Bjørn Dæhlie er tidenes stiligste vinterolympier

TIDLIG UTE: Bjørn Dæhlie hopper av glede i trange joggebukser, klumpete joggesko og en overdimensjonert parkas. Dette var i 1998 – tjue år senere ville ingen reagert dersom Kanye West ble sett i et lignende antrekk. Foto: Mattis Sandblad, VG

Olympieren Bjørn Dæhlie ville tatt 2018s motebilde med storm.

Sverre Norberg-Schulz Hagen
Publisert:

Moteukene verden over er gjennomført. I år, som i fjor, hentet flere av verdens største designere inspirasjon fra sportens verden, og da særlig fra nittitallet.

MANN

Slik vil Svindal endre nordmenns klesvaner

Klumpete, hvite joggesko – ofte omtalt som «bestefarsko» – har gått fra å være Jerry Seinfelds sartorielle varemerke, til å bli blant de mest ettertraktede objektene på markedet. Skrur vi klokka tjue år tilbake, finner vi en Bjørn Dæhlie som fint kunne konkurrert med moteløver som Kanye West og Shia LeBoeuf.

«BESTEFARSKO»: «Stygge» joggesko er overalt i 2018. Bjørn Dæhlie visste det allerede for 20 år siden. Foto: Terje Bringedal, VG

Motemagasinet GQ har inkludert den tidligere skiløperen på sin liste over tidenes best kledde vinterolympiere, sammen med blant annet Johann Olav Koss. Å forbinde Dæhlie med mote er på sett og vis naturlig: Nordmannen startet sitt eget klesmerke allerede på nittitallet, og har siden 2013 vært langrennslandslagets sponsor.

REISER MED STIL: Ensfargede antrekk har vært på moten de siste par årene. Bjørn Dæhlie var, som i skiløypene, forut alle andre. Foto: Trond Solberg, VG

Trendene som definerte idrettsverden på slutten av nittitallet er tilbake for fullt. Den blå allværsjakken Dæhlie bar ombord på Kjell Inge Røkkes privatfly – på vei til OL i Nagano – hadde ikke vært malplassert i årets kolleksjoner fra merker som The North Face eller Columbia.

SMIRNOV ICE: Vladimir Smirnov kunne ikke vært kulere under medaljeseremonien i 1994, i det han plukker opp Dæhlies gullmedalje og kaster den tilbake til eieren. Legg merke til Dæhlies fjellsko, som ville fått innpass på samtlige motevisninger i 2018. Foto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix

Heller ikke skotøyet fra OL på Lillehammer ville sett utdatert ut i dag. Høye fjellstøvler var allestedsnærværende på årets motevisninger.

MANN

Fem høydepunkter fra moteukene for menn

Om Dæhlie har spart på de brune støvlene med røde lisser, kan han fint plukke dem frem fra skapet igjen.

SEREMONIELL: Selv om det endte med sølv på tremila i Lillehammer, sto parkasen til gull. Foto: Jan Greve, NTB Scanpix

Selv om overdimensjonerte, romslige plagg er på vei tilbake, slår vi i MinMote alltid et slag for upåklagelig passform. Parkasen Dæhlie brukte under medaljeseremoniene på Lillehammer er i så måte et prakteksemplar, med markerte skulderpartier og innsving i livet.

SHADY: Bjørn Dæhlie i friske fraspark og verdens raskeste solbriller. Foto: Martti Kainulainen, NTB Scanpix

Å overgå Dæhlie i skiløypa var nærmest umulig, både sportslig og stilmessig. Brillene Dæhlie brukte under OL i Nagano er blant de «raskeste» vi har sett, og er overgått kun av fotballspiller Edgar Davids'.

LUKSUS: Det antrekk finnes ikke, som ikke ser litt bedre ut ved siden av et innleid helikopter. Foto: Jon Eeg, NTB Scanpix

Å bli kåret til tidenes best kledde vinterolympier, krever naturlig nok en aura av internasjonal luksus. Lite sier «jeg er best» som å leie et privathelikopter, og borde det i lilla joggegenser og pelskledde sko. Bjørn Dæhlies OL-stil traff til enhver tid blink, og er – i 2018 – blant det heteste du kan gå med.

Publisert:

Finn mer innhold om: