Triksene for å få dress-skjorten hvit igjen

UTEN EN FLEKK: Sola vil trolig ikke titte frem på nasjonaldagen, men la skjorten skinne istedenfor. Foto: Getty Images

Si farvel til gule svetteflekker og skitne skjortekrager – helt uten sterke vaskemidler.

Sverre Norberg-Schulz Hagen
Publisert:

En hvit dress-skjorte blir misfarget med tiden, både av svette og kjemikalier fra parfyme, solkrem og deodorant. Spesielt utsatt er armhulene, og innsiden av skjortekragen.

MANN

Slik pusser du skoene best

Med MinMotes enkle oppskrift kan du imidlertid på skjorten til å fremstå nærmest som ny med fire enkle steg.

1. Forvask

Sett inn de tøffeste flekkene med en blanding av eddik og vann, eller fukt skjorten, og gni litt bakepulver inn i det misfargede området. La skjorten ligge i denne løsningen noen minutter, før du skyller den grundig med kaldt vann.

2. Hovedvask

Motstå fristelsen til å slenge fine skjorter av bomull i vaskemaskinen, de trives bedre med håndvask. Fyll en balje eller en kum med kaldt vann, og tilsett litt mildt vaskemiddel – gjerne et beregnet på ømfintlige materialer som ull eller silke.

Ute i siste liten? Slik renser du dressen hjemme

Det viktigste her er ikke å få bort all farge med én gang. Vaskemiddelet skal først og fremst fjerne eventuell svettelukt. Skyll grundig med kaldt vann.

3. Bløtlegging

Det som oftest tar knekken på de verste flekkene er en natt i iskaldt vann. Fyll en balje eller en kum, og la skjorten ligge fullstendig bløtlagt natten over. Dette anbefales blant annet å gjøre med bunadskjorter. Dette får fibrene til å åpne seg, og svette og andre stoffer trekkes ut av materialet.

4. Tørking

Begynn med å massere vannet ut av skjorten på en skånsom måte. Ikke vreng og vri materialet, men press vannet ut. Legg skjorten på et rent, hvitt håndkle, og rull det sammen mens du påfører press for å suge ut så mye vann som mulig.

Om du ikke skal bruke skjorten med én gang kan du la den henge til tørk på en kleshenger. Vend skjortekragen opp – på den måten faller den finere når du bretter den ned i tørr tilstand.

Denimdilemma: Hvor ofte skal man vaske olabuksene?

Trenger du skjorten umiddelbart, tørker du den likegodt med å bruke et strykejern der dampfunksjonen er skrudd av. Husk å gjøre dette mens skjorten fremdeles er fuktig, så slipper du å spraye den med vann for å få ut bretter og krøller.

Lurer du på noe i forbindelse med denne artikkelen? Bruk kommentarfeltet, eller finn meg på Twitter som @sverrehagen!

Publisert:

Finn mer innhold om: