Slik trimmer du hår og skjegg hjemme

EKSPERTRÅD: Barberer Marius Stiansen (til høyre) hjelper jevnlig kunder med å forme både skjegg og frisyre – og deler tips med de som vil prøve seg på egenhånd. Foto: Privat / Pels Pels
EKSPERTRÅD: Barberer Marius Stiansen (til høyre) hjelper jevnlig kunder med å forme både skjegg og frisyre – og deler tips med de som vil prøve seg på egenhånd. Foto: Privat / Pels Pels

Frisør- og barbersalongene er stengt, men med riktig verktøy og noen smarte tips kan du stusse både hår og skjegg på egenhånd. MinMote guider deg steg for steg.

På grunn av coronaviruset er frisørsalonger, barberere, massører og lignende bedrifter stengt. I tillegg er myndighetenes råd å holde seg hjemme så langt det lar seg gjøre, og mange sitter i karantene eller isolasjon fordi de er smittet, eller har vært i nær kontakt med noen som er smittet.

Selv om hverdagen for mange er snudd på hodet, er det viktig å ta vare på rutiner. Tove Gundersen, generalsekretær i Rådet for psykisk helse, skriver i iTromsø at det er viktig å ta vare på det man kan av dagligliv. Det kan for eksempel bety å fortsette med ting som trening eller matlaging. Eller det kan bety å ta på seg et fint antrekk, selv om man «bare» skal sitte hjemme.

En annen ting som kan bidra til hverdagsglede er en ny frisyre, eller et veltrimmet skjegg. Det er ingen grunn til at vi alle skal komme ut av «korontene» som tjafsete hulemenn, selv om frisøren holder stengt.

BARBERER: Marius Stiansen, barberer og avdelingssjef hos Pels Pels. Foto: Privat / Pels Pels
BARBERER: Marius Stiansen, barberer og avdelingssjef hos Pels Pels. Foto: Privat / Pels Pels

MinMote har snakket med Sebastian Torgersen og Marius Stiansen fra Pels Pels, som driver flere barbersalonger i Norge. Stiansen er avdelingssjef og barberer, og skulle egentlig ha åpnet en ny salong i Moss rundt påsketider.

På grunn av coronaviruset blir åpningen etter alle solemerker utsatt.

Advarer mot kjøkkensaks-klipp

De kommer med råd til hva man kan gjøre på egenhånd, men som eksperter advarer de mot å finne frem kjøkkensaksen og gyve løs på hårmanken foran speilet.

– Å klippe håret selv vil jeg ikke anbefale. Det er vanskelig å se sitt eget bakhode, og alt er speilvendt, så det er veldig fort gjort å klippe feil, sier Torgersen.

En maskinklipp kan man derimot få til hjemme, om man har utstyr til det. Men prøv å unngå «militærklippen»:

– Når gutta kommer hjem fra forsvaret så ser de trill runde ut, fordi de har blitt klippet i samme lengde over hele hodet, og så vokser håret ut igjen som en glorie.

Kortere på sidene

Prinsippene for en fin maskinklipp er ifølge ekspertene ganske enkle: Begynn med én lengde på hele hodet, og stuss så sidene litt ekstra for å gi frisyren en finere form. En klippemaskin kommer ofte med forskjellige avtagbare kammer – tilbehør som lar deg justere lengden på håret.

– Start med lengden du vil ha på toppen, eksempelvis ti millimeter, og gå over hele hodet slik at du får av unødvendig lengde, sier Stiansen.

– Ta så kammen til maskinen som er et hakk kortere, etter ti millimeter er som regel seks millimeter neste trinn. Start fra bunnen av sidene og beveg maskinen rett oppover. Hold maskinen i samme vinkel hele veien til maskinen ikke klipper mer.

Når man trimmer sidene kan man tenke at bevegelsen skal avsluttes rett opp i «løse luften», fremfor å følge hodet der det begynner å avrundes oppover mot toppen. Det kan også være lurt å gå over i litt forskjellige retninger da maskinen ikke alltid får med seg alle hår.

– Eksempelvis kan man klippe håret 10 millimeter kort på toppen av hodet, og 6 millimeter på sidene. Fire millimeter er ikke så mye, men det utgjør en forskjell.

