Mote

Kommentar: Ikke vær redd for å se bra ut

DRESS MED SUKSESS: Slik så det ut under «herrenes aften» på Majorstuen Fretex, høsten 2018. Dressene som ble solgt var skreddersydd i Italia av kasjmir, silke og ull, og hadde tidligere tilhørt milliardær Kjell Inge Røkke. Foto: Tore Meek, NTB Scanpix

Ifølge en fersk undersøkelse er hver femte norske mann redd for å føle seg overpyntet i dress.

 • Sverre Norberg-Schulz Hagen
Publisert:

«Every girl's crazy 'bout a sharp dressed man», sang ZZ Top i 1983, og i en fersk spørreundersøkelse blant nordmenn svarer 97 prosent av kvinnene at de liker menn i dress – to av fem mener attpåtil det er det fineste menn kan gå i.
Undersøkelsen, som er gjennomført av YouGov på vegne av den eksklusive butikkjeden Ferner Jacobsen, tar også for seg menns holdninger til egne klesvaner.

Selv om køene var lange da Fretex lot Kjell Inge Røkkes private samling av skreddersydde dresser gå på billigsalg, tyder tallene på at norske menn har et lunkent forhold til antrekket. På spørsmål om hvordan de pynter seg, svarer over halvparten av mennene at de kun tar frem dressen en gang i blant. I tillegg svarer hver femte mann som har deltatt i undersøkelsen – flere om man bare ser på dem over 30 – at han er redd for å føle seg overpyntet i dress.

At kvinner liker menn i dress er ikke mye å heve øyenbrynene over. Det motsatte ville vært langt mer overraskende. At norske menn forbinder det å gå i dress med en risiko for å fremstå overpyntet, er imidlertid mer interessant.

Her i MinMote har vi lenge forkynt at dress ikke trenger å være noe stivt og formelt. Vi har blant annet lært Jonas Gahr Støre å bruke fritidssko til dressbukser, og anbefalt våre lese å reise med både stil og komfort iført dressjakke og joggebukse. Sistnevnte sak fikk imidlertid norske luftfartsinteresserte til å betvile denne skribentens edruelighet – samt å sjekke hvor mange som hadde verifisert mine skriveferdigheter på LinkedIn. Sagt på en annen måte: Helt overrasket er vi ikke over at norske menn fremdeles er av den oppfatning av at dress impliserer både skinnsko, skjorte og slips.

Verre er det at det å gå i dress – selv med både nystrøken skjorte, skinnsko og slips – kan oppfattes som å være overpyntet, spesielt når anledningen innbyr til å kle seg litt finere enn normalt. Det er grunn til å tro at frykten for å bli et offer for janteloven, at andre skal mene du har tatt i for hardt, har en finger med i spillet.

Er dét tilfellet er det bare én ting å si: Ikke være redd for å se bra ut.

I den rette anledningen – en bursdag, en middag ute med gode venner – er det ingen grunn til at det å gå i dress skulle kvalifisere til å bli kalt overpyntet. Snarere er det en god sjanse for at du vil være den best kledde i rommet. Det hele kommer an på øyet som ser, og 97 av 100 norske kvinner har sett det samme: De liker menn i dress.

Publisert:

Les også

 1. MANN

  Klassiske vårjakker til herre

 2. MANN

  Til menn: Varmt og stilig tøy til løypa og bakken

 3. MANN

  Disse skoene fikk internett til å koke

 4. MANN

  Tilbehøret som gir deg orden i hverdagen

 5. MANN

  Alt du trenger til dressen – på budsjett

Finn mer innhold om:

 1. Herremote

Relaterte artikler

MANN

Til dressen: 125 stilige kombinasjoner til 17. mai

MANN

Ekspertene tipser: Slik lykkes du med dress på 17. mai

MANN

Herre: Fem gode nettbutikker for shopping hjemmefra

MANN

Herreplaggene du bør kjøpe brukt

MANN

Imponerte på rød løper – slik får du stilen

MANN

Morten Hegseth: – Menn må begynne å ta ansvar på klesfronten

MANN

Tiårets best kledde mannlige kjendiser