilbake på skolebenken

Finn mer innhold om:

 1. Herremote

Relaterte artikler

NYHETER

7 høydepunkter fra New York Fashion Week

MANN

Plaggene vi vil huske Ralph Lauren for

MANN

Grooming-guide: Redd tørr og sprukken hud med MinMotes fire favoritter

MANN

Høstens beste herresko til fest og hverdags

MANN

Sjekk Kanye Wests svindyre Adidas-kolleksjon

MANN

Seks farsdagsgaver til under 200-lappen

MANN

Movember: Slik gror du en velstelt bart