Torgersen sier poenget er å gi frisyren – og dermed hodet – en litt mer firkantet form. Overgangen fra en lengde til en annen bør være der hodet er på sitt bredeste – for mange er dette rett over tinningen.

– Hvor pen overgangen blir, avhenger litt av hvor smidig og lett du er på hånden.

Skjegg er lettere å trimme: Kam er hemmeligheten

Der eksperten er skeptisk til å anbefale «selvklipp» på badet, har han større tro på å forme skjegget selv.

– Man ser jo hele «sulamitten» forfra, og skjegg er såpass kompakt og stritt at det er lettere å se hvordan det blir etter hvert som du stusser det. Håret er mykere og vanskeligere å jobbe med.

BRUK KAM: Ekspertene fra Pels Pels anbefaler å bruke en kam i barberingen – både til å gre ut skjegget, og som et hjelpemiddel for å få riktig lengde på rett sted. Foto: Privat / Pels Pels
BRUK KAM: Ekspertene fra Pels Pels anbefaler å bruke en kam i barberingen – både til å gre ut skjegget, og som et hjelpemiddel for å få riktig lengde på rett sted. Foto: Privat / Pels Pels

Akkurat som med håret, understreker Torgersen at «less is more». Det beste er å ta litt og litt i flere omganger, slik at man ikke risikerer å ta for mye. I tillegg lønner det seg å gre skjegget skikkelig først, og underveis i barberingen, slik at det er så rett som mulig. Da ser man bedre hva man har å jobbe med.

Huskeregel: Skjegget skal være kortest der ansiktet er bredest

Prinsippene for lengde og form er i utgangspunktet det samme som for håret. Skjegget skal være kortest der ansiktet er bredest – typisk rett under kinnbeinet – og lengst rundt det smale hakepartiet. Skjegget bør ligge tett inntil ansiktet ved øret, og få gradvis mer lengde ned mot kjevebeinet. For å få til en fin overgang kan man ta en kam, legge den godt inntil toppen av kinnbeinet og vinkle den litt ut for å skape mer lenge mot kjevebeinet.

Dersom man ønsker å lage definerte kanter på skjegget, er en god tommelfingerregel å glattbarbere alt som er lenger ned på halsen enn adamseplet. På hver side av adamseplet kan du lage kanter som skråner slakt opp mot ørene. På samme måte kan man følge kinnbeinets kontur for å lage en definert øvre linje på skjegget.

– Den øvre linjen under kinnbeinet skal være parallell med linjen på halsen. Prøv å finn din naturlige linje, da det kan se litt kunstig ut om man lager den øvre linjen for langt ned i skjegget. Her kan man bruke både maskin eller høvel, sier Stiansen.

LENGDER OG LINJER: Forskjellige lengder ved kinnbeinet og på haken gir skjegget finere form. Legg merke til hvordan linjen der skjegget slutter på halsen er relativt parallell med linjen der skjegget slutter på kinnet. Foto: Privat / Pels Pels
LENGDER OG LINJER: Forskjellige lengder ved kinnbeinet og på haken gir skjegget finere form. Legg merke til hvordan linjen der skjegget slutter på halsen er relativt parallell med linjen der skjegget slutter på kinnet. Foto: Privat / Pels Pels

Dersom man har en skikkelig mustasj, kan det være lurt å trimme denne også, så den ikke henger over leppene. Også her er det viktig å gjøre godt forarbeid, så man vet hvor man skal begynne å fjerne hår.

– Først børster man den nedover med en kam eller en fin børste. Du kan bruke den rosa linjen der overleppa begynner som en guide, og bruke en klippemaskin til å fjerne det som går nedenfor denne, sier Torgersen.

Vær tålmodig

Det spørs imidlertid om «korontene»-tiden er lang nok til å gro ut et skikkelig skjegg, dersom du i utgangspunktet er glattbarbert.

– Når en kunde kommer til oss og sier at de vil begynne å spare, fordi de føler at de har god nok vekst til å få et skikkelig fullskjegg, så sier vi «kult, kom tilbake om seks uker», sier Torgersen.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?