Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

På moten igjen: Smale slips

COMEBACK: Nå er det smale slipset tilbake i motebildet. Her fra motehuset Celines visning for høsten og vinteren 2019/2020. Foto: Getty Images.

Bytt ut det brede slipset til fordel for et smalt denne sesongen.

Sverre Norberg-Schulz Hagen
Publisert:

Hvor bredt skal et slips være? Det kommer helt an på når du spør. På 60-tallet var det ikke uvanlig å bruke slips så smale som tre centimeter, før slips ble bredere og bredere utover 80- og 90-tallet. På denne tiden trengte man noe som kunne stå i stil med Wall Street-broilernes «powersuits», med brede slag og skulderputer.

DESIGNER: Hedi Slimane. Foto: Evan Agostini, AFP / NTB Scanpix

Rett etter milleniumsskiftet begynte ting å endre seg, mye takket være designer Hedi Slimane og hans arbeid for Dior Homme – herrelinjen til motehuset Christian Dior. Slimane sies ofte å ha introdusert verden for «skinny jeans», men det var ikke bare olabuksene som ble satt på en slankekur i franskmannens regi.

Se video: Slik knyter du slips

Også den sorte dressen fikk en «rocka» makeover, med smale slag, høye armhull, smale ermer og innsving i livet. Slipsene ble også byttet ut, fra brede silkeslips med svulmende knuter, til tynne slips som såvidt dekket knappene på skjorten.

Siden 2010 har pendelen svingt den andre veien. Når vi de siste årene har skrevet om slips i MinMote, har vi stort sett anbefalt slips som er mellom seks og åtte centimeter brede.

Etter et par år på sidelinjer er imidlertid Hedi Slimane tilbake. Siden 2018 har han vært kreativ direktør i det franske motehuset Celine, og i kjent stil har han inkludert både smale dresser og slips i sine herrekolleksjoner for merket.

CELINE: Smale slips var en gjenganger i antrekkene fra Hedi Slimanes høstkolleksjon for Celine, som ble presentert under moteuken i Paris i januar. Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters / NTB Scanpix

Under et interjvu på talkshowet «Late Night with Seth Meyers» i forbindelse med lanseringen av filmen «The Lighthouse» valgte skuespiller Robert Pattinson seg både dress og slips fra Celine. Valget høstet skryt fra det amerikanske motemagasinet Vogue, som mente slipset var et «friskt pust», og nå har trenden kommet snikende tilbake for alvor.

Slik bruker du et «skinny» slips

Smale slips kan gi dressen en ungdommelig og rebelsk vri, men de passer ikke nødvendigvis til alle typer dresser. En tommelfingerregel er at det ikke bør være for stor forskjell på bredden på jakkeslagene, og bredden på slipset. I tillegg synes vi «skinny» slips – de som er rundt 3 centimeter brede – kan se malplassert ut til en dobbelspent dress. Det tryggeste valget er å kombinere smale slips med en enkelspent dressjakke som har to knapper, og relativt smal passform.

Smale slips ser ofte best ut til en skjorte med relativt liten krage – ikke de brede, vidspredte kragene vi forbinder med italiensk «sprezzatura». Hva slipsknuten angår anbefaler vi en tradisjonell four-in-hand – den eneste slipsknuten du trenger å kunne.

For den interesserte har vi plukket ut fire smale slips i butikk nå:

smaleslips

Slips fra ASOS. Foto: Produsenten

75,-
Gå til butikk
smaleslips

Slips fra Zara. Foto: Produsenten

259,-
Gå til butikk
smaleslips

Slips fra H&M. Foto: Produsenten

99,-
Gå til butikk
smaleslips

Slips fra Selected Homme. Foto: Produsenten

299,-
Gå til butikk

Lurer du på noe om denne artikkelen? Bruk kommentarfeltet, eller finn meg på Twitter som @sverrehagen!

Publisert:

Finn mer innhold om: