Bekjemp svette og vond lukt – slik tar du vare på føttene dine

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Sol og varme trenger ikke bety sure tær og illeluktende sko. God fothygiene trenger ikke være vanskelig – så lenge du tar deg bryet med å bry deg.

For mange jenter er dette en stor greie, dette med å slipe og lakke tåneglene, fjerne hår og sparkle hælene myke. Vi menn kan heldigvis ta litt lettere på det, men det betyr ikke at vi bør ignorere det helt. Nå når vi går tette og tykke sko, kan det dessuten lønne seg å ha et par triks i bakhodet for å unngå at de i nærheten besvimer av lukten så snart du løsner på skolissene.

Derfor har MinMote laget en fot-guide, slik at du kan holde føttene dine både pene og ikke-stinkende året gjennom.

Se også de beste dresstipsene til 17. mai her:

Her er de syv viktigste tipsene:

1. La føttene puste

Dersom sokkene dine er laget i nylon kunne du vel så gjerne tredd en kondom på føttene dine – og det hadde gjort samme nytten. Sokker i syntetiske materialer lar ikke føttene dine puste, og skoene dine blir en svett regnskog med ypperlige vilkår for fotsopp og andre illeluktende uhumskheter. Velg sokker i tynn ull, god bomullskvalitet, eller kasjmir, dersom du kan ta deg råd til det. Det er dessuten mye varmere nå på vinteren!

2. Bøy deg ned og plukk opp såpen

Eller sett deg på huk, eller på rumpa for den saks skyld. Poenget er at du må komme til føttene dine med hendene. På samme måte som du vasker bort svette i armhulene hver gang du dusjer, bør du la føttene dine få den samme behandlingen. Det holder ikke å la vannet renne over dem i et par minutter – svetterester og annen skitt må skrubbes vekk. Én gang i uken bør du vurdere å bruke en eksfolierende såpe eller krem, for virkelig å skure bort døde hudrester mellom tærne og på hælen. For la oss være ærlig; ingen føtter lukter godt etter en dag med trasking i tykke boots.

føtter 1

Pimpstein fra The Body Shop.

føtter 1

Fotkrem fra l'Occitaine en Provence.

3. Tannkrem for tærne

Den friske lukten av peppermynte egner seg til langt mer enn bare å hindre dårlig ånde. Skaff deg en tykk hudkrem med peppermynte eller eukalyptus, og smør føttene dine etter hver vask. Du kan også kjøpe spesielle fotsåper med peppermynte, og slå to fluer i én smekk.

4. Sett hardt mot hardt

Det er faktisk ikke SÅ lenge til du kan gå i lettere sko, eller kanskje til og med barbeint. Og etter en lang norsk vinter opplever mange at huden på innsiden av tåballen eller på hælen kan ha blitt hard, såkalt hornhud. Denne huden skraper du ikke av med hverken såpe eller eksfolierende krem – du trenger kraftigere skyts. En god pimpstein får jobben gjort, og gjør føttene dine klare for lange solrike dager med sand mellom tærne.

5. – Unnskyld, jeg må bare pudre… skoene

Om du er en av mange som sliter med svette føtter, og dermed opplever at skoene blir en våt jungel utover dagen, bør du vurdere å gå til innkjøp av et godt, gammeldags talkumpudder. Dryss litt i skoene og mellom tærne før du løper ut døra, og du vil holde deg tørr på beina ganske så lenge. Ha en liten beholder med talkum i veska, eller i skrivebordet på jobb, for de ekstra lange dagene.

6. Te deg skikkelig

Når du kommer hjem fra jobb og føttene dine mest av alt minner om et vestlandsk fossefall, dypp dem i en balje med lunken te. Garvesyrene i teen hjelper til med å tørke ut de siste svetterestene, og fjerner eventuell vond lukt som skulle sitte igjen.

7. Trim neglene - lå håret være

Med rene og luktfrie føtter er du et langt steg på vei mot barbeinte sommerdager med sand mellom tærne. Når det kommer til neglene burde det være unødvendig å si at de – som fingerneglene – bør trimmes og renses. En god neglesaks er verdt pengene, og vanligvis bør det holde å trimme tåneglene med omtrent tre ukers mellomrom. Bruk en stiv neglebørste til å skure vekk lo og støv som samler seg under neglene.

Med mindre du er en olympisk svømmer, eller tærne dine ser ut som rekvisitter fra Ringenes Herre, er det ingen grunn til å barbere, nappe eller vokse bort hår fra føttene. God hygiene og renslighet holder i massevis, men vær klar over hvor du tråkker av deg skoene. Det er ikke alle som synes det er like hyggelig med bare føtter på stuegulvet - eller noe annet sted for den saks skyld.

Lurer du på noe relatert til denne artikkelen? Bruk kommentarfeltet, så skal jeg svare så godt jeg kan!

God barbeint sommer!

Hvordan var din opplevelse i dag?