Ekspertene tipser: Slik lykkes du med dress på 17. mai

DRESS OPP: Andreas Feet har lang fartstid innen skreddersøm og har blant annet kledd opp Hugh Grant og Elton John.
DRESS OPP: Andreas Feet har lang fartstid innen skreddersøm og har blant annet kledd opp Hugh Grant og Elton John. Privat

Dette er tommelfingerreglene du bør kunne - samt en rekke andre gode råd som gjør deg dressklar til nasjonaldagen.

Nasjonaldagen er en fin anledning til å pynte seg litt ekstra. Mange tyr til dressen, som er både klassisk, formell og hverdagslig, avhengig av stoff, snitt og tilbehør.

Selv om du gjerne må variere farger, stoffsammensetninger og mønster, er det et par tommelfingerregler det kan være greit å være klar over når den fineste dressen skal lufte seg på nasjonaldagen.

Vi har spurt to dresseksperter om deres beste råd.

Skreddermester Andreas Feet har jobbet flere år i verdens mest anerkjente skreddergate, Savile Row i London, og med dressdesign i Tyskland før han flyttet hjem til Bergen hvor han nå syr skjorter.

Han har blant annet laget dresser til stjerner som Hugh Grant, og har ikke overraskende flere tips for å løfte dressen noen hakk opp.

Slik kan du løfte dress-antrekket, ifølge Feet:

1. Skikkelige sko. Et fint par sko med «goodyear-welt»-såle av typen Oxford, vil gjøre at hele antrekket virker mer eksklusivt og løfter dressen opp på et høyere nivå – uansett hva den koster.

2. En tydelig press i buksen gir et «crisp» og skarpt uttrykk.

3. Damp ut alle krøller som eventuelt er i jakken.

4. Slips av tykkere silke med 8–9 cm bredde vil gi en solid knute, som er viktig i og med at det er nært hodet og dermed en betydelig del av blikkfanget.

5. Mansjettknapper på skjorten – det er hva smykker er for kvinner, utmerket ekstra detalj om du har et fint par liggende.

Slik finner du riktig dress

Feet anbefaler å kle seg etter anledningen, og siden det er grunnloven som feires medfører dette en tyngde i markeringen som igjen bør speiles i hva en går kledd i. Antrekket bør derfor uttrykke stolthet og respekt, sier han.

Den klassiske blådressen er et godt utgangspunkt for anledningen, men andre nyanser av blå eller grå er også et godt, klassisk valg, ifølge dresseksperten.

Feet sier at dressen har funnet tilbake til sin opprinnelige form i det siste.

– Nemlig en noe løsere passform med god lengde på jakken, i motsetning til kort og trang. For dem som har fått dette med seg vil vi se mer vidde i buksen, normal bredde på slagene (som er mellom 2,5 – 3 tommer), og en lengde på jakken som dekker hele setet. Det er gledelig, sier Feet.

Så hvordan finne riktig dress? For enkelhets skyld, deler Feet opp kroppsfasong i slank og korpulent.

– En slank kropp kler bukser med høyt liv, helst sitter buksen på den naturlige midje, men på hoftebenet er også flatterende. Dette kan være vanskelig å finne i ferdige dresser i dag, men det finnes i de høyere prisklassene, sier Feet.

Jakken burde sitte behagelig over skuldre og bryst, og innsydd i midjen for å gi en fin, men ikke overdrevet, timeglass-fasong.

– For en korpulent kropp er det mest behagelig at buksen sitter under magen, gjerne med belte for at den skal holde seg oppe. Særdeles viktig er at buksebena ikke er for smale. Smale bukser til denne kroppstypen vil kun gjøre at overkroppen virker større, sier Feet.

Jakken bør sitte behagelig på og kunne kneppes i front, midjen fremheves ved å følge kurven i ryggen. De aller fleste har en midje, vis den frem.

Stoffet skal være laget av ull. Enten 100 % eller med blanding av silke eller kasjmir om en absolutt insisterer. Lin er for tropisk og «casual» for anledningen, mener Feet.

Slipset bør være i silke, fargen skal velges ut ifra det som passer til dress og skjorte, i tillegg til å gjenspeile din personlighet.

Siden 17. mai foregår for det meste på dagtid, kan man gjerne gå for lysere farger, sier han.

KLASSISK: På nasjonaldagen kan det være fint å bruke blådressen, ifølge ekspertene.
KLASSISK: På nasjonaldagen kan det være fint å bruke blådressen, ifølge ekspertene.Privat

Pass opp for dette

Dersom en holder seg til forskjellige toner av blått på dress, skjorte og slips, kan det nesten ikke gå galt, mener Feet.

– Det er viktig å sette sammen enten kalde eller varme farger, og ikke blander disse – det blir sjeldent bra. Grønt og grått går fint, samme med blått og oransje – dog ikke for kraftig eller for mye oransje, sier han.

– Personlig ville jeg unngått enhver kombinasjon av lys dress, mørk skjorte og lyst slips. Det er vanskelig å få til, i tillegg egner det seg bedre til en motefest enn 17. mai.

– Bunad eller dress?

– Har du Bunad – bruk den! Finnes det en mer perfekt anledning?

–-Om man ikke vil gå med dress, hva kan man ha på da?

– Har du ikke vil gå med dress så finn frem den peneste buksen du har, helst en dress-type bukse i ull, kombiner med lyseblå skjorte, slips, eventuelt genser om det er kaldt eller skjorten ikke passer helt, og frakk eller lang jakke som yttertøy. Unngå joggesko og tursko.

Ifølge Feet er både lysebrune sko og smoking på dagtid også «no-go» på nasjonaldagen.

Feet har ikke helt bestemt seg for hva han skal ha på seg på den store dagen, men tror det enten blir bunad eller en mørk blå dress med hvit skjorte og slips.

– Og til slutt, gleder du deg til 17. mai?

– Ja! Mest fordi jeg skal feire med min kjæreste for første gang.

Billedgalleriet under viser forslag til fargekombinasjoner og slips stylet av Feet.

Løft dressen med tilbehør

Hos Gunnar Øye i Oslo har Andreas Walle ansvar for målsøm og dress. Han mener det viktigste av alt er at man selv føler seg fin på 17. mai, og har flere råd på lur.

Slik kan du løfte dressen, ifølge Walle:

1. Det første grepet er å sjekke at tilbehør er i fin stand. Skoene skal pusses, skjorten skal være nystrøket og slipset skal passe til anledningen, og i et materiale som står til stoffet i dressen. En ny skjorte er en enkel måte å løfte en dress på, særlig hvis man har en gammel dress som man ønsker å bruke.

2. Mansjettknapper setter personlig preg.

3. Belte eller bukseseler. Velger man belte, skal dette være i samme skinn og farge som skoene. Bukseseler kan alternativt være en fin måte bryte opp uttrykket på og kanskje også tilføre en farge. Til dressbruk er bukseseler festet med knapper i linningen det fineste.

4. Tørkle i brystlommen – en «pochette» – skal man også bruke. Enten et enkelt hvitt, eller et annet som passer humør og anledning. Her er det også viktig at materialet står til antrekket for øvrig.

DRESS-SJEF: Andreas Walle har ansvar for dress og målsøm hos Gunnar Øye i Oslo. Han påpeker at regel nummer én er å kle deg slik at du selv føler deg fin.
DRESS-SJEF: Andreas Walle har ansvar for dress og målsøm hos Gunnar Øye i Oslo. Han påpeker at regel nummer én er å kle deg slik at du selv føler deg fin.Privat

Viktig og riktig å føle seg fin

Når man skal kle seg til 17. mai er det viktigste at man tar på seg noe som gjør at man føler seg fin, ifølge Walle.

– Gjør man det, så bærer man det man har på seg på den beste måten.

Walle påpeker at 17. mai er en viktig dag hvor det er riktig å pynte seg litt ekstra.

– Noen går inn i en slik dag med forventninger om hvordan andre skal gjøre ting, men det er likevel ingen absolutt form på hva dette skal være. Man skal respektere dette alvoret mange møter denne dagen med, og må derfor passe på at man – også med hvordan man kler seg – bidrar til å gjøre denne nasjonaldagen fin for dem man møter.

Når vi velger klær til 17. mai håper Walle at de fleste ønsker å pynte seg, enten i dress eller bunad, eller i en fin jakke og bukse-kombinasjon.

– Herrebunader er veldig flott, og selv om dressen er viktig å fremme for meg så er det noe eget ved bunader på 17. mai! Det viktigste er uansett at man selv virkelig føler at man har pyntet seg, og husker på forskjellen mellom å kle seg opp og kle seg ut.

Dressen skal passe

Walle mener 17. mai er en fin anledning til å ta frem den formelle blådressen. Likevel mener han at både en lettere sommerdress eller passende dress i en annen farge kan passe.

I likhet med Feet påpeker Walle at vi er på vei bort fra de trangeste dressene – buksen skal ikke være så smal at den strammer rundt sterke leggmuskler, sier han. Man ser også mer av ulike nyanser og strukturer på blådressen.

Videre er det viktig at dressen passe.

– Vi er forskjellig bygget; noen er korte og andre er lange, noen er smale og andre er brede – det viktige for oss alle er at vi føler oss finest når det vi har på oss faktisk passer til oss slik vi er, sier Walle og utdyper:

– Det beste tipset er å be om hjelp til å finne det som er riktig for deg, og å huske på at det finnes et stort utvalg av størrelser og modeller. Jakkelengde er det det gjøres flest feil med, og man må huske på at det i hovedsak finnes tre forskjellige lengder (kort, regulær og lang) som blant annet er ulike i hvor innsvingen er plassert. Som regel må en dress tilpasses noe, og en god skredder kan hjelpe til med å få de siste detaljene på plass.

Hva gjelder materialer påpeker Walle at naturmaterialer er best. De fleste dresser, også sommerdressene, kommer i ull, men det kan også brukes andre naturfibre som lin, silke og bomull.

– De ulike fibrene har sine egenskaper og uttrykk, og ofte kan blandinger gi et fint resultat. Dresser med stor andel av lin eller bomull får som regel et mindre formelt preg.

Walle mener at slipset kan være elementet som skaper et personlig uttrykk til antrekket

– Mye er faktisk lov, også på 17. mai. Slipset skal være i en mellombredde – hverken for smalt eller for bredt – men det er vel så viktig at materialet i slipset passer til stoffet i jakken.

Fargen på slipset skal også passe skjorten.

Walle anbefaler å sjekke at alt passer noen dager før, slik at man har tid til å finne eventuelle løsninger. Klær som ikke passer, har flekker, eller som ikke er renset og strøket kan være fint å unngå på 17. mai, råder han.

Selv går Walle i dress på jobb hver dag, og synes derfor det kan være vanskelig å finne antrekk som føles pyntet på nasjonaldagen.

– Jeg burde nok ha funnet en løsning på dette, og har tenkt at jeg skulle ha skaffet meg bunad – som ville satt meg i et ganske annet modus enn mine dresser.

– Så der står jeg; mellom torsdagens dobbeltspente, skreddersydde blådress og en helt nøytral kombinasjon med blå blazer, hvit skjorte, slips og grå-bukse (som vi på spøk kaller: Oslo-bunaden).

Selv om blådress er på sin plass 17. mai, mener selv dressekspertene at en blazer, skjorte, silkeslips og pen bukse også kan være riktig, altså.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?