Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

Stilskolen: Ut av joggebuksen

AKSEPTERT: Har joggedressen blitt vårt «go to»-antrekk?

Moteekspert Andreas Feet viser deg hvordan du kler deg i koseplagg uten å se ut som det han beskriver som en forvokst tenåring.

Andreas Feet
Publisert:

Pandemien har brakt med seg en rekke nye elementer inn i livene våre; økonomisk usikkerhet, forbud om dans og fest, ekstrem trang til oppussing, ferier til Lofoten, og sist, men ikke minst; joggedressen.

Denne myke, behagelige og formløse soveposen med egne utstikkere til armer og bein har befestet seg i de tusen hjem. Vi nøyer oss ikke lenger med å bruke den hjemme en søndagskveld foran TV-en, den har også fått innpass som et legitimt antrekk til jobb.

Det er usikkert hvordan dette skjedde, men en teori er at det oppsto en underlig fusjon da vi tok kontoret med oss hjem – hjem på kjøkkenbordet, hjem i stuen, hjem på sofaen.

MOTEEKSPERT: Andreas Feet.

At joggedressen har unnsluppet hjemmet og blitt med oss ut i verden, er for så vidt ikke noe nytt. Vi bruker den når vi reiser, når vi går til butikken og når vi ikke vet hva vi skal ha på oss. Kan den nesten sies å ha blitt vårt «go to»-antrekk?

Uansett hva man måtte tenke om joggedressen er det én ting som er sikkert; Det er vanskelig å ikke se ut som en forvokst tenåring ikledd dette antrekket.

Så hvordan skal man kle seg for å oppnå samme komfort som i en joggedress, og på samme tid se fin ut? Før jeg begir meg ut på dette rare, men aktuelle temaet, må det sies at jeg ikke har noe forhold til joggedress.

Jeg slapper godt av i et par jeans og oxfordskjorte en søndags kveld, og eier heller ikke et slikt joggeplagg (bortsett fra det ene min kjære sydde til meg for at vi skulle ha matchende joggedress, som jeg skal ærlig innrømme å ha brukt én gang).

FORETREKKER ALTERNATIVER: Andreas Feet foretrekker andre alternativer foran den klassiske joggedressen.

Gjennomført antrekk med enkle grep

La oss begynne med å etablere elementene som gjør en joggedress til det den er. Den er laget av et jerseystoff – dette er et strikket stoff, ofte i bomull med elastan, som gjør plagget elastisk og dermed komfortabel.

Bukselinningen har ofte strikk eller snøring, noe som gjør at den ikke strammer rundt livet. Passformen på genseren, for så vidt også buksen, er gjerne løs, og som avslutningen på ermet finner vi en strikket ribb som gir en klemmende og behagelig følelse. Kanskje ikke så rart at disse plaggene er populære?

Nå til alternative løsninger. For å ta det mest nærliggende alternativet, og til en viss grad være en oppgradering, er en joggedress laget i ull. For å gjøre det enda mer luksuriøst; kasjmir.

Kun ved å endre fibertype til ull eller kasjmir forandres uttrykket til noe mer avansert, luksuriøst og sofistikert. Kombinerer man da et slikt sett med noen kule joggesko fra New Balance, raglanfrakk og caps, så kan selv jeg være tilbøyelig til å si at dette er et gjennomført antrekk som tåler dagens lys.

Hettegenser i ull og kasjmir

Hettegenser i ull og kasjmir

Pascal hettegenser laget med varm ull, kasjmir og viskose som kommer i ulike farger.

1299,-hos Oscar Jacobson
Gå til butikk

Andre alternativer

Skal vi se på noe helt annet i form av plagg som erstatter overdelen i joggedressen, så er det første som slår meg en skjorte av flanell. Flanell er som oftest laget av bomull og børstet til det blir en fluffy og myk overflate, noe som gjør den særdeles behagelig å ha på.

Et annet alternativ kan være en enkel genser i kasjmir. Kasjmir er utrolig myk mot huden og gir den følelsen av komfort som ofte knyttes til genser av jersey. Den kan også like lett kombineres med en skjorte under til å passe den klassiske men casual stilen mange har.

Mørk blå kasjmirgenser

Mørk blå kasjmirgenser

Mørk blå half zip-genser fra Gran Sasso i 100% kasjmir.

3200,-hos Ferner Jacobsen
Gå til butikk

Bytt ut joggebuksen

Det er flere gode muligheter som erstatter joggebuksen. En cargobukse i bomull med snøring i livet vil kunne være like komfortabelt og samtidig gi et casual uttrykk. Stoffet er også mer slitesterkt enn jersey, og vil derfor holde bedre på formen over tid.

Cargobukse med snøring

Cargobukse med snøring

Cargobukse i vevd bomullskvalitet med snøring i livet.

399,-hos Hennes & Mauritz
Gå til butikk

En klatrebukse, også i bomull, er et alternativ jeg selv har gått for. Denne buksen har en nokså vid passform som gir rom for mye bevegelse til å kunne klatre i, men også god når man vil ha noe lett og behagelig hjemme eller utendørs.

Klatrebukse

Klatrebukse

Komfortabel og fleksibel klatrebukse i 98 prosent økologisk bomull.

1799,-hos Fjellsport
Gå til butikk

Noe mer elegant og klassisk vil være en kordfløyelsbukse. Den er myk, og vil i en normal passform være mer enn nok komfortabel. Ikke et dumt valg om en ønsker et mer allsidig plagg til flere anledninger, i tillegg kommer den i en rekke fortreffelige farger.

Kordfløyelsbukse

Kordfløyelsbukse

Kordfløyelsbukse fra Arket i 100 % økologisk bomull og rett passform.

890,-hos Arket
Gå til butikk
Publisert:
Andreas Feet
Stilskolen

Finn mer innhold om: