Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

På MinMote finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter MinMote skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener MinMote penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på MinMote, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Slik gjør du finstasen klar til fest

TIPS: Et godt dampstrykejern er det mest effektive våpenet mot krøllete skjorter, og kan også brukes til å fjerne enkle flekker fra dressen.
TIPS: Et godt dampstrykejern er det mest effektive våpenet mot krøllete skjorter, og kan også brukes til å fjerne enkle flekker fra dressen.Getty Images/Maskot

Nå som som julebordene og familiefeiringene står i kø, er det på tide å sørge for at både sko, skjorte og slips er rent og pent.

For mange menn er dress det naturlige valget til firmafester og julefeiring. For mange er disse anledningene – i tillegg til nasjonaldagen – også den eneste grunnen til å hente finstasen frem fra klesskapet. Det kan derfor være en god idé å ta en titt på antrekket god tid i forveien, så man ikke står der med en flekkete skjorte og krøllete slips rett før festen braker løs.

Den enkleste løsningen på flekkete dresser og skitne skjorter er selvfølgelig å sende klærne på renseri. Det koster imidlertid penger man ikke nødvendigvis har lyst til å bruke, og det er ikke så vanskelig å fikse mange av disse problemene selv. I denne guiden får du enkle tips og triks til hvordan du kan rense, vedlikeholde og pusse både dress, skjorte, slips, ullgensere og sko.

KLEDD FOR FEST: David Beckham er ikke fremmed for å finne frem finstasen når han skal på ulike tilstelninger. Her er han på den røde løperen til GQ Men Of The Year Awards.
KLEDD FOR FEST: David Beckham er ikke fremmed for å finne frem finstasen når han skal på ulike tilstelninger. Her er han på den røde løperen til GQ Men Of The Year Awards.Mike Marsland/WireImage

Dress

Dressen er kanskje det vanskeligste plagget å rense selv, spesielt om du har fått flekker som sitter dypt i stoffet. Noen ting kan allikevel fikses relativt enkelt. Om dressen har hengt lenge i skapet, bør du begynne med å børste bort støv som har lagt seg på stoffet – det vil ofte være mest på skuldrene. Vi foretrekker å bruke en børste fremfor en klesrulle, siden klesruller bruker lim som kan smitte over på dressen og gjøre at mer skitt og lo vil feste seg i fremtiden.

Om du har fått små flekker på dressen, for eksempel etter å ha gått ute i regnvær, kan du forsøke å bruke en fuktig klut. Ikke gni hardt på flekken, men prøv å «tappe» kluten mot stoffet så du ikke ødelegger fibrene. Et annet er alternativ er å bruke et dampjern for å varme og løsne opp flekken. Påfør damp på området som er skittent, og bruk en myk børste til å gni flekken bort. Om du ikke har et dampjern kan du bruke dampfunksjonen på et strykejern, uten å sette strykejernet ned på stoffet.

Om du vil se hvordan man stryker og presser en dress, har vi også en utfyllende guide til hvordan man renser dressen hjemme.

Tøydamper

Tøydamper

En enkel, håndholdt tøydamper er et meget hjelpsomt verktøy mot krøllete skjorter. I tillegg kan den varme dampen brukes som en skånsom rengjøringsmetode på plagg med små flekker.

Klesbørste

Klesbørste

En klesbørste gjør samme jobb som en klesrulle, uten risiko for at det sitter igjen limrester på plaggene dine.

Skjorte

Skjorten er det enkleste plagget å rense selv. De fleste dresskjorter er laget i bomull, og kan fint vaskes i maskinen – men husk å lese vaskelappen først. Vi liker å vaske skjorten samme dag som den skal brukes, og stryke den mens den fremdeles er litt fuktig.

Om du skal stryke en tørr skjorte bør du enten ha et strykejern med dampfunksjon, eller en sprayflaske med rent vann for hånden. Et strykebrett gjør jobben lettere, men et spisebord eller kjøkkenbenken fungerer også fint om du bruker en duk eller et håndkle som underlag. Begynn med fremsiden av skjorten, så ryggen, før du avslutter med ermene og kragen.

Om du har latt strykejernet stå med vann i over lang tid, anbefaler vi at du tester det på et tøystykke du ikke er redd for først. Strykejernet kan ha fått kalkavsetninger – og i noen tilfeller rust – som kan føre til brune flekker på skjorten. Om dette skjer når du tester strykejernet bør du skru av dampfunksjonen, og heller bruke en sprayflaske for å fukte skjorten.

Vaskemiddel

Vaskemiddel

Når man skal på fest vil man gjerne bruke en parfyme som lukter godt, og da kan det være en god idé å bruke et vaskemiddel med nøytral duft. Dette settet dufter rett og slett «nyvasket tøy», og kan minne om lukten man kjenner fra renseriet. Sprayflasken er også kjekk å bruke på små flekker som kan vaskes for hånd.

Slips

Å rense et slips kan gjøres på samme måte som du renser en dress. Ikke bruk kraft mot stoffet, gå så lett til verks som overhodet mulig. Også her er damp din venn. Mange slips er laget i silke, og om man stryker direkte på dette stoffet kan det få blanke områder som skiller seg ut. Bruk derfor et kjøkkenhåndkle mellom strykejernet og slipset. Ikke gni strykejernet bortover, prøv heller å presse ned på område etter område.

Skinnsko

Her i MinMote har vi flere ganger skrevet om hvordan man tar vare på ekte skinnsko. Ekte skinn kan pusses og settes inn med lærbalsam, og kan vare deg livet ut om du gir dem litt kjærlighet med jevne mellomrom.

Om du har satt penskoene i skapet uten å rense dem børst, bør du også her begynne med en børste for å få bort sand, støv og annen skitt. Gå så over skoen med en fuktig klut for å få bort de siste restene.

Om du har skaper og merker i skinnet kan det godt være at det bare er det beskyttende vokslaget som har fått seg en skramme. Ofte går slike merker bort om du bruker en myk bomullsfille – for eksempel en gammel t-skjorte – til å polere skoene. Om du har mange slike merker som ikke vil bort, kan det være du må rense bort det gamle vokslaget. Når du har strippet skoene helt, er det viktig at du påfører både farge og fuktighet med en skokrem, før du polerer opp glansen med en hard voks.

Skorens

Skorens

Saphir er skokremenes Rolls Royce, og denne skinnrensen kan brukes på alt fra sko til vesker. Rensen fjerner rester av gammel skopuss og voks, slik at du kan legge på et nytt, rent lag som både beskytter og tilfører glans.

Ullgenser

Mange foretrekker å droppe dressjakken til fordel for en tynn ullgenser over skjorte og slips. Slike tynne ullgensere kan fort bli nuppete, men det kan man lett fikse hjemme. «Nuppefjernere» fungerer som en slags barbermaskin som kutter bort løse tråder og fibre som stikker opp av stoffet, slik at genseren ser tilnærmet ny ut.

Om du i tillegg må vaske genseren, må du lese vaskelappen nøye. Vi foretrekker å tørke slike gensere liggende på et håndkle, gjerne på et oppvarmet badegulv. Om man henger opp slike gensere mens de fremdeles er våte kan du fort ende opp med strekke stoffet ut av fasong.

Ullparfyme

Ullparfyme

Om du vil friskne opp en ullgenser uten å vaske den, er denne ullparfymen fra The Laundress et godt valg. Den dufter av sedertre, og gjør at plagget føles nyvasket uten å være det.

Nuppefjerner

Nuppefjerner

En batteridrevet nuppefjerner koster ikke så mye, men kan få slitte ullgensere til å fremstå som nye.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?