Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.
Mote

Til herre: Våre favorittprodukter fra det siste tiåret

Foto: Produsentene. Illustrasjon: MinMote.

Produktene vi har anbefalt varmt, og kommer til å huske lenge etter at tiåret er over.

 • Sverre Norberg-Schulz Hagen
Publisert:

Siden MinMote fikk ny drakt for snart syv år siden, har vi nærmest ukentlig anbefalt produkter til våre mannlige lesere. Ti-tallet har for oss vært tiåret da herremote for alvor ble noe å snakke om, godt hjulpet av sosiale medier som Instagram, der man både kunne dele antrekksbilder, hente inspirasjon og diskutere med likesinnede.

Blant produktene vi har anbefalt, er det noen vi vil huske bedre enn andre. Noen fordi vi har anbefalt dem flere ganger – dette gjelder spesielt de beste basisplaggene – og noen fordi de bare har det lille ekstra. Her har vi samlet ti favoritter fra det siste tiåret, og vi er ganske sikre på at disse vil være med oss i minst ti år til.

Pentøy ble kult

favoritter4

Sko fra Church's. Foto: Produsenten

6464,-
Gå til butikk
favoritter4

Dress fra SuitSupply. Foto: Produsenten

4399,-
Gå til butikk

Starten på tiåret var gullalderen for «spradebassene» på den italienske motemessen Pitti Uomo. Dressko skulle ikke lenger være et par sorte lakrisbåter fra Eurosko, nå skulle man bry seg om intrikate mønstre, doble spenner og ekte skinnsåler. Det første vi tenker på når vi ser tilbake på dette er de Cognac-brune skinnskoene fra Church's. Her er alt på plass, både mønster, farge og fasong.

Hver jul, og før hver 17. mai, har vi anbefalt dresser i forskjellige farger og fasonger. En fellesnevner er at vi stort sett alltid har valgt oss en modell fra SuitSupply, den nederlanske dress-produsenten som presser prisene ved å selge direkte til forbruker. Konseptet var nytt da det kom, og dressene er like flotte i dag. Spesielt liker vi Washington-modellen – en slags «fattigmanns Tom Ford».

Den Saint Laurent-jakken

favoritter2

Jakke fra Saint Laurent. Foto: Produsenten

16800,-
Gå til butikk
favoritter2

Denimskjorte fra Eton. Foto: Produsenten

1599,-
Gå til butikk

Hedi Slimane herjet ved tømmene hos Saint Laurent den første halvdelen av tiåret. På et tidspunkt virket det nesten som det ikke fantes en eneste Hollywood-kjendis som ikke hadde gått til innkjøp av den sorte og hvite «Teddy»-jakken. Den smale passfomen og kontrastfargene passer perfekt inn i tidens minimalistiske, skandinaviske motebile. Plagget ble en voldsom hit, og det tok heller ikke lang til før billigkjedene kopierte designet og gjorde det tilgjengelig for massene.

Apropos smal passform, så ble ti-tallet tiåret da skjorteprodusenter flest valgte å kutte ned på stoffbruken. «Slim-fit» ble den nye standarden, og her i MinMote har vi sverget til svenske Eton. Dette ble også tiåret da denim-skjorten tok over for den klassiske «på byen»-skjorten – gjerne svart, ofte med kontrastknapper – som «guttas» absolutte favoritt.

Minimalisme

favoritter5

Sko fra Common Projects. Foto: Produsenten

3299,-
Gå til butikk
favoritter5

Chelsea Boots fra R. M. Williams. Foto: Produsenten

5499,-
Gå til butikk

Selv om ti-tallet har bydd på elleville joggesko fra merker som Yeezy og Balenciaga, er det først og fremst to typer sko som har dominert spaltene i MinMote: hvite sneakers og sorte Chelsea-boots. Der er det to produsenter vi mener er verdt å trekke frem. Italienske Common Projects har blitt gullstandarden for hvite, minimalistiske sneakers. Sålene er sydd fremfor å være limt, og de bruker ekte skinn i hele konstruksjonen. Australske R. M. Williams leverer Chelsea-boots som presterer å være smale og elegante, samtidig som de tåler en real, norsk vinter. Med godt vedlikehold vil begge disse parene vare i mange år.

Gode basisvarer

favoritter3

Jeans fra A.P.C. Foto: Produsenten

2106,-
Gå til butikk
favoritter3

Ansiktskrem fra Kiehl's. Foto: Produsenten

210,-
Gå til butikk

Noen ting blir ikoniske ikke nødvendigvis fordi de skiller seg ut fra mengden, men fordi de gjør akkurat det de skal på best mulig måte. Det er tilfellet med buksene fra franske A.P.C., som treffer spikeren på hodet med en passform som er smal, uten å fremstå som stram. I tillegg benytter de seg av eksklusiv, japansk denim, som bare blir finere etter hvert som buksene brukes.

Når vi snakker om gode basisvarer kommer vi heller ikke utenom ansiktskremen fra Kiehl's. Om ti-tallet var året da herremote ble stort, var det også tiåret da menn kunne begynne å snakke om ting som hudpleie uten å bli møtt med dårlige garderobevitser. Denne hudkremen har vært en gjenganger blant våre produktanbefalinger, på grunn av den lette konsistensen og behagelige duften.

Athleisure

favoritter1

Fleecegenser fra Patagonia. Foto: Produsenten

1299,-
Gå til butikk
favoritter1

Høyhalset genser fra Samsøe & Samsøe. Foto: Produsenten

999,-
Gå til butikk

Mot slutten av tiåret har fritidsklær og sporty stil – såkalt «athleisure» – vært på en opptur. Få plagg kjennetegner denne estetikken bedre enn Patagonia klassiske Snap-T i fleece. Dersom det finnes et merke som kan forene både fjellklatrere, Silicon Valley-gründere, finansfolk og «hypebeasts», skal du ikke se bort ifra at det er Patagonia.

Til slutt kom vi ikke utenom å inkludere en høyhalset genser på listen. Hvert år anbefaler vi høyhalsede gensere i alle varianter. Om vi må velge én variant ville vi gått for den tynne, finstrikkede typen. De kan brukes til jeans, de kan brukes under en dressjakke, og de virker alltid hakket mer elegante enn sine runde og v-formede slektninger.

Lurer du på noe i forbindelse med denne artikkelen? Bruk kommentarfeltet eller finn meg på Twitter som @sverrehagen!

Publisert:

Les også

 1. MANN

  Til herre: Vinterens beste toalettsaker

 2. MANN

  Fem kriseråd for gamle og slitte skinnsko

 3. MANN

  Tiårets best kledde mannlige kjendiser

 4. MANN

  Åtte fine gensere til julefeiringen

 5. MANN

  Dette er verdens beste kledde menn

Finn mer innhold om:

 1. Herremote

Relaterte artikler

MANN

Herre: Fem gode nettbutikker for shopping hjemmefra

MANN

På moten igjen: Smale slips

MANN

Tiårets best kledde mannlige kjendiser

MANN

Fem trender du bør vite om nå

KLÆR

Fire fine høsttrender du kan bruke nå

MOTE

MinStil: Fredrik Josefsson

KLÆR

Stor guide: Årets sommertrender