Derfor kalles det blazer og dressjakke

AVSLAPPET: Pitti Uomo er blant verdens største motemesser for menn. Her er blazeren et vanlig syn, brukt til både gensere og skjorter. Foto: Getty Images

Dressjakkens uformelle tvilling har en sportslig historie.

Sverre Norberg-Schulz Hagen
Publisert:

I hverdagen er forskjellen på dressjakker og blazere såre enkel: Dressjakken kommer med matchende bukser – sammen utgjør de en dress.

MANN

FIRE SOLBRILLER VI SIKLER ETTER I VÅR

Så hvorfor har blazeren fått sitt eget navn?

Amerikanske Huffington Post bringer to teorier på banen.

CAMBRIDGE: Hertuginne Kate og Prins William inspiserer vinranker ikledd klassiske blazere. Foto: Getty Images

Dronningens avgjørelse

Den ene teorien tar utgangspunkt i en historie fra 1837. Dronning Victoria inspiserte skipet Blazer, der kapteinen – i mangel på uniformer – hadde beordret mannskapet til å stille i mørkeblå dressjakker med knapper i messing. Dronningen likte angivelig det hun så, og besluttet at jakker av denne typen fra da av skulle kalles blazere.

TILBEHØR

SLIK HOLDER DU JOGGESKOENE HVITE

Den andre teorien stammer fra universitetet Cambridge, der roerne iførte seg matchende jakker av fargen «blazing red».

Sportslig arv

Den siste teorien passer godt med hvordan vi i dag kjenner blazeren – på engelsk ofte kallt «sports jacket». Flere idrettslag verden over, spesielt innen idretter som golf, tennis, roing og polo, har egne blazere med logo på brystet.

Blazeren er også, i motsetning til dressjakken, noe mer anvendelig. Mens dressjakker sys i lette ullstoffer, kommer blazere ofte i tykke materialer som tweed og kordfløyel.

MANN

FIRE LYSE JEANS DU KAN BRUKE NÅ

Det betyr ikke at en dressjakke ikke kan brukes som en blazer – selv om det motsatte sjelden går bra. Den klassiske blå blazeren er, i det store og hele, ikke annet enn en dressjakke brukt til bukser i en annen farge – gjerne jeans.

Publisert:

Finn mer innhold om: