Smokingreglene du fint kan bryte

ALDRI LAKKSKO: Italienske Gianni Agnelli, av mange regnet som en av historiens best kledde, valgte stort sett «loafers» fremfor stramme dressko – selv til smoking. Foto. Getty Images

Må man ha lakksko, og er det egentlig påkrevd å bruke magebelte?

Sverre Norberg-Schulz Hagen
Publisert:

Svaret vil variere, avhengig av hvor konservativ den du spør er. Her i MinMote er vi imidlertid overbevist om at dersom spørsmålet som starter med «Må man», er svaret som regel «Nei».

REGLER? TOMMEL NED: Gianni Agnelli, Fiats mangeårige overhode, ble med sitt nonchalante forhold til sartoriell kutyme et ikon for dresskledde menn verden over. Legg merke til klokkereimen på utsiden av skjorteermet. Foto: Mauro Pilone, AP

Inspirert av HBOs glitrende dokumentar om Gianni Agnelli – en regelbryter av rang – har vi tatt for oss tre regler det er helt greit å bryte om du skal gå i smoking på nyttårsaften. Før du spør: Ja, å gå med klokken utenpå skjorteermet er forbeholdt Far Fiat selv.

MANN

Fem enkle huskeregler

Tversoversløyfe

Mange tror det er påkrevd, men det er fullt mulig å bruke slips til smoking. Det betyr allikevel ikke at du kan knyte hva som helst rundt nakken – vi ser på deg, nisseslips!

Selv om vi ofte går i bresjen for slips i ull eller andre matte materialer, er dette anledningen for å dra frem silkeslipset. Det viktigste er nemlig at slipset matcher slagene på jakken. Heldigvis er slagene på smokingjakker stort sett sorte, uavhengig av jakkens farge ellers, og slik sett kommer du langt med et klassisk, sort slips.

Om du går for slips fremfor sløyfe, kan du også la skjorteknappene i metall ligge hjemme. Velg heller en vanlig hvit dresskjorte – gjerne med fransk mansjett – med klassisk semispredt krage.

Lakksko

Blanke og elegante når de er nye, det motsatte så fort de er brukt. Lakksko har en tendens til å «knekke» der skinnet bøyes, noe som etterlater skoen stripete og umulig å reparere. Gå heller for klassiske, sorte skinnsko med lukket snøring – ofte beskrevet som «Oxfords». I tillegg til å være vel så elegante, kan de fint brukes til både dress og jeans. Slik sett får du mye mer ut av ett par sko. Om du har tid og lyst, er det heller ikke noe problem å gi vanlige skinnsko en speilblank overflate. Det eneste som kreves er en hard skovoks, og et par dråper vann.

Dersom du har lyst på et par sko som er forbeholdt den virkelige finstasen, kan du også vurdere et par slippers i fløyel. Selv om det riktignok er regnet som mindre formelt, er det en enkel måte å sette et personlig trekk på antrekket på. Gjerne kombinert med vårt siste regelbrudd.

Nyttårs

Sko fra Carmina. Foto: Produsenten

3360,-
Gå til butikk
Nyttårs

Sokker fra Falke. Foto: Produsenten

169,-
Gå til butikk

Sorte sokker

Et klassisk valg til smoking er sorte, ribbestrikkede sokker i tynn, tynn ull. Dersom smokingen er sort, og skjorten er hvit, synes vi ikke det er noe i veien for å gå for et sprekere sokkevalg. Rødt er et relativt trygt valg, og ikke et uvanlig ett, men du kan også eksperimentere med signalgult, turkis, eller neongrønt. Sørg bare for at sokkene er høye nok til at leggene ikke synes, når du setter deg ned og buksebeina sklir opp.

Publisert:

Finn mer innhold om: