Fem kriseråd for gamle og slitte skinnsko

PUSS, PUSS: Skikkelige skinnsko fortjener å bli tatt godt vare på. Å kombinere skokremer i forskjellige farger kan gi nytt liv til gamle par. Foto: Getty Images

Har du et par sko som ikke har fått den kjærligheten de trenger? Fortvil ikke, gamle skinnsko kan bli som nye med noen enkle grep.

Sverre Norberg-Schulz Hagen
Publisert:

Alle skinnsko fortjener å pusses med jevne mellomrom. Selv nye sko bør pusses så fort de tas ut av esken du vet aldri hvor lenge de har ligget på et lager og tørket ut. I løpet av et langt liv må skinnsko også tåle mye juling: Tær som sparker i fortauskanter, dansegulv fulle av seigt øl, og det norske vinterføret med veisalt, slaps og snø.

MANN

MinMotes guide til skopuss

Finner du igjen penskoene bakerst i skapet, fulle av skraper, misfarging og rynkete skinn er det lett å tro at løpet er kjørt. På samme måte kan skinnsko fra bruktbutikken virke lite fristende. Heldigvis er skinn et tilgivende materiale, som lett kan bringes «til live» igjen.

Vi har tatt for oss fire av de vanligste skadene skinnsko kan utsettes for, og hvordan du kan fikse dem på egen hånd. I tillegg har vi slengt med et tips som kan gjøre gamle skinnsko langt mer interessante.

Rynker og folder

Smale, elegante skinnsko kan fort få «rynker» og folder over vristen, spesielt om de blir våte. Et godt tips for å gi skoene sin opprinnelige form tilbake, er å bruke et par skotrær – treblokker som presses inn i skoene. Fjern skolissene, legg skolissene i en bøtte med vann og la skinnet bli ordentlig vått. La skoene tørke til de ikke lenger drypper vann, og sett skotrærne inn. Smør inn skoene med skinnbalsam mens de fortsatt er fuktige, for å unngå sprekkdannelser etter hvert som de tørker.

Les også: Dette er dressreglene du må kunne

Gammel eller feil skokrem

Skokrem – av og til påført i tykke lag og flere farger – kan over tid bygge seg opp og føre til et sjattert utseende. Dersom fargen sitter godt kan du bruke aceton (neglelakkfjerner) på en bomullsdott eller tørkefille, og bruke denne til å fjerne misfargingen. Husk at dette stripper alle produkter fra skinnet, så være nøye med å tilføre fuktighet så fort som mulige etterpå. Her holder det ikke å gå rett på skovoksen, bruk en skinnbalsam som trenger dypt inn i skinnet.

SMÅ MENGDER: Bruk små mengder skokrem og -voks per påføring, og jobb heller med mange tynne lag. Slik unngår du at voksen klumper seg rundt sømmer og kanter på skoen. Foto: Getty Images

Skraper og kutt

Dersom du har tuppet i en fortauskant eller dørstokk kan skoene fort ha fått små «skrubbsår». Disse skadene kan ofte forebygges med en god skopuss – da er det bare voksen som skrapes opp. Er uhellet ute, kan det imidlertid fikses. Om du føler deg fingernem, kan du bruke et veldig fint sandpapir og litt skobalsam til å «skure» bort skrapene. Her lønner det seg å strippe bort gammel skokrem først, som nevnt tidligere i saken. Vær forsiktig så du ikke fjerner for mye skinn. Bruk en skokrem i samme farge som skoen til å farge opp igjen det pussede området, før du polerer skoene blanke og fine igjen.

FIN DRESS KREVER FINE SKO: Gjør som Brad Pitt og puss skoene dine. Foto: Doug Peters/Pa Photos.

Tørre sålekanter

Kantene på sålene og hælblokken er gjerne laget i lær, men mister ofte fargen fortere enn skinnet på resten på skoen. Skokrem kan brukes til å farge opp igjen kantene, men enda bedre blir resultat med ordentlig lærfarge – såkalt «edge dressing». Dersom du har et par billige svarte sko, og du bare er på utkikk etter en nødløsning, kan sort sprittusj være din venn. Bruk sprittusjen til å farge opp igjen læret, før du avslutter med skokrem for å tilføre fuktighet.

Kombiner farger

Lysebrune sko er ofte sett på som mindre formelle, og er vanskeligere å kombinere med andre farger. Har du et par lysebrune sko du sjelden bruker, kan du eksperimentere med forskjellige skokremer for å gi skoene nytt liv. Vi liker eksempelvis å bruke sort eller mørkebrun skokrem på tuppen og hælen av skoen. Begynn med et lite område, og la fargen gli gradvis over i lysere nyanser. Når du polerer opp skoene vil de få en helt annen dybde og glød. Har du et par svarte sko, kan du med fordel avslutte skopussen med et par lag mørkeblå voks. Dette gir ikke skoene noen kraftig farge, men får svartfargen til å fremstå enda mørkere.

Lurer du på noe i forbindelse med denne artikkelen? Bruk kommentarfeltet eller finn meg på Twitter som @sverrehagen!

Publisert: