MinStil: Andreas Kumwenda

GARDEROBE-FAVORITT: Andreas Kumwenda velger gjerne et par sneakers fra Converse Chuck Taylor All-Star når han skal style et antrekk.
GARDEROBE-FAVORITT: Andreas Kumwenda velger gjerne et par sneakers fra Converse Chuck Taylor All-Star når han skal style et antrekk.Privat

– Jeg tror det er viktig å prøve og feile ved å utfordre seg selv.

I spalten MinStil snakker MinMote med velkledde og inspirerende folk om klær og stil. Vi har allerede tatt en prat med blant andre Elli Müller Osborne, Chris Holsten, Vita Mashadi og Ramón.

29 år gamle Andreas Kumwenda er både selger, modell og DJ. Som han sier selv: Hverdagen er veldig ulik fra dag til dag. Oppå det hele har han også en ganske så kul stil, og den vil vi vite mer om!

– Hvordan er livet ditt om dagen, Andreas?

– Hektisk. Nå som samfunnet har åpnet igjen har det gått fra 0–100 på veldig kort tid, og det er mye som skjer på alle fronter. Skal også bli pappa for første gang i september.

Med en mamma som er designer og en pappa som jobber som modell, skal du ikke se bort ifra at det blir et ganske så stilig barn. Interessen for klær og mote har nemlig vært til stede hos Andreas fra han var barn.

– Helt siden jeg kan huske har det vært noe jeg har vært interessert i. Jeg husker jeg var veldig glad i å kle meg ut da jeg var liten, og interessen ble ikke mindre i ungdomstiden. Da resten av klassen under arbeidsuken i 9. klasse jobbet i barnehager, jobbet jeg på butikken Flava i Karl Johan. Jeg tror jeg har utforsket de fleste stilarter.

Privat

– Hvordan vil du beskrive stilen din?

– Stilen min vil jeg beskrive som variert. Den ene dagen kan jeg gå med dress og føle meg sharp, mens en annen dag kan jeg gjemme meg i en hettegenser. Jeg er ikke fan av å kategorisere meg i en stiltype, for den er så variert og levende fra en dag til en annen.

– Hva er «typisk Andreas» i garderoben?

– Frakk, nøytrale plagg som er lett å bruke som en base når man bygger et antrekk. Du finner også en del profil-plagg som skiller seg ut fra det vanlige.

– Hvilke bærekraftige valg tar du i garderoben?

– Jeg kjøper heller færre plagg med rene og gode kvaliteter som holder over lengre tid, fremfor å kjøpe fast fashion. Her gjelder kvalitet fremfor kvantitet.

– Hva er ditt forhold til brukttøy?

– Fikk øynene opp for vintage i 2014 da jeg besøkte Wasteland i San Francisco og ble inspirert av de fine plaggene de hadde der. Jeg liker å blande nytt og brukt sammen. Kontrasten gjør at en striglet look kan bli mer avslappet, og motsatt.

– Hva er ditt beste second hand- eller vintagekjøp?

– En Levis-shorts fra København i 2015. Null stretch og et par hull her og der, men klarer ikke å gi slipp på den.

– Hvordan får du mest mulig ut av garderoben din uten å kjøpe noe nytt?

– Jeg pleier å se for meg ulike sammensetninger av plaggene jeg allerede har i garderoben. En dressbukse kan for eksempel brukes uten blazer og med en hoodie for å mikse det avslappende med det pyntede. På den måten gir jeg liv til sett-plagg som vanligvis ikke splittes.

Privat

– Hva står øverst på ønskelisten din akkurat nå?

– Et par tidløse, ordentlige solbriller. Hittil har jeg kun kjøpt rimelige solbriller som jeg ikke er redd for skal bli ødelagt.

– Hvordan ser et typisk antrekk ut for deg om våren, sommeren, høsten og vinteren?

– Vår: Lave «chucks», lyse, vide jeans, tucked, hvit T-skjorte og en varsity-jakke.

– Sommer: Sandaler, vintage denimshorts fra Levi’s og en luftig, oversized hvit T-skjorte eller skjorte.

– Høst: Dr. Marten-boots, vide jeans eller dressbukse, med en tykk strikkegenser. Gjerne med høy hals eller et mønster i vevingen. Over dette går jeg som regel med en oversized frakk.

– Vinter: Alltid ullundertøy på beina og en sort høyhalset merinogenser som baseplagg. Over ullgenseren bruker jeg gjerne en dress på jobb og joggedress hjemme.

Privat

– Hvem eller hva inspirerer deg?

– Musikk inspirerer meg veldig, og hva jeg hører på kan påvirke hva jeg tar på den dagen. Personer som inspirerer er mange, men må trekke frem Pharrell Williams, Kanye West og Younes Bendjima.

– Hvilke trender har du troen på?

– Varsity-jakker og vide bukser blir en stor kommersiell trend. Vi har sett litt til det det siste året, men jeg tror vi kommer til å se mer av dette fremover.

Privat

– Hvilke sko satser du på denne våren?

– Chucks for alltid, de bruker jeg til alt uavhengig av trender. Casablanca & New Balance 237 hvis jeg skal pynte meg. Salomon XT-6-serien når jeg skal være sporty.

– Hvilke farger ser vi mest av i din garderobe?

– Sort. Tidløst, klassisk og slår aldri feil. Gøy å leke med ulike kvaliteter og stoffer her. De siste årene har jeg utfordret meg selv mer med farger, etter mange år med nøytrale farger som sort og koksgrå. De nyeste innkjøpene består av mye lyse- og kongeblått som jeg synes er en fin farge.

– Hvordan kombinerer du dem?

– Jeg går alltid ut ifra et hovedplagg og bygger antrekket rundt det. Er det en sterk farge eller et plagg hvor det skjer mye, toner jeg det ned ved å bruke et annet plagg som er motsetningen.

– Hva er din motesvakhet, som du alltid er på jakt etter?

– Min svakhet er uten tvil sko, noe jeg har arvet fra pappa. Et par fete sneakers kan løfte ethvert antrekk. Et par tidløse boots er alltid kult til et penere antrekk.

– Hva ser vi deg aldri i, og hvorfor?

– Om ti år ser du meg nok i noe jeg tenkte jeg aldri skulle gå i dag, så her er jeg litt forsiktig. Da jeg var 20 hadde jeg aldri tenkt å gå med Asics Gel Kayano igjen, men nå står jeg her med et par på føttene.

– Ditt aller beste motetips?

– Jeg tror det er viktig å prøve og feile ved å utfordre seg selv. Kle deg i noe du føler deg komfortabel i, da vil dette skinne gjennom og du vil bære antrekket med en annen selvtillit.

Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?