Slik vasker du semskede skinnsko

UTSTYRET: Lunkent vann, en ren klut, en skuresvamp, en børste, og en såpe beregnet på semsket skinn er alt du trenger for å få skikk på skitne skinnsko. Foto: Sverre Norberg-Schulz Hagen, VG

MinMotes guide tar deg gjennom prosessen steg for steg til hvordan vaske semskede sko.

Sverre Norberg-Schulz Hagen
Publisert:

Semskede skinnsko er stilige å se på, men de krever en del vedlikehold. På grunn av den porøse overflaten, er det ikke bare-bare å tørke vekk kaffeflekker, vannskvetter og annen skitt.

Heldigvis finnes det vaskemidler beregnet nettopp på slike sko. Merker som Sneaker Lab og Jason Markk selges i flere norske sports- og skoforretninger, og kan enkelt oppdrives på nett. I dette tilfellet brukte vi standardsåpen fra sistnevnte merke, på et par hvite skinnsko bruk jevnlig gjennom den norske høsten og vinteren.

UTGANGSPUNKTET: Slik så våre sko ut etter ett års bruk. Foto: Sverre Norberg-Schulz Hagen, VG

For å få selve gummisålen hvit og fin igjen, gikk vi for et triks vi lenge har sverget til: Såkalte «magic erasers» – en skuresvamp som er satt inn med vaskemiddel. Resten av utstyret du trenger for å vaske et par semskede skinnsko hjemme er en ren klut, en ren børste – ikke den du bruker til skokrem – og en bøtte lunkent vann.

Slik vasker du semskede skinnsko hjemme

Steg 1: Fukt skuresvampen i lunkent vann, og gni langs yttersiden av gummisålen. Prøv å unngå det semskede skinnet, da slike skuresvamper ofte inneholder ganske sterke vaskemidler. Varianten vi brukte sa ingenting om bruk av hansker, men her kan det være greit å være på den sikre siden. Etter du har vært rundt begge skoene, tørker du bort overskytende vann og såpe med kluten.

UMIDDELBARE RESULTATER: Skuresvampen var meget effektiv mot asfaltsmuss og annen skitt som hadde festet seg på gummisålen. Se bare forskjellen på den venstre og høyre skoen. Foto: Sverre Norberg-Schulz Hagen, VG

Steg 2: Dypp børsten i vannet, og påfør godt med vaskemiddel direkte på børsten. Rist børsten lett over bøtten, for å la overskytende såpe og vann renne av. Børst så over begge skoene, mens du dypper børsten forsiktig i vannet etter hvert som den begynner å bli tørr. Det skal skumme godt, men forsøk ikke å bruke for mye vann. Da vil det ta lang tid før skoene tørker.

TID FOR SÅPE: Det skal skumme godt når såpen børstes på skoen, som det gjorde da vi gikk i gang med den første skoen i vårt testpar. Foto: Sverre Norberg-Schulz Hagen, VG

Steg 3: Bruk kluten til å tørke over begge skoene. Her kan du også bruke kluten til å påføre litt mer kraft mot spesielt motstandsdyktige flekker. Husk at kluten skal være fuktig, ikke klissvåt. Disse såpene er laget for å være milde mot materialet, så det er ikke om å gjøre å skylle den helt bort – det skal bare ikke være synlige såperester igjen på skoene. For mye vann vil igjen føre til at skoene bruker lang tid på å tørke.

SNART FERDIG: Skoen til venstre er vasket, og fremstår allerede langt renere enn den uvaskede skoen, selv om den fortsatt er våt. Foto: Sverre Norberg-Schulz Hagen, VG

Steg 4: Etter at skoene er tørket fri for såpe, må de få tid til å tørke. Underveis i tørkeprosessen kan det være en god idé å bruke børsten – som du har skylt og tørket – til å børste struktur tilbake i skinnet. «Hårene» i semsket skinn har en tendens til å legge seg flate når de blir våte, og om de tørker på denne måten mister skoene noe av den matte, luksuriøse teksturen. Det burde holde å børste over skoene et par ganger i løpet av tiden de står til tørk. Husk at skinnsko skal tørke i romtemperatur. Hårfønere og andre varmekilder kan tørke ut materialet såpass at det begynner å sprekke, noe som senker levetiden på skoene.

Dersom du ønsker å få fart på tørkeprosessen, er vårt beste tips å stappe litt sammenkrøllet avispapir i hver sko, for å trekke ut fuktigheten.

PS! Semskede skinnsko kan fremstå mørkere etter vask, men de vil lysne etter hvert som de tørker. Skinn er imidlertid et naturmateriale, som uansett vil kunne endre farge etter hvert som skoene blir eldre.

FERDIG: Et par nyvaskede sko, fortsatt våte. Skoene fremstår riktignok litt mørkere enn før, men etter hvert som de tørker vil de også lysne en smule. Foto: Sverre Norberg-Schulz Hagen, VG

Lurer du på noe om denne artikkelen? Bruk kommentarfeltet, eller finn meg på Twitter som @sverrehagen!

Publisert:

Finn mer innhold om